четвъртък, 15 ноември 2007 г.

Паметници на настоящето

ВСС в “безизходица”
Уволнен за корупционни съмнения зам.-министър стана следовател

Уволненият заради мегакорупционния скандал зам. - министър на бедствията и авариите от квотата на ДПС Делян Пеевски бе възстановен като следовател в Столичната следствена служба. Това реши в сряда Висшият съдебен съвет (ВСС).

Преди пет месеца премиерът Станишев отстрани Пеевски, тъй като името му се оказа замесено в конфликта “Овчаров – Александров”. По твърдения на директора на “Булгартабак” Христо Лачев, Пеевски му оказвал натиск да назначава кадри на ДПС в държавния холдинг и го рекетирал. Срещу Пеевски беше образувано и досъдебно производство, което бе прекратено поради липсата на данни за престъпление.


Текстът и снимката са на Медияпул. Но хуманоидът на снимката е наш продукт, cosa nostra. Всеки ден търпимостта ни към статуквото произвежда нови и нови Делянчета, ако може тъй да ги наречем.

Живи паметници на нашата глупост, мързел и апатия.

Малко история по съграждането на паметника от в-к "Сега" :

Това не е първият скандал в биографията на 27-годишния младеж. Той е син на ексшефа на тотото Ирена Кръстева и е приятел и бизнес партньор на сина на прессекретаря на царя Галя Дичева. Двамата с Росен Дичев бяха лидери на младежкото НДСВ. Пеевски нашумя през 2001 г., когато без висше образование стана парламентарен секретар на транспортното министерство, а после оглави и борда на директорите на Пристанище-Варна. През май 2005 г. той бе назначен за следовател в Столичната следствена служба, въпреки че няма 2-годишния юридически стаж, който се изисква по съдебния закон. Законът обаче позволява и изключения.
В официалната си биография Пеевски пише, че е магистър по право в Югозападния университет "Неофит Рилски". Бил е юрисконсулт в "Ти Ви Глобус" до януари 2004 г., а след това адвокат при Благоевградската и Софийската адвокатска колегия.
Пеевски стана известен и със спортните си апетити. Бившият спортен министър Васил Иванов-Лучано даде зала "Универсиада" и хотел "Тотокомплекс Шанс" на Златни пясъци като апортна вноска за 50% участие на държавата в "Спорт хотелс Олимпика България" АД. Останалите 50% са на частната фирма "Проектстрой БГ", която се оказа свързана с Делян Пеевски. Прокуратурата образува проверка по случая, която още не е приключила.

Господин следователят е вече и медиен магнат, собственик на няколко вестника. Да са НИ честити.

Няма коментари: