четвъртък, 6 декември 2007 г.

За проституцията и другаря Янко

Разговорът отново стана актуален, след напъните на босовете в туризма от началото на тази година. Явно всяка зима се наточват мераците за следващото лято и започва война на "бели" срещу "сиви" мутри за контрола над бранша.

Dzver и Делян Делчев (неговата позиция заслужава особено внимание) са влезли в интересен задочен спор в блоговете си. Има и интересна дискусия във форумите на Kaldata, макар на доста по-ниско ниво. Прочее, по-ниското ниво сред "образованата" (вижте само правописа във форумите) публика в България се характеризира с почти пълно одобрение за легализацията.

Пиша този постинг, за да заема две-три леко странични на прекия въпрос позиции, но според мен и двете са п-важни от простото "ДА" или "НЕ".

1. Проституцията у нас не е забранена. Тя е полулегална.

Спомняте ли си стария виц за другаря Янко? Той бил полулегален - уж се криел, ама никой не го е търсил.
В България проституцията е не-легализирана, но и не-криминализирана. Неофициална. Цяла Европа знае, че в София е буквално пълно с бардаци и че цените са доста ниски. Цяла Европа знае също така, че България залива западните страни с нелегални проститутки и е важно звено в трафика от Молдова и Украйна. Но в нашите медии "разбиването" на някой бардак по преките на "Витошка" е суперсъбитие, макар вече да минава без участието на суперзвездата СуперБойко, разбивач на бардаци №1 в света.

2. Проституцията у нас е ужасна свинщина, гадост:
- Тя се осъществява в обикновени апартаменти по центъра на София, докато в съседното жилище децата на сем. Иванови имат урок по пиано. Или докато пенсионерката от долния етаж си пие второто диазепамче, за да заспи.
- Бардаците се покровителстват от хора във властта. Това го знае всеки. Особено добре го знаят сем. Иванови, които са се опитали да се оплачат. Опитайте да направите офис на четвъртия етаж, или да преустроите втория в хостел - квартири под наем. Или да преустроите баничарница във фризьорски салон. Ядец. Трябва съгласие на всички съседи, години формалности в общината, рушвети и връзки. Риторичен въпрос: Дали "офисите" и "салоните за масажи" по бул. Прага имат разрешение за ползване като ... публичен дом?
- Бардаците се охраняват от полицията. Не се лъжете, че около тях се навъртат мутри. Мутрите имат друга задача:
- Много от момичетата работят против волята си. Много от тях не са пълнолетни. Много от тях са натъпкани с дрога до козирката, т.е. те са заробени химически. Това вече е работа на мутрите. Според градските легенди, проституцията в София е бизнес на СИК.

3. Накратко - въпросът не е дали да има легализация. Въпросът е да има закон и законност:
- Да има определение на понятието "проституция";
- Да има закрила на интересите на гражданите, на собствениците на съседни апартаменти;
- Да има закрила на живота и здравето на момичетата;
- Да има жестоки проверки кои полицаи работят "нощна смяна" по публичните домове и публична разправа с тях. Да ги видят по телевизията жените им, любовниците им, майките им и дъщерите им.

И едва на тази база да има НОРМАТИВИЗАЦИЯ. Законът да казва какво може и какво - не. Било то забрана, ограничения или пълна слободия - това е политически избор.

Моята позиция е, че проститутки винаги ще има, както и клиенти за тях. По-добре е да бъде разрешено в определени зони и при определени стриктни условия те да предлага услугите си. Нека всяка община определи вида на сградите и районите на градовете, в които е разрешено да се упражнява тази дейност. Да определи задължителните обозначения на дейността и формалностите по регистрацията.

А всичко извън този регламент да бъде криминализирано - сводничеството, проституцията извън рамките на закона и - забележете - потреблението на услугата извън рамките на закона, да бъдат обявени за сериозни престъпления.


Няма коментари: