сряда, 19 декември 2007 г.

Търговски регистър - "Произведено в България"

Направих фаталната грешка да посетя (за първи път през живота си) изложението "Произведено в България". Сбъднаха се всичките ми най-лоши очаквания, но имаше дори и неприятни изненади...

Всеки базар в НДК е гнидав и потискащ. Убеден съм, че условията a priori не отговарят на нормите за безопасност на труда, шумово замърсяване, светло пространство, гъстота и пр. и пр. тегави регулации, през които минава всеки честен търговец.

Христо Друмев не минава през тези формалности - той прибира наеми и никой не го пита нищо. Тарикат:


"Тарикатски консерви", запазена марка при това. Абе ... произведено в БГ... Изобщо картинката беше вълнуваща - тарикатски консерви, пакетирани храни, непакетирани колбаси, гащи и чорапогащи. Капалъ-чарши.

По-лошото е, че на "изложението", което си е мащабно селско панаирче, не присъства нито една прилична българска марка - било за храни, било за облекло. А свестни марки има. Но те явно бягат от тази патриотарска цигания и от изнудването на г-на Друмев. Цялостният ефект е силно анти-произведеното в България. Елате ни вижте простотията...


Това беше особено патриотично. Тениска със сърп и чук, произведена в БГ. Под сърпа и чука - националния ни герб. Абе йерархия. Следва известен БГ-национален герой:


и ...


... Прасе-ключодържател, произведено в ... Китай.

Междувременно се разбра, че моята стара болка - Търговският регистър - все пак ще тръгне от Нова година.

Но... тръгва "ПОД ВЪПРОС"??? Това е вече "произведено в България". Ще има търговски регистър, но:
- Няма персонал;
- Няма длъжностни лица, т.е. квалифицирани юристи, които да извършват дейността, която досега беше осъществявана от съдията във фирмено отделение на съда;
- Няма - и това е вече БЕЗОБРАЗИЕ - компютърни информационни системи, които да обезпечават дейността на този - вече в кавички - "регистър":

Държавната администрация все още не е изградила своята мрежова система в страната, а за нуждите на търговския регистър не са купени достатъчен брой сървъри.

По думите на Тачева до края на февруари 2008 Агенцията по вписванията е сключила не много евтин договор с БТК за използване на нейната мрежова система за стартиране на единния търговски регистър.

По всяка вероятност телекомът ще е без алтернатива като доставчик на Интернет за нуждите на регистъра поне през първата една година.

Министър Тачева не прогнозира с точност кога Агенцията по вписванията и респективно търговският регистър ще разполага със своя собствена компютърна мрежа, тъй като след 2 януари работата на регистъра ще зависи изцяло от частната компания БТК.


(Информация на "Медияпул").

И тъй, има регистър, ама няма регистър. Има нещо, което ще съхранява информацията на всички фирми в България върху "мрежовата система" на една частна компания. При това компания, която има огромен интерес да разполага с тази информация...

Нещо чухте ли за обществена поръчка? За конкурс? Нещо за много пари? Аз чух само последното...

Абе ... произведено в България.

Няма коментари: