петък, 7 декември 2007 г.

Центърът на София ще бъде блокиран по празниците. Честито и Весела Коледа

Според информация в "За града", центърът на София - жълтите павета и площад "Александър І" - ще бъде затворен за провеждането на световното по “Биг Еър” (???). Ще има рампа от няколко стотин кв.м., хиляди тонове изкуствен сняг. Честито на състезателите по "Биг Еър". Сигурно ще си прекарат добре.

Информацията стигна до мен от блога, посветен на обективна информация за делата на столичния кмет.

Точно седмицата преди празниците основната артерия изток-запад на столицата ще е затворена, точно когато хората пазаруват в центъра, няма да работи паркингът на синята зона. Мизерия, и то изненадваща.

Ако има нещо наистина характерно за безличното и некадърно управление на Борисов, това е хаос и непрозрачност. Безхаберие. Научаваме за затваряне на центъра дни преди да се случи, от разни медии, които са подочули разговори в коридорите...

Общинският съветник Иво Йонков е отправил питане до кмета. Публикувано е и в неговия блог. Надяваме се поне той да получи отговор:

До Г-н кмета Бойко Борисов
Кмет на Столична община

ПИТАНЕ
От Ивайло Йонков – общински съветник от ДСБ

Относно: Затварянето на центъра за провеждането на световното по “Биг еър”

УВАЖАЕМИ Г-Н БОРИСОВ,

Настоящето питане е свързано с изнесената информация в сайта www.zagrada.bg, че центърът на София ще бъде затворен за провеждането на световното по “Биг Еър”. Представете си, какво ще се случи по едно от най-натоварените столични трасета - “Цар Освободител”, срещу Националната художествена галерия. Ще изникне метална рампа, висока 30 метра, широка 35 и дълга 100. Плюс каквото трябва още около нея и място за публика. И това ще продължи цели две седмици - докато се строи рампата и се проведе състезанието на 22 декември.
Това ще доведе до пълен блокаж на движението в една от най-невралгичните точки, свързваща източната и западната част на града! И то по коледните празници, когато и без това е най-натоварено. Също така смятам за опасно, когато 14 тира докарат железарията от Швейцария и изсипят 600 тона сняг - какво ще стане с жълтите павета? Виждам проблем и във факта,че рампата с височина на 10-етажен блок ще промени, макар и временно, архитектурния облик на идеалния център.

При невъзможния вече трафик в София никой няма право - още по-малко пък столичният кмет - да дава каквито и да било разрешения за каквито и да било прояви, които ще направят живота на стотици хиляди граждани още по-труден.

Във връзка с гореизложеното отправям към Вас следния въпрос:

• Не е ли по- подхoдящо за целта състезанието да се измести край Зимния дворец в Студентския град? Или Борисовата градина? Или в Южния парк?

Отговорът на поставения въпрос желая да получа на заседание на СОС в писмена форма.

С Уважение:
Ивайло Йонков


4 коментара:

dzver каза...

е той лично оня мухъл по транспорта се обърна по телевизията с призив към софиянци да бъдат търпеливи.

оказало се, че на НДК мрамора не може да издържи такава рампа, а в южен парк няма място (?!?!?!) или обратното.

Радан Кънев каза...

Особено съм търпелив по Коледа:) Бих им извил вратлетата, но конкретно с врата на Бойко ще се озоря

Анонимен каза...

Я па! Мраморът не може, а жълтите павета могат... Бах мааму...
Много, много отдавна трябваше онзи мустакат пор Велизар Стоилов да бъде извОлнен, ама явно държи нек'во ценно ноу-хау за гепене, та не върви да се простят с него (Стоилов / ноу-хауто - 'се тая)!

Анонимен каза...

Предлагам място за това да бъде Банкя. Хем няма да нарушава трафика, хем на Батман ще му е мило и родно.