четвъртък, 6 декември 2007 г.

За трите биографии на г-н Иванов и още някои дребни факти.

Вярвате или не, моят разказ за една случка от 2005г. и зададените няколко безобидни въпроса размърдаха, съвсем леко, блатото на летаргията в медиите. Текстът ми беше препечатан в "Медияпул" и "Гласове", имаше интерес от още няколко издания.

Господин Иванов (звучи ми като Mr. Smith, доста подходящо за деец под прикритие) прецени, че е по-добре да сподели няколко думи за биографията си и източника на имАнето си.

Първо се появи един материал в списание "Тема" (3-9.12.07, от понеделник ще е безплатно онлайн). Журналистът г-н Първанов проведе с мен разговор преди публикацията, но по една или друга причина е предпочел да не използва информацията, която му дадох. Ето някои важни пасажи:

"Нямам спомен за такава среща. Но в описания район се намира гаражът на една от фирмите за маршрутни превози, която консултирах... Според него (А.И.) е съвсем нормално мястото да се охранява зорко, тъй като там нощуват 80-90 коли... "Банкя е добро място за живеене, но за съжаление аз нямам нищо общо с него" ... "в края на 1999 напуснал по собствено желание и данъчната администрация..."

После се появи и интервю в "Медиапул", също постно откъм деликатни подробности. Ето и най-съществените му части:

Около вашия бизнес се поставиха доста въпроси. Основният беше от къде е началният капитал, с който са се развили фирмите ви след като сте напуснали системата на МВР?

Слуховете за моето богатство са силно преувеличени. Аз и моето семейство живеем нормално, малко над средната класа. Излязох от МВР през 1999 година. Започнах частния си бизнес с консултантска дейност в сферата на това, с което съм се занимавал цял живот – информационните технологии. Давах консултации за изграждане на системи в държавната администрация, например за регистрация по БУЛСТАТ. За мен това беше началото. Иначе съпругата ми има частен бизнес още от 1991- 1992 година. В съдружие с други роднини спечелиха концесията за бутилиране на минерална вода в Банкя, а по - насетне продадоха фирмата. Тя има и втори бизнес, който е от 1992 година за производство на ауспуси. Той тръгна заради нейния ентусиазъм и ноу-хау, което имаше един от нейните съдружници.

Разбира се, помагал съм с моята консултантска дейност и на тях. Вероятно ако не беше концесията на минералната вода, нямаше да напусна толкова лесно данъчната администрация, където се занимавах с интересни неща, изцяло в сферата на моята професия.

Бих искал да подчертая, че и МВР, и данъчната администрация съм напуснал по свое желание. В първия случай се пенсионирах след навършването на минималната позволена възраст за това, а във втория напуснах след като разбрах, че държавата няма интерес да решава проблемите на данъчната реформа.

В момента основните ми доходи идват от отдаване под наем на три собствени имота. Всичко около тях е проверявано до последния детайл, тъкмо защото съм работил в системата на МВР. Плащам данъци върху 70-80 хиляди лева годишен доход. Не само защото законът го изисква, а защото смятам, че държавата има нужда от тези пари. Рано или късно идва време човек да отговаря на подобни въпроси и за мен той дойде.


От двата материала разбрах следното:

1. Андрей Иванов има поредна, трета биография. Вече е напуснал държавната администрация през 1999г. Обърках се...

2. Андрей Иванов не е много богат. Той плаща данъци за 70-80 хиляди, и то не само защото законът го изисква. Абе почти доброволно ...

3. Андрей Иванов няма фирми за маршрутки. Той ги консултира...

4. Андрей Иванов е купил БКС-Банкя с парите на жена си. Разбира се...

5. Андрей Иванов е спечелил концесия за минерална вода-Банкя пак с парите на жена си. Явно тя плаща данъци за повече от 70 хиляди. Надяваме се, все пак държавата има нужда от тези пари, нали ...

6. Андрей Иванов винаги е бил с десни убеждения, включително и като член на БКП. Нямало просто как десният този човек да работи в отдел "Информационна дейност" на МВР иначе ...

7. Андрей Иванов познава Цветан Цветанов случайно, от МВР.

8. Андрей Иванов познава Милор Михайлов (кмет на Банкя при Софиянски/Николов, после зам. кмет по екологията респ. боклука) случайно, от общината...

9. Андрей Иванов познава Антоан Николов бегло, покрай общи близки приятели (sic!)...

10. Андрей Иванов няма нищо общо с Банкя, освен че е купил БКС-Банкя, концесията за минералната вода в Банкя, няколко декара парцели в Банкя. Жалко. Хубаво градче, да беше го поопознал...

A propos, г-н Първанов от "Тема" не е използвал нещо интересно, което му дадох. Разпечатка от Службата по вписванията-София на сделките на г-н Иванов с недвижими имоти. В периода 1998-2005г. там фигурират над 40 сделки, между тях - БИНГО зала в Люлин, павилион Еврофутбол в Люлин, универсален магазин в Люлин, част от кооперативния пазар в Люлин, земеделски земи в Банкя (впоследствие доста набързо вкарани в регулация), апартаменти в "Слатина". Жалко, че отдава под наем само три имота:)

Всичко това е публична,общодостъпна информация.

Когато журналистите ни се научат да питат, тогава може ние да получим отговори. Дотогава ... Играта продължава.


1 коментар:

Комитата каза...

На мен пък ми напомня този вечен литературен герой:

Бай Мангал тренира черните барети.
Бай Мангал пилотира самоле-лети.
Бай Мангал днес ще излиза с танка.
Бай Мангал е правителството в сянка.

Бай Мангал много мрази терикати.
Бай Мангал консултира адвокати.
Бай Мангал притежава меки чувства.
Бай Мангал е за изящните изкуства.

Бай Мангал алкохол не консумира.
Бай Мангал хип-хопа продуцира.
Бай Мангал тютюна мрази да пуши.
Бай Мангал е кръстил тука трима души.