сряда, 12 декември 2007 г.

Поредно отлагане на Търговския регистър? или поредно доказателство за некадърност и безхаберие във властта

Заглавието (без въпросителната) е от мой постинг в стария ми блог.


Публикуван ... преди шест месеца.

Както разбирам от блога на депутата Мартин Димитров, влизането в сила на Търговския регистър отново не е сигурно.

Сигурно е едно - независимо дали регистърът стартира на 01.01.2008г. или не, кашата ще бъде тотална, а работата така и така не е свършена. Свидетелства лично министърът на правосъдието Миглена Тачева, цитирана от News.bg:

Безвъзвратно сме изхарчили една торба пари и резултат няма и няма да има.

Това заяви правосъдният министър Миглена Тачева в рамките на работна среща за напредъка в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност, организирана от институт „Отворено общество".
............................
По въпроса за информационните технологии на съдебната власт, Тачева е категорична, че те трябва да бъдат относими през европейския правен портал.
Пречка за изграждането на правен портал на министерство на правосъдието е това, че не са готови имотният, кадастралният и търговския регистри.


До тук с тъжните констатции. Госпожа Тачева звучи божем не тя отговаря за изграждането на тези регистри и управлението на Министерство на правосъдието. Тъжно е да наследиш др. Петканов, разбирам. Ама нали са нещо съпартийци, може ли такова тОпене...

Следва пълната смехория:

Тачева добави, че въпреки изхарчените пари за направата на правен портал на министерството, тя е спряла поръчката за планираните допълнителни разходи за него, тъй като се е оказало, че трябва да има 17 сървъра, които да бъдат в министерство на правосъдието, а един от тях заема половината зала.

Интересни разсъждения по този повод можете да прочетете в блога на Dzver, където събеседниците разбират от сървъри, за разлика от г-жата Тачева. Крайно време е управляващите да проумеят, че българите вече не са шарани...

За финал кратко разяснение:
Според Закона за търговския регистър, регистрацията на фирмите преминава от съдебната система към Агенцията по вписвания (регистър БУЛСТАТ). Значително се опростява регистрацията на фирмите и отпада необходимостта от втора, допълнителна регистрация (веднъж в съда и после в БУЛСТАТ). Много по-лесно трябва да бъде снабдяването с документ за актуално състояние и извършването на всякакви справки. Предвидена е и регистрация с електронен подпис по интернет.

Законът има своите трески за дялане и скрити опасности (в т.ч. и опасност да се запази познатата корупция при регистрацията на фирми), но е безспорно една добра стъпка. Повече информация в една кратка статия в Уикипедия.

Звучи добре, нали? А дали ще се случи ...

За довиждане една снимка, която публикувам благодарение на Георги Ангелов от блога за икономика. Тя удостоверява как в ... Папуа-Нова Гвинея регистрацията на промени в регистъреа на фирмите се осъществява за ... два дни:


Няма коментари: