петък, 24 октомври 2008 г.

Ще се превърнат ли луксозните квартали в гета?

В сряда вестник "Сега" публикува моя статия за рисковете от презастрояването.


Явно е предизвикала интерес - над 4200 посещения, което ме навежда на мисълта, че и читателите на този дневник са я прочели вече.


Ако ли не - статията си е достъпна в цялост, а това е май есенцията:

Качеството на живот в "луксозните" квартали е влошено, преди експлоатацията им да е започнала, а надеждите за повишаване на стойността на купените имоти се превръщат в илюзии. Естествено, в тези условия търсенето намалява, а цените падат. Ако този процес продължи да се развива, банките се оттеглят от безперспективните зони, строителите остават без средства за завършване на сградите си, общината се прощава с надеждите за асфалтиране. Деградацията на района навлиза в порочен цикъл и някогашните "луксозни комплекси" се превръщат в обезлюдени кални гета.
Този черен сценарий вече е факт в множество курортни зони или по-точно в части от тях.
(Снимките не са част от оригиналната публикация, а са свалени съответно от сайтовете money.ibox.bg /автор Николай Танев/ и esimg.com /рекламна снимка/).


14 коментара:

Belomore каза...

Алберт?
Бавиш се! :)

albert venn dicey каза...

@ Р. Кънев

"Деградацията на района навлиза в порочен цикъл и някогашните "луксозни комплекси" се превръщат в обезлюдени кални гета."

Да, и? Цените на имотите ще паднат главоломно и ще навлязат инвеститори (вкл. и дребни такива), които ще започнат да строят и купуват имоти, правят бизнес и пр. Така ще се постигне равновесие. Търсене и предлагане. Действие на невидимата ръка на пазара.

И ако има причини това равновесие да не може да се постигне или да се постига бавно (а такива има), то те лежат не в пазара, а в наложени от държавата ограничения.

albert venn dicey каза...

@ Belomore

Бях навън, после се занимавах с шестте ми котки, пък и този блог не е като да е сред любимите ми и често посещаваните.

Belomore каза...

Това за котките верно ли?

Цените на имотите може и да паднат, може и да не (което и да е, не е фатално), но няма да навлязат инвеститори, защото няма да има къде. Офекацията (ще бъд)е безвъзвратна.

Равновесие ще има, но ще бъде равновесие в калта.

albert venn dicey каза...

@ Belomore

"Цените на имотите може и да паднат, може и да не (което и да е, не е фатално), но няма да навлязат инвеститори, защото няма да има къде. Офекацията (ще бъд)е безвъзвратна. Равновесие ще има, но ще бъде равновесие в калта."

Ирационалната и необосновата вяра в непригодността на пазарния механизъм в строителството или в друга област на икономическия живот си е ваш проблем.

"Това за котките верно ли?"

Пуфи, Сузи, Шишо 1, Шишо 2, Коте № 3 и Белана.

Понатоящем едноцифрено число. Имал съм най-много 10 и най-малко 2 котки.

Belomore каза...

"Ирационалната и необосновата вяра в непригодността на пазарния механизъм в строителството или в друга област на икономическия живот си е ваш проблем."

Ирационалната и необоснована склонност към назидателна поучителност, обобщаване на база недотам внимателно или дори манипулативно пресъздаване на (предполагаеми) чужди тези, теоретизирането и абстрактност, особено от висотата на сериозен практически и житейски опит, също така особено в контекста на съвсем конкретни ситуации пък са си ваш проблем.

Но не затова пишем в това така нелюбимо и безинтересно място.

Откъде видяхте така описаната ми най-горе вяра?
Радан е писал за конкретни квартали. Тях съм имал предвид и аз.
В частност - веднъж застроен както е в момента, подлежи ли на промяна кв. Манастирски ливади (или подобни).
Въобще не иде реч за теоретични обобщения с размах, а за конкретни квартали с конкретни сгради и (липсваща) инфраструктура.
Толкоз.
Приятна вечер и уикенд!

Анонимен каза...

Мисля, че спорите, поради различие в терминологията. :)

Пакистанските или сомалийски (знам ли какви ще ни се паднат) инвеститори със скромни възможности и ниски изисквания също могат да създадат равновесие при ниски ценови нива. Изпробвано е в другия край на Европа.

albert venn dicey каза...

@ Belomore

И ти си контретен човек, но това не значи, че ако някой реши например да посегне на живота, свобадата или собствеността ти, не трябва да оценяваме действията му в абстрактните категории на право, справедливост и пр.

Отказът от абстрактните принципи, идеи, категории и разсъждаването в "категориите" на конкретното освен водещо до безпомощност и задънена улица, води, в областта на правото и политиката, до покопаване на правото и справедливостта и институциите на свободното общество, които могат да се поддържат само върху определени традиции и принципи.

Но пак се отплесквам. И с каква полза. За да убедя някого, който смята, че В СОФИЙСКИЯ КВАРТАЛ МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ЗАКОНИ, КОИТО ВАЖАТ НАВСЯКЪДЕ ДРУГАДЕ, НЕ ВАЖАТ.

Приятен уикенд и от мен.

Unknown каза...

Съгласна съм с теб. Имам конкретни наблюдения за новата част на "Борово - луксозни блокчета с мраморни стълбища, много с портиери. (За ценовия клас на сградата с апартаменти качеството на стълбищата и наличиеуто/липсата на помещенввие за портиер е определящо - опит от практиката). Проблемът какъв е с тези скъпи - не суперскъпи, но определено над средния клас - апартаменти?

1. Шибаната инфраструктура.
Задръстванията в Борово на "Гоце Делчев" и на "Бъкстон" са като в центъра. Основните трасета са двулентови, "Бъкстон е и с паваЖ, за останвалото между луксозните брокове да не говоря. Има блокчета с апартаментчета за 80-100 000 евро, към които не подхожда улица, а кална просека. Верно, с табелка "улица Н`ам Коя Си", ама то е като да сложа табелка на котката Шарки, дето я намерих при кофите за боклук "Кралска шарена персийска".

За кофите за боклук да говоря? Микросметища окщоло местата с кофите. Което иде да рече най-малкото (най-малкото, чувате ли, идиоти общинари, на които ви плащаме?!?!), че изчисленията за сметта са дълбоко сбъркани. Което обаче ме навежда на мисълта, че май не сте такива идиоти, щото... сметам всеки знае ;-)

А за ситуацията с баровските Дръагалевци и Бояна не ми се говори в тези аспекти. Това, което по силата на бизнеса си видях като транспорт, като комуникации, като хигиенни норми... - не само нямат нищо общо със средноевропейските стандарти за услуги, а са направжо отврат.

Цените в Бояна и Драгалевци са пълен балон, надуван както от големите имотни агенции, така и от заинтересовани лица от политическата власт. В лично качество мога да кажа, че през 2005 година предадох на човек от една партия сумата от 3000 лева за промяна на предназначението на 28 дка земеделска земя. Неслучайно законът е направен така, че отпраща към подзаконови нормативни актове (наредби и др.), което създава условия за решаване по усмотрение, т.е. за корупция. Е, промяната стана. Което не мога да кажа за друг случай - в който ми бе обяснено, че главният архитект на София поискал 3000 лв за устройствения план на един парцел в Кастинброд, а инвеститорите не били предвидили повече от 1000 за него.

За какво говорим?

Аз има за какво още. И ще пиша в бога си, както преди всичко навсякъде, където може да се чуе неудобната, разбирай немоделираната истина.

albert venn dicey каза...

@ Вени Г.

Оценката на един факт не е факт.

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Радане, спомням си как веднъж- беше още при първия бум на строителството, някъде 93-96 година- как си се возех в тролея и когато му се откачиха кабелите се случи да спре точно срещу някакъв строеж на една нова модерна сграда. Нямаш си идея какво видях за тези 4-5 минути, докато тръгнем- пълна гнус, човеко. Ако си гледал по телевизията за фавелите в Рио или си минавал покрай някое циганско гето, сигурно си видял, че често са ползвали тиня, вместо хоросан.
Та преди, колкото години беше, все още нямаше газобетонни блочкета и всичко се правеше от тухли-четворки. Предполагам инвеститорите на обекта са си били направили точно разчета за количеството на тухлите, които са необходими за сградата, но явно не са били предвидили никакъв брак- счупени при транспорт и разтоварване.

Резултатът беше, че двама работници няха направили нещо подобно на кофраж, а трети сипваше кал с някакво пособие и набутваше парчета натрошени тухли, там където трябваше да има стена.

Минах, около година по-късно да видя какво е станало и всичко си изглеждаше наред- лъскаво, хубаво, долу някакви магазини, а горе жилища. На пръв поглед нещата си бяха добре и не знам, ако на някой от живеещите там му се наложи да прави ремонт и случайно свали мазилката, дали няма да се спомине от ужас.

Отвън лъскаво, а отвътре тиня...
Май повечето неща от онзи период са ни така - гетото е повсеместно и не много видимо на пръв поглед.

Анонимен каза...

Може да прозвучи патетично, но за мен тази дискусия е лишена от смисъл. Както и самата държава не е никаква държава. Не знам кой от всички коментиращи е имал възможност да види българския "лукс" с ново око и след дълъг престой в модерна държава, защото едва тогава мнозина от вас, или поне хората с критичен поглед, ще забележат небивалата разруха и мърсотия, разкривените панелки, падащата мазилка на сградите, разноцветното саниране, ръждясалите стълбове, разбитите пътища, липсващата маркировка, скапаните автомобили...
За жалост София е европейският вариант на Калкута и различните квартали би трябвало да носят имена като "Фавела-1", "Бамако-4", "Маракешки сук" и т.н.
Единствено изкривените и подпухнали от алкохол и самодоволство физиономии на управляващите могат да се съревновават по грознота с Обеля-2. И същите тези гадни мутри са виновни за състоянието на страната.
Да, бедността не би била порок, ако хората се стремяха към по-добро. За момента обаче обществото ни се рови най-порочно в собствените си екскременти.

ГРУПА ГЕО grupa geo каза...

На това Ален Менк му вика "новото средновековие"

ГРУПА ГЕО grupa geo каза...

Прочетох цялата дискусия.
Начетени хора не разбират или се правят, че не разбират проблема.
животът не е само пазар, пари, икономика. "Качеството на живот" включва и други параметри, ама това българинът, израснал по панелки и чак сега поразгледал на запад, за да го осмисли, му трябва време.
Ново средновековие, това е.
Четете Менк!