сряда, 8 октомври 2008 г.

ГнУстицизъм

Споменах, че не ми се пише за политика. И неслучайно...

Публичната ни власт е буквално разпрана от скандали, свързани с дейността на ДАНС. Очевидно в сферата на "националната сигурност" се случват отвратителни неща. Именно очевидно е, но не и видимо. Един вид, досещаме се. Но не знаем.

Вече две седмици управляващите си говорят с позивни и пароли. Обсъждат публично, но иносказателно факти, които са известни на тях, но не и на нас. С поведението си излъчват самочувствие на посветени в тайни промисли, недостъпни за слушателите.

(те знаят...)

(... какво се крие тук)

Присъстваме сякаш на публичен теологичен спор между ръководители на гностическа секта. Обществото е разделено на две - "посветени" и парии.

In order to free oneself from the inferior material world, one needs gnosis, or esoteric spiritual knowledge ...
Това е от Уикипедиа.

Явно у нас управляващите имат "Гносис" - тайно познание. Те знаят тайните на нашата (не)сигурност. На нас не ни е дадено да ги знаем. Ние си оставаме обвързани с низшия материален свят, в който плащаш парното без да питаш за ценообразуването. Излизаш си от ресторанта, когато влизат "босовете", и не питаш дали са мутри или секретчици "под прикритие". Гледаш как изсичат гората и застрояват парка, но не питаш имат ли разрешение. Знаеш, че на едни е разрешено да бутат паметници на културата, а на други - не. Но не е твоя работа... Виждаш, че 4 милиарда излишък не стигат до мизерстващите групи от населението. Но не бива да гледаш къде отиват. Известно ти е, че твоята фирма не може да участва в този търг. Но други знаят кой може.

Търговска тайна и/или класифицирана информация...

Истината за бедността, беззаконието и привилегиите е класифицирана.

И едни хора спорят кой може по-компетентно да я класифицира.

Е, за каква политика да пиша???
Гностическа?

Пардон, гнУсно ми е малко.

Едно... гнУстическо...

(снимки от Darik News)

2 коментара:

Радан Кънев каза...

Разбира се, всичко това има практически политически измерения. От него следва какво има да се върши в политиката.

Но на първо време имах нужда да си споделя фрустрацията :)

Анонимен каза...

Радан, какви биха били според Вас следващите стъпки за регулиране на ситуацията. Гражданско общество е добре известно в България не съществува. Дори в този смисъл бих развил въпроса, как следващите ступки Вие бихте очаквали да променят начина на управление