сряда, 21 октомври 2009 г.

Хладнокръвно за споразумението с ГЕРБ

Нищо в поведението на ГЕРБ от последните седмици не ме изпълва с доверие, камо ли възторг.

Три различни и все лоши примера, които ще коментирам при първа възможност, защото са много важни:

1) Идеята на Симеон Дянков за вкарване на резерва в търговски банки;

2) Идеите за рестрикции при регистрацията на изповедания, представени твърде живописно от една госпожа;

3) Идеята на премиера за специален наказателен закон и специални наказателни процедури за отделен вид престъпление (въпиюща и опасна юридическа неграмотност);

НО:

В писменото споразумение за подкрепа на Йорданка Фандъкова има три много интересни и важни момента:

(самото споразумение за архива, че е малко апокрифно... клик за по-голямо)

- Действия срещу презастрояването;
- Опазване на историческото наследство на София и
- Last not least, децентрализация на управлението на града.

Тези три пункта са сериозен политически успех на "Демократи за силна България", за който градското ръководство и щаб трябва да бъдат поздравени. Знам отлично (и една скорошна среща на ДСБ-София с арх. Петър Диков го потвърди), че тези цели НЕ съвпадат с вижданията и приоритетите на ГЕРБ.

(снимка БГНЕС, през BNews.bg)

Независимо дали г-жа Фандъкова изпълни тези ангажименти или не, това споразумение представлява ключов политически лост на ДСБ. Основни елементи от нашата програма (които дълго време бяха пренебрегвани от ВСИЧКИ други партии) влизат в програмата за управление на града.

Имаме две години...
.

12 коментара:

Спас Колев каза...

Може би съм прекалено скептичен, но "действия срещу презастрояването" вероятно не включва изваждане на терени от земеделския фонд и вкарването им в регулация?

Политици и бюрократи обикновено вярват, че стоят по-високо геометрията...

Комитата каза...

Само интервюто на госпожата за вероизповеданията изисква нещо отделно и много смешно да се напише. Боже боже

Любомир Попов каза...

Г-н Кънев, незнам какво считате за политически успех, но аз, който до сега винаги съм гласувал за СДС/ДСБ, сега няма да гласувам за подкрепения от СК кандидатка. Аз и още стотици, ако не и хиляди.
1.За какви действия срещу презастрояването говорите? Снощи бях в Студентски град. Отвратително място. Строителна площадка. Усвоен е всеки квадратен сантиметър. Само ще спомена, че от 1996 година до 2004 район Студентски, а и почти всички презастроени райони се управляваха от СДС. Няма да си кривя душата, че в периода 2000-2004 година ръководството на Студентки полагаше всичко по силите си за да спре реституцията на земи на територията на Студентски град, а от там и на застрояването. 2. Как ще стане това опазване на историческото наследство? Защо не е правено и до сега? Сега тепърва ли ще разчитаме на ГЕРБ да се захване с това? Ако не ме лъже паметта, точно Вие тук публикувахте какво се случва със синята къща на завоя на улица Раковски, в близост до централата на СДС. 3. Децентрализация на управлението на града? Много се забавлявам. Какво очаквате и какво разбирате под това определение? Можете ли да ми обясните? Аз лично от повече от 6 години се занимавам с децентрализацията и непрекъснато се убеждавам, че колкото повече се говори за нея, толкова повече се бяга от истинската същност на това понятие. Моля, обяснете ми какви идеи имате в тази посока.

В.Т. каза...

Кънев, след три месеца само ти ще си спомняш, за тези точки в споразумението - на даскалицата хич няма да и дреме за това (а пък на арх. Диков пък хептен). Повярвай ми - кога съм те лъгал ;)

Радан Кънев каза...

@ Любомир - ИМЕННО защото тези "цели" на споразумението не съвпадат с досегашните практики на ГЕРБ, затова сами интересни... Много е лесно да се види дали се гонят тези цели, защото това иска промяна.

Радан Кънев каза...

@ В.Т. : Че аз затова го пускам в блога, ще копна и самото споразумение, че без друго е апокрифно ще вземе хептен да изчезне.

А ако само аз си спомням - ще имам грижата да припомням :)

Любомир Попов каза...

Г-н Кънев, така и не ми отговорихте, какво искате да се децентрализира в управлението на града. Моля, обяснете ми.

Радан Кънев каза...

В случая става дума за трансфер на правомощия и бюджет от кмета на СО към районните аднминистрации. Ясно ми е, че това е доста ограничено тълкуване на понятието "децентрализация", което има по-сериозно значение на национално ниво, в т.ч. създаване на второ ниво на местно самоуправление например.

Анонимен каза...

второ ниво на местно управление и сега има, а как ще се промени качеството, ако бъде избирано? просто още едни избори; виждам повече проблеми, отколкото ползи. подлагането на избор ще даде много по-силна легитимация на областния управител, но с тази разширена легитимационна база ще последва и необходимост да се разширят и правомощията.

Вървенето към федеративен модел е хубава идея, не нова в ДСБ - щафета от Екатерина Михайлова към Петър Николов, ако не бъркам името на бившия й сътрудник, но с каква цел?! Федерация се учредява там, където имаш огромни или поне големи административни единици и тогава разходите по организирането й, както и преразпределяне на компетенциите имат смисъл и оправдание. Но за нашите малки (и бедни) общини дали точно това сложно решение е подходящо?

Защо просто не се преразгледат компетенциите на общините и да се разширят за сметка на областния управител, например, и изобщо на централната администрация, както и да се увеличи тази част от финансиите, с които те могат да разполагат. Подсилване на общините е моето предложение срещу увеличаване и усложняване на административно-управленческия апарат.

Жоржета

Апостол Апостолов каза...

За броени дни ни калесаха с такива тъпотии!... Какво ли ще ни сервират до края на мандата си?!

Любомир Попов каза...

Г-н Кънев, няма защо да се залъгваме, това няма да стане. Същото нещо ГЕРБ заявяваха преди 2 години. До този момент няма и крачка направена в тази посока. Снощи чух, че г-жа Фандъкова обещава, че няма да се вдигат данъците и таксите в София. Обзалагам се на по бира в избрана от спечелилия кръчма, че това обещание няма да бъде спазено. Най-лошото ще е тогава, че или всички ще изпаднат в амнезия и ще забравят за това обещание или при задаване на въпрос ще се отговаря "такива са времената, криза е, трябват ни пари".

albert venn dicey каза...

"Действия срещу презастрояването;
- Опазване на историческото наследство на София и
- Last not least, децентрализация на управлението на града"

Още три причини да не гласувам за ГЕРБ/Синята коалиция, в добавка към пърхащата с мигли Фандъкова.

П.П. И да, въпросът на Спас Колев е важен.