понеделник, 28 декември 2009 г.

"Raison d'être" на Синята коалиция '09

Вместо новогодишни анализи и пожелания, по-долу са моите пет точки, по които "Синята коалиция" защити смисъла на съществуването си в доста странната политическа конфигурация, установена от ГЕРБ и премиера Бате Бойко (нито е изчерпателно, нито безспорно - просто моето мнение):
  1. Подписахме споразумение с ГЕРБ за здравната политика, като защитихме възможността чрез реформи и прекратяване на злоупотребите да се осигурят пари за лечение на най-тежките (основно онкологичните) заболявания.

  2. Гласувахме против повишаване на осигурителните прагове за свободни професии, занаятчии, дребни търговци и земеделци.

  3. Противопоставихме се на измененията в Закона за електронните съобщения, които допускат директен и безконтролен достъп на МВР до разпечатките на мобилните телефони, активността в интернет и други лични данни.

  4. Твърдо, макар и не скандално и шумно (скандалът остава запазена марка на други политически сили и в 41-ото НС) отхвърлихме идеите за пререгистрация на изповеданията и минимален брой „привърженици“(?!) на всяко регистрирано изповедание, както и на опасната идея за референдум относно новините на турски език по БНТ.

  5. Същевременно, първи предупредихме за откритите заплахи на ДПС за упражняване на политически рекет, яхнал тежките социални проблеми на тютюнопроизводителите и за опитите на Ахмед Доган да договори имунитет за корупцията на ДПС.


(Само докато го пиша, се сещам и за позицията за данъка върху хазартните игри... )

Накратко - мисията е трудна, именно защото не е невъзможна. Позицията на ДСБ и СДС е алтернативна на ГЕРБ и това ще личи все по-ясно през 2010 година, особено ако коалиционните отношения между управляващите и "Атака" се задълбочават.
.

10 коментара:

Unknown каза...

БЪЛГАРИЯ НЕ Е БИГ БРАДЪР! 2010 НЕ Е 1984!

14.01.2010 – ден за протест

http://www.bogomil.info/3355/

Georgi Stankov каза...

Доволен съм от "отчета", макар и непълен. Убеждавате ме, че не съм гласувал напразно за Синята коалиция, както и че изборът ми не е бил само от носталгични подбуди.

Анонимен каза...

искам да поздравя г-н Кънев с публикацията и да обърна внимание върху една статия във в-к Пари където една 23 годишна г-ца дъщеря на собственичката на Феста хилдинг пространно ни обяснява как добре управлява 6 хотела по морето и вероятно вчера е прерязала лентата на един нов в Пампорово.Да са ни честити новите менаджири на България.

Анонимен каза...

a po vaprosa za AEC Belene kakvo e mnenieto na siniata koalicia?...

I lichno vasheto...

Анонимен каза...

И само толкова ? Убийствено жалка равносметка. И твърде мизерно, направо смехотворно основание за съществуване на цели две политически партии.

"гласувахме", "противопоставихме се", "предупредихме".... Звучи като некролог на "синята идея".

стелт каза...

Във времена на чалга идиоти, като предишните двама драскачи, направеното от СК си е подвиг. Дръжте здраво за промените в ЗЕС!

Nakom каза...

Извинявай Радане, но всичко това е позиция а не резултати.Вие сте парламентарно поставена партия, имате властта да инициирате референдуми, да биете барабана и да събирате позитива и негатива на обществото.Дотук всичко изредено е негатив, защото няма реални последствия.
Страшното е, че всяка една парламентарно представена партия или коалиция, си кеси на стола и чака събитията да се развиват, като размахва байрак само затова как се е противопоставила на мнозинството, като вечното оправдание е недостатъчните гласове.Това е стил " не ни повярвахте, ние казахме ли ви, теглете сега".Това е не просто недостатъчно, това е жалко.Имате вестници, имате телевизия, имате възможност за остра критика, за привличане на групи хора под знамената на идеите си.Нищо не правите по въпроси които не са наболели, а са си направо рани.Ако хората ви вярват масово, че не можете да направите повече от това, а вие си вярвате че не можете повече от това, скоро ще сте в невъзможност и това да направите.Примери да изреждам - НДСВ като най-ярък, БЗНС например, та и други има.Срамота е да се пишете двигател на прехода, да набиете едно мнение на кол и да го показвате всеки път, сякаш някой се интересува от него.Политиката иска резултати, а вие нямате такива.

nickolaibaryzhkin каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Радан Кънев каза...

@ Nakom: Естествено че си прав по принцип. Но надали си прав в конкретния случай:
- по споразумението за здравна политика съвсем конкретни 70 милиона отидоха при онкоболните единствено благодарение на СК;
- по ЗЕС изглежда, че ГЕРБ бият сериозен отбой и има шанс всички предложения на СК да бъдат приети - да видим;
- По бюджета - предложението за вдигане на данъка върху хазарта беше прието (то е във връзка и с първото тире...)

Nakom каза...

Ей сега ако гласувате и поправките в закона за ГМО, окончателно ще ме спечелите като враг.

После можеш да си пишеш колкото си искаш, в какъв строй нямало да живее син ти.Аз ще ти пиша какво ще яде