четвъртък, 10 ноември 2011 г.

§ 22 след 22 години или за едно кучешко лайно и бъдещето на "автентичната" десница


На 23 октомври, на улица Парчевич пред 127-о училище (на една пряка от мястото, където посрещнах 10.11.1989г.), настъпих едно доста прясно и миризливо кучешко лайно. Извинете за израза, но тъй като всички го използваме в ежедневието си, а това е само дневник, реших, че не е нужно да се изразявам евфемистично (но ако предпочитате да го четете "екскремент", това си е ваше право).

Казах си - дано е на късмет, и се запътих да гласувам, а после да пиша жалби в щаба на Прошко. (Гласувах, както и 90% от познатите и приятелите ми, за на пръв поглед странната двойка Прошков/Кунева, но това е съвсем отделен разговор. И двамата бяха трети по проучвания, "късмет" значеше да имам ЗА, а не ПРОТИВ кого да гласувам на втори тур. Да вземам решения на 30 октомври, насочени към бъдещето, а не към миналото. Но и това е друг разговор.)

В ранния следобед, след втората порция екзит-полове, всички в щаба на Прошко вече знаехме, че работата не опира до късмета. Не опира до настъпване на лайна, плюене против уроки, фърляне на боб и леене на куршум, нито до мантри, чакри, аури, нумерология, звездни констелации

Най-вече - не опира до мантрата за "автентичната десница", която е все онеправдана и атмосферното налягане е попречило на избирателите ѝ да стигнат до урните или Ахмед Доган в село Кочан ги е изработил да гласуват за други, не-дотам-автентични-десни. И оттам - надеждата, че следващият път "ще се получи", хората ще се събудят, ще видят кой е достатъчно автентичен и пр. и пр. Вижда се, че това е заблуда, и аз - като представител на ръководството на ДСБ - съм също отговорен за тази заблуда.

Проблемът, пред който сме изправени, изглежда много по-сложен:

За 22 години, поради недостатъчния напредък на страната, и поради продължаващата зловредна и дори пагубна роля на БСП за тази липса на напредък, "автентичен десен" за повече от милион българи е този, който бие БСП на избори. Който твърди, че е по-автентичен и пада от БСП (и не само от тях), рискува да бъде автентично смешен.

А защо §22? Защото партия ГЕРБ печели избори срещу БСП с методите, заради които от 22 години искаме БКП да я няма на власт. Защото партия ГЕРБ е създадена върху организационната структура на МВР - най-нереформираната институция в страната, която дърпа промяната назад и съхранява и развива връзки, канали, мрежи на влияние от преди '89 година. Защото партия ГЕРБ упорито налага един икономически модел на зависимост и контрол от страна на властта, с който се опитваме да скъсаме 22 години. Защото партия ГЕРБ възстановява модела на управление на едноличната безпросветност, антиподбора на кадри, властта на арогантната неграмотност и кухите лозУнги (днес - с "проевропейска насоченост").

Автентичен десен изглежда е този, който - за да не допусне БСП до властта - поддържа всичко, което властта на БКП беше в миналото. И всички последици няма да закъснеят - всички пороци на късния соц. се развиват и възпроизвеждат - привилегии, демотивация на работещите, липса на инициатива, обществена склероза.

Тази ситуация е изключително трудна. Алтернативата между БКП и "дясната" партия ГЕРБ, която имитира управленските похвати на БКП и използва нейните мрежи за влияние - непоносима. Прочее, в момента пред демократите и реформаторите в България няма чист верен ход, няма ход, който води към политическа победа. (Минаха 4 години от предишната ми статия на същата тема, и за съжаление съм бил твърде, твърде прав....)

Има обаче възможност за изоставяне на мантрите и претенциите за автентичност и кухите десни заклинания и упорито изграждане на сериозна алтернатива на всичко, което днешното управление представлява в сферата на сигурността, образованието, социалното дело, икономиката, човешките права, културата.

Как?

Очевидно това няма лесен отговор, но е и единственият политически въпрос, който ме интересува и ще ме интересува в близките месеци и години. За него ще пиша, за него ще работя, надявам се, че това се отнася и за цялата партия ДСБ.

Ако някой смята да чака хората да се убедят, че ГЕРБ "не са десни" и да се върнат при "по-автентичните", мога да му покажа къде има лайна за настъпване.
.
'
.

11 коментара:

Комитата каза...

Между другото, наскоро се сетих за постинга ти за Мобуту Сесе Секо и
мислех да го цитирам, естествено нещо се случи, но наистина удивително как нищо не се е променило само се е влошило.

Знаеш ли какво значи това, че следващата революция в България ще е лява. Защото нашия Мобуту ще бъде подкрепян активно да остане на власт докато на хората не му писне от него тотално. И само левичарите ще говорят срещу него (европейските)

Комитата каза...

Естествено, ако се закрепи дълго на власт.

Николай Павлов каза...

Изборът ГЕРБ - БСП е като Путин или Зюганов, чекистите или комунистите. Няма избор. Нито един човек с демократични възгледи роден след 1980 г. (със смътни или никакви спомени от соца) не би могъл да разбере призива да се подкрепи ГЕРБ на втори тур. Нито пък идиотската логика на Мартин Еванджелиста, че няма да подават жалба за касиране на национално ниво, за да "не сме с БСП". Ами на следващите избори за по-сигурно няма да попаднат и в Парламнета, за да не са там с БСП. Ето тава неумение да се преведат каузите "в крак с времето" ме дразни и ми е непонятна. Какво значи "винаги срещу БСП", при положение, че ГЕРБ е новото БКП? Какво ме интересува мен, редовия бъ;гарски гражданин разни европейски посестримства (ЕНП да се закрие!)? Аз искам представители, които са еднакво отдаледчени от Бойко, Доган и Първанов, а не някои, дето ще ме уващяват да подкрепя първия, срещу другите двама! Искам представители,които ще си дават сметка какво е ГЕРБ и няма да използват абсурдна антикомунистическа реторкика, за да ме накарт да гласувам за бодигарА на Тато!

Анонимен каза...

в тоя ред на мисли - последно каква остана позицията на дсб относно любимият на всички кирил йорданов?
щото тука получавахме едни разнопосочни сигнали в седмицата между първи и втори тур?

tPnino каза...

На тези избори десницата така обърка хората със своите непопулярни кандидати и призиви на някой интелектуалци с десни убеждения в интернет да се гласува за Миглена Кунева ,че те не отидоха да гласуват.И партия ГЕРБ спечели.Прекалено много се джавкате по между си ,крайно време е да си оправите нещата ,за да има за кой да да гласуват тези 50% не гласували граждани на следващите парламентарни избори.

Анонимен каза...

от извор-В момента и да не е приятно на коментиращите ,но липсва друг начин да се бие БСП освен с неините методи и похвати.22 години те най арогантно говорят за социална политика при условие ,че осигуриха трупане на огромни печалби на тесен кръг хора.

Анонимен каза...

G-n KAnev ,

problemat e izcialo vav vas, t.e. DSB.
Ivan Kostov imashe cialata vlast predi 12 godini. Kak stana taka che ne uspia da se spravi s komunistite? Kak stana taka che ne moja da se izchisti ot vnedrenite agenti? Za men toi e edin goliam politik, no i do den dneshen ne moga da nameria otgovora na tezi vaprosi. A vie?

george каза...

Не вярвам да ни съветвате да се преориентираме към ГЕРБ. Смятам, че само добрата политика, ориентирана към решаване на проблеми, а не политиканстване, ще направят разликата между ДСБ. А Синята коалиция много пречеше в това отношение. Вместо да се занимава с политика, Синята коалиция се занимаваше със себе си. То не бяха вътрешни избори, че едни, че втори, че проблеми при гласуването...
В края на краищата има легитимно избрани национални ръководства. Трябваше да си поемат отговорността и сами да определят кои да са кандидатите на изборите. След това - да се прави кампания.

Както и да е. За сега съм силен скептик по отношение на Синята коалиция. Не може да се прави коалиция с партньор, който само партизанства в политиката и не си държи на думата /и подписа/.

bolero каза...

Стига вече с тези параграфи 22!
Що не седнете и да се разберете! България има нужда от истинска дясна партия,която да е представител на средната класа, която би била стълба на икономиката!
Но не се допуска това да се случи! Защо?

Анонимен каза...

г-н Кънев, истинския въпрос не е дали ГЕРБ са десни или не.
Въпроса е, дясна ли е членската маса на ДСБ ?
Ако си отговорите правилно на този въпрос,ще знаете и коя е правилната посока...

george каза...

Знаете ли, че всички, които мразят ДСБ, ви цитират охотно и не забравят да споменат, че сте член на националното ръководство на ДСБ!