петък, 11 юли 2008 г.

ПОЗИЦИЯ по повод проекта за разрушаване на хотел "Рила"

П О З И Ц И Я

Общинската организация на ПП “Демократи за силна България” – район “Средец” категорично се противопоставя на проекта за разрушаване на хотел “Рила” в столицата и изграждането на нова сграда с осем подземни нива в зона, наситена с антични останки на древна Сердика.

Подкрепяме декларацията на общинските съветници от ДСБ от 10 Юли 2008г.

Изразяваме възмущението си от подкрепата, която общинската администрация оказва на опитите за унищожаване на архитектурната среда и историческото наследство на централната градска част на София.

Убедени сме, че съхраняването на историческото наследство и архитектурния облик на града ни е важен обществен интерес и заявяваме готовността си да го защитим, дори и с крайните средства на публичния протест.


гр. София 11 Юли 2008 г.
/
Радан Кънев
председател на ДСБ-Средец/

10 коментара:

Комитата каза...

Аз мисля, че е време за по-системни мерки.

Време е информацията за всичко, което носи етикета "обществен" или "национален" да бъде на масата. Няма търговски тайни, няма национална сигурност в плажовете, строителството, концесиите.

Не може ли да има една база данни за всичко обществено, като например паметниците на културата и там всеки български гражданин да се информира за състоянието на това, което му се "води".

малко да избистриме мътната вода, в която ловят риба разни мафиоти.

albert venn dicey каза...

"Убедени сме, че съхраняването на историческото наследство и архитектурния облик на града ни е важен обществен интерес и заявяваме готовността си да го защитим, дори и с крайните средства на публичния протест."

Не виждам нищо крайно в публичния протест, освен ако не се възнамерява нарушаване на обществения ред и политическо насилие. Ако това се има предлид, то трябва да се смаже с цялата бруталност на законното насилие на публичната власт.

Радан Кънев каза...

Протестът е крайна политическа форма, без това да значи недопустима, опасна и т.н. "Крайна", доколкото е извън институционалната рамка за вземане на политически решения при представителната демокрация.

За останалото съм съгласен с теб.

Анонимен каза...

Повече такива активности на ДСБ и може и да се върнят някои от многото деморализирани потенциални избиратели. Поздравления.

Belomore каза...

В подкрепа на позицията бих искал само да добавя, че ако въпросът беше единствено и само в естетиката на сегашната сграда, то има начини тя да бъде подобрена и без събарянето й.
Ама не е там, както е очевидно.

Анонимен каза...

Уродите искат да разрушат и Камчия, да застроят всичко. Ако ДСБ има някаква сила, нека направи нещо по въпроса :(

Deni каза...

По принцип съм съгласна, че трябва да сме предпазливи с центъра на София. Но помислете го от тази гледна точка-никой не копае там в момента освен метрото и от там не се е чуло за никакви находки. Което най-вероятно говори колко брутално копаят.

Ако въпросната сграда се строи внимателно-разбирайте има постоянно наблюдение и документиране на копаенето и наблюдаващият екип е готов да сигнализира съответните организации при намиране на нещо, всъщност това би било от полза за София. В крайна сметка в момента, в който се намери нещо ще замразят строежа и ще се предизвика обществена дискусия. В идеалния случай, в който наблюдаващата група не я убият, отвлекат или подкупят. Но ако започнем да бъдем черногледи, не виждам как ще се спре строежът така или иначе на фона на общата корупция.

А и не смятам, че е основателно да се спира строеж в и без това препълнена София просто така. Напротив, трябва да бъдем реалисти и да мислим как хем да строим хем да пазим. И как националните интереси да бъдат защитени ВЪПРЕКИ експанзията на града. Защото градът ще се разширява и модернизира и това изисква строежът на нови лъскави и чистички сгради вместо старите грозотии.

А ако се копае внимателно , това е е един прекрасен шанс да се направят разкопки на аванта :)

Та според мен вместо да си хвърляте усилията в безмислени протести, се консултирайте със специалист и изгответе план за строеж в археологически зони, поведение и отговорност на ВСЕКИ член от екипа и евентуални компенсации за строителите при прекратяването на строеж. И го сложете на масата. Това е много по-полезно действие и ако стане норма, от него ще има полза цялата страна. Да не стане като с тракийската гробница, която олигофрените строители на магистрала решили да унищожат, за да не се занимават. И естествено никой не беше съден.

А като се замислиш колко повече може да печели държавата от археологически туризъм отколкото от магистрала....
П.С. Знам че има някакви си норми и сега, но очевидно те не действат щом в горе описания случай нямаше нито един виновник, който да се изпрати в затвора, за УМИШЛЕНО унищожаване на гробница от преди 5000 години!

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Кънев, какво ви е мнението по моя призив и инициатива, свързани с Пражката декларация "Европейската съвест и комунизмът"?

Просто питам, понеже мълчанието Ви е крайно многозначително, надявам се го съзнавате...

Julia Mineva-Milcheva каза...

Представлявам гражданско сдружение със специален предмет на дейност опазване на културното наследство в България. Според мен, уместно е да се разруши хотел "Рила", който с поначало неуместното си решение съсипва и малкото останала автентика в архитектурния облик на този свръхцентрален район в София. Но мотивът за риска спрямо археологическото ниво в парцела на настоящия хотел е напълно верен. Извънредно важно е да се има предвид, че в подземната част на хотел "Рила" се намират останките от подовите мозайки и хипокауста от банята и други помещения на двореца на император Константин Велики в антична Сердика. Те са били "погребани" там, както и по-голямата част от оригиналната сграда на Ротондата "Св. Георги" - под хотел "Шератон" (тогава "Балкан") от безскрупулните и невежи комунистически градоустройствени власти, когато са построени двата хотела. За разлика, обаче, от амфиладните зали на запад от сега съществуващата Ротонда, които са невъзстановими (разрушени са напълно), останките от двореца на византийския император под хотел "Рила" все още подлежат на възможна реставрация и подходящо експониране за публика. Трябва да отбележим, че осъществяването на такъв проект би превърнало мястото в културно-туристическа забележителност от първостепенна важност за София, особено в средата на другите римски и византийски археологически обекти, които създават образ на центъра на българската столица. Затова е особено съществено как точно ще бъде проектирана сградата, която следва да замести безусловно сбърканата по архитектурно качество и по градоустройствени принципи сграда на хотел "Рила"! Примерът с новия хотел "Арена ди Сердика" показа, че проекти за интеграция и експонация на археология в съвременна архитектура с високо качество са възможни дори и в София. Именно в тази посока следва да се води обществена и политическа кампания, а не срещу разрушаването на хотел "Рила" само по себе си.
Юлия Минева-Милчева

Радан Кънев каза...

Julia,

Ще се радвам да обменим мисли по този въпрос. Аз също не харесвам сградата на хотела, но тръпки ме побиват какво може да се случи на нейно място, и с какви последици...