вторник, 9 септември 2008 г.

9-ти септември в резервата

Какво да коментирам...

Кликнете за по-голямо и четете:


И друг път съм писал за тази околия-резерват.

Ковачевци, Калище, Лобош, Сирищник, Косача.

Да биха си стояли все там, окичени с портрети на Гошо Тарабата и бай Тошо... И може всичките да се казват Сталин Едикой Си. Например искаш да кръстиш сина си Иван. И става - Иван-Сталин Иванов.

Да си пият в "Младежкия клуб":


Ето го отвътре:


Няма нужда да си избират кмет. Имат си президент...

Aма като се замисля... Не е смешно. 9-ти септември е национална трагедия (и съвсем не единствена).

Докато в Калище лице на име Сталин води празнични манифестации, цялата ни страна е резерват, не само онази околия, 30-тина километра на Запад от София.

29 коментара:

joshua каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
boygeorge каза...

Има ги, има ги такива хора, които с носталгия си спомнят за Девети, за другарките, за розите, за песните Лили, за заводите, за колектива....Тези носталгици ни дърпат назад, и защо ли? Ами защото не могат да се реализират в днешните условия.
Филип Димитров бил разбил българското земеделие, а Иван Костов - промишлеността...
Ехааааааааааа какви малоумни мисли има. Синовете на тези, които строяха заводите сега имат строителни фирми и рушът сгради с културна стойност из цяла България. Е като имат толкова пари защо не възстановят порутените партиини домове или пак Костов е виновен...
А може и той да е виновен, че им диша във вратовете, онези дебелите вратове...

Анонимен каза...

Мисля, че нещата се ппроменят. След като бащицата Иван - Конрад Костов даде зелена светлина за "Атака" очаквам прабългарските руни да се загнездят и в клубчетата на ДСБ, нали?

boygeorge каза...

Едва ли. Костов никога не е давал зелена светлина на "Атака", защото той никога не е залитал към национализма. За разлика от другите политици.

Анонимен каза...

писали сме едновременно. Моят коментар:
http://templar.blog.bg/viewpost.php?id=232367

Анонимен каза...

Костов не е давал зелена светлина на "Атака"? Мисля, че някой не е в час с новините:
"Въпреки подадената ръка, Иван Костов определи „Атака" като една развиваща се партия, на която предстои да измине дълъг път, но която има възможност да го направи.
„Атака" все още не е европейска алтернатива. Но може да се развива, на всеки трябва да признаем правото на път към доброто", обясни лидерът на ДСБ..."
http://news.ibox.bg/news/id_1726206878

Много моля - четете. Четете как "Атака" се превърна от партия на левия лумпенпролетариат, според същия Иван - Конрад, в партия, която...хм...може да се развива. Сбогуването с политиката може да бъде и жалко понякога.

Радан Кънев каза...

@ Templar:

Да, вярно е, че септември 1944 някои са сложили обувки. И за тях това е паметно събитие.

Но не уточняват от чии крака са ги свалили - на селския учител? Преди или след тейко им да го пребие до смърт? Освен кондурите какво още са взели от къщата му? Килима? Картините? Единствения вълнен костюм (добре запазен, 15 годишен, тъмно сив, еднореден)?

Защото и това е паметно събитие. За други хора.

За да бъдем общество, трябва някак си да свържем двете семейства. Това, на което са били кондурите, и това, в което са отишли. И да дадем една проста крайна оценка какво се е случило.

Освобождение на кондури или грабеж на кондури?

Знам, че има хора от двете страни, исторически. Семейно. (и в Германия има, и в Италия, и в Испания)

Но докато не наречем престъплението "Престъпление", не сме общество. Резерват сме. За туй писах постинга, макар с други думи...

Радан Кънев каза...

@ Анонимен:

Хайде да поговорим за Костов в друга тема.

Тази - колкото и лековато да съм я написал - е посветена на много тъжни неща, да не затъваме в шаблон.

Гледах го сутринта Костов, имам какво да кажа. ПочЕкайте малко...

Анонимен каза...

Добре, чЕкаме :-)
По тази какво да говорим? Всяка година си говорим едни и същи работи. За теб тя е дата на кражба и престъпления, но за други е дата на излизане от затвори, лагери и полицейски арести. Те имат своята версия. Може би е рано да се търси някакво съгласие около нея, но в никакъв случай не може да се подходи еднозначно. За съжаление ти се опитваш да прокараш тезата за еднозначното й тълкуване.

Анонимен каза...

И още нещо, чЕкайки. Не трябва да забравяме, че датата 9-ти септември не дойде току така само на щиковете на Червената армия. Преди нея имаше и 9-ти май, и септември 1923, и македонски убийства, и 19 май, и партизанско движение - изобщо двадесет години на брутално и насилствено политическо противопоставяне в България. Така че Девети септември не падна от небето.

Радан Кънев каза...

Напълно си прав.

(прочее и съветската окупация не пада от небето - тя е логично следствие на 300 години руска политика на Балканите...)

Прав си още, че превратаджиите от 1923, 1934 и 1944 са едни и същи лица. Буквално.

А, не си ли го споменал? Извинявай...

Анонимен каза...

Е, очевидно е, че трябва още време за Девети септември. Дотогава ще трябва да си ровкаме в теориите за световните конспирации на руската политика на Балканите. Партията, която ти представляваш ще си ровка пък в теориите за ДС и заговора срещу ДСБ и така. Изобщо ровкаме си.
Казваш, че за да бъдем общество, трябваше да свържем двете семейства ли? А, извинявай...

Анонимен каза...

9 септември е най-тъжната дата в българската история, не защото тогава идват комунистите и руснаците (те идват доста често по принцип и вече сме им свикнали), не защото тогава се извършват масови убийства (и такива дал Господ в българската история), а защото всичко това се случва без никаква съпротива. Нашите предци просто са изчакали аколението и това е най-гадния и най-тъжния факт в българската история.

albert venn dicey каза...

"Да, вярно е, че септември 1944 някои са сложили обувки. И за тях това е паметно събитие.

Но не уточняват от чии крака са ги свалили - на селския учител? Преди или след тейко им да го пребие до смърт? Освен кондурите какво още са взели от къщата му? Килима? Картините? Единствения вълнен костюм (добре запазен, 15 годишен, тъмно сив, еднореден)?Ч

Не по-малко важно е и какво оyе можеше да се облече, обуе и придобие, ако не бе възприета пагубната икономическа система на централното планиране - или с други думи, ПРОПУСНАТОТО повишаване на благосъстоянието.

Радан Кънев каза...

@ Петър Николов - това е безспорно. Но е цяла отделна тема... аз имам своето "либерално" обяснение - българското градско общество е обръгнало на преврати и (което е по-лошото) не ги гледа с неодобрение. Превратите от '23 и '34 се ползват с широко одобрение в "буржоазните среди", за съжаление.

И бумерангът се връща - практически същите превратаджии правят нова завера. Но демократичните ценности са отдавна изоставени от градската буржоазия и голяма част от интелигенцията. "Още един преврат, какво пък..." - и гусин адвокатът си отива на 10.09.44 в бюрото като всеки ден, вместо да търти през девет планини в десетата или поне да зареди на дядо си чифтето...

Илия Марков е прав в това отношение - ерозията на демократичните ценности и изобщо на политическите идеи и позиции е една от причините както за лекотата на преврата, така и за катастрофичните му следствия

Радан Кънев каза...

@ Албърт:

Без съмнение. Без друго българската икономика от "царско" време е псевдокапитализъм, изостанала и корпоративна. А 09.09 и последвалите събития превръщат експроприацията в основа на стопанската политика. И до днес е така ...

Анонимен каза...

Да ти се намира време и желание за по-разширен пътепис?

Ангел Станоев каза...

http://vbox7.com/play:ee6645d9

Радан Кънев каза...

@ Стойчо: За съжаление няма как.

Моите посещения в резервата са служебни и мога да разкажа само пикантерията. Реалната свинщина (а свинщината в резервата е огромна) си остава професионална тайна и извор на угнетение и горчив хумор в самотни моменти :)

Анонимен каза...

Точно така. Причините за преврата 09.09.44 трябва да се търсят във вече разложеното българско общество. То и днес е такова и също жадува за някой силен управник, който да "сложи всички на място".

Радан Кънев каза...

Не, не

няма такова "разложено общество" това са празни приказки.

Говоря за криза на политическия дебат и на демократичните норми (за каквато пише и Стефан Попов например, от една съвсем антикомунистическа гледна точка).

Обществото съвсем не е "разложено", в много отношения то е било стабилизирано като ценности, като стопнаски процеси, като културен живот, като администрация. Но част от тези постижения са били на висока цена - елиминиране на местното самоуправление например, и на представителната демокрация и партийната система.

Това прави обществото уязвимо към преврата, но не и "разложено".

Анонимен каза...

Нееее, съвсем не.

Не само елиминиране на представителната демокрация и местното самоуправление, но и политически терор, упражняван в продължение на 20 години. Именно политическият терор прекратява съществуването на нещо като "общи ценности" в българската държава преди 1944. Може дори да се каже, че след 1920, т.е. още след Първата световна война няма общи ценности, а обществото е разложено.

За уязвимо към преврата общество и дума не може да става. Т.е. ако болният е прекарал няколко инфаркта, той не е само уязвим. При него е налице рецидив. Същото се случва и с нашето общество. То претърпява множество преврати и терор и благодарение на това не е само уязвимо, а политически подготвено за Девети септември.

albert venn dicey каза...

@ Р. Кънев, анонимен

Разложено е силна дума, но подхожда. Старият режим има съвсем слаби резерви за интелектуална защита на пазарната икономика, правовия ред и защитата от насилие.

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Май нещо не върви диспута с анонимните потребители.

Анонимен каза...

Необходими и достатъчно условие за вземане на властта от комунистите в България е съветската окупация. И Швейцария да бяхме все тая.

Анонимен каза...

@радан – не те карам да издаваш служебни тайни:-) Я, колко добре беше писал за Пловдив. Пробвай се :-)

Анонимен каза...

Както си личи Радане, темплар е силно заразен.

Радан Кънев каза...

Всъщност заразното е вестник "Труд" или "24" (отдавна не ги различавам) с идиотската си дописка.

Анонимен каза...

Какво да ти кажа, аз труд не чета, и кой да е друг вацовски парцал.Но това не е обяснение за промяната в тона ти да речем.