понеделник, 1 декември 2008 г.

Семинар за паркирането в "Синя зона" - впечатления

Изводите от дискусията пуснах в "Зелената зона".

Тук искам да благодаря на гостите на семинара за участието и отделеното време в неделя сутрин (!).

Дойдоха и политици, и журналисти, и блогъри (Дзверът вече писа за семинара, бяха още Комитата, Иван Бедров, Господин И. ). Стана приятен разговор.

С добро впечатление съм от заместник-кмета Александър Цветков (независимо какво отношение имам към шефа му). Мисля, че той прояви разбиране и е склонен на разумни компромиси, които ще подобрят положението на живеещите в центъра.

Проблемът с паркирането явно е актуален. Днес за 15 минути търсене видях събитието отразено в много (и все тиражни) медии - "Труд", Дарик, "Сега", безплатните "Градски" и "19 минути". Явно сме напипали пулса - засега преценявам проекта като успешен...

По общия проблем - философията и политическите идеи за движението в централната част на града в перспектива, очевидно сме много далеч от решение... Направи ми впечатление, че собствената ми партия съвсем няма обща дългосрочна визия и позиция.

Има работа за вършене ...

13 коментара:

Unknown каза...

Има или имаМ работа за вършене...? ;)

Ангел Грънчаров каза...

Изразът "собствената ми партия" на мен ли само звучи странно и дразнещо?!

Интересно, и аз съм от същата тази партия, но никога не съм я мислил като "собствената ми партия" :-)

Радан Кънев каза...

"Собствената ми партия" е израз на близост и съпричастност, а не на притежание.

Ако звучи дразнещо, бих го махнал.

Анонимен каза...

Верно е дразнещо!
Е, дее**а таА "собствена партия", дее**а :))
Ще я скъсаш от плюене в блога си.

Нямала ДСБ "дългосрочна визия и позиция", както и "политически идеи за движението в централната част на града" - смех, смех! Аз имам едно предложение към теб, Кънев - създай я ти таА дългосрочна визия и позиция, като нема друг кой. Другите сигурно вършат некакви други неща, де да знам. Ти, като си такъв дългосрочен визионер и позиционер, направи нещо. Размърдай се, за какво си там. То не става само да се мрънка какво имала или нямала "собствената" ти партия.

Радан Кънев каза...

Това опитвам, Пънчо, това опитвам.

Мърдам.

И не мрънкам, а най-малко "плюя".

Естествено е примерно десет човека да нямат общо виждане как трябва да се регулира движението в една зона днес или след пет години.

Хубаво е обаче, ако тези хора формират партийна политика и политическо представителство, да изграждат обща позиция, която да отразява позициите на избирателите им. Може разбира се и да насочва техните позиции, да ги убеждава в необходимистта да ги променят и пр.

Та аз просто пиша, че процесът е съвсем в началото си. Хората са още с различните си лични виждания. Не са (не сме) стигнали до някаква обща концепция. И трябва да я създадат. Не аз да я създам - аз имам лично виждане. Общо виждане се "създава" от общност, а не от един човек.

И пр.

А изказът ти е малко непремерен и общо взето не отговаря на тона на дискусия в този дневник.

Ангел Грънчаров каза...

Разбрах, в този смисъл да, като съпричастност може, но иначе думичките "моята", "собствената", особено приложени (казани) по-специално или по повод за някоя партия, звучат, признавам си, странно - поне в моите уши. Даже ако Костов каже "собствената ми партия", именно спрямо ДСБ, ще го скъсат от подигравки.

Интересно ми е как иначе може да се каже, та да е приемливо за всички?! Впрочем, засегнах този въпрос от лингвистически интерес, не за друго :-)

Анонимен каза...

Плюеш, та се късаш, аз да не съм сляп? Само с последните си изречения буквално зачеркваш работата на групата в СОС досега, ако не си забелязал. Може и да не си забелязал, или да седнеш сега да ми обясниш, че "няма такова нещо". Групата на ДСБ в СОС имала проблем с "философията и политическите идеи", и нямала "обща дългосрочна визия и позиция", това казваш ти. Кажи го на групата, на Ангеличин, или на Москов или Бъчваров, ама в очите, да те видя тогава какъв си визионер. Бил процесът в началото си - смех, смех. Досега ДСБ се е явявала на софийските избори без да има ни визия, дългосрочна, ни позиция, и добре че си ти с тоя семинар. Толкова е нагло едно такова внушаване, че знае ли се! А дано ти им налееш и визия, и позиция, на горките. И на изказът ми му нема нищо, ти не се притеснявай. И на тона, също. Просто пишеш такива брутални смешки, и то по толкова обтекаем начин, че няма как да ми е друг изказа, сещаш ли се? Нали не съм те обидил с нищо, нито тебе или който да е от другите тука? Тогава нямаш проблеми, ни с изказа, ни с тона.

Радан Кънев каза...

Eстествено, аз говоря по конкретен въпрос (който според мен е много важен). Тъй че не зачерквам .. и т.н.

Казваш: " Кажи го на групата, на Ангеличин, или на Москов или Бъчваров..."

Това със сигурност ще направя.

Не, не си ме обидил. Просто звучи грозно, анонимно излияние в нелицеприятен стил. Надали говориш така пред хора, които те познават. Все едно...

Радан Кънев каза...

@ Ангел

Да, лингвистично е интересен въпросът. Все пак нормално е човек да каже например " и собственото ми семейство не ме разбира" и е ясно за какво иде реч.

Анонимен каза...

Кънев, няма да ме обидиш с квалификациите си. Не се и опитвай тогава. Грозно звучат надутите ти изцепки, дето си бил "напипал пулса", и как допреди ти да го напипаш, партията ти нямала визия и позиция. Напипал си си ушите, защото точо пък проблемът с паркирането е поставен от ДСБ още през есента на 2005-та като един от огромните, най-кретенски проблеми в София. Ти тогава верно си си пипал ушите, щом не ги знаеш и не ги помниш тия неща. И се ловя на бас, че няма да кажеш нищо нито на Ангеличин, нито на другите за тоя "конкретен въпрос". Немаш нужда, не за друго. На теб политиката ти почва и свършва в блога, нали те гледам. Правиш каквото правиш, и все гледаш да подритнеш за нещо ДСБ. Повече ти се смея и си мълча, ама понякога яко дразниш.

Ангел Грънчаров каза...

Така е, да кажеш "собственото ми семейство" е израз, който е съвсем разбираем, ала все пак между семейство и партия има известна разлика. "Собствената ми партия" или "моята партия", по някакви загадъчни причини звучи някак си недотам етично, особено ако е вложено в устата на перспективен и амбициозен член на съответната партия. Особено във време, в което върви някаква тиха война за мястото на лидера й. Според нормалният коректен израз е "партията, в която членувам"...

Ангел Грънчаров каза...

Според МЕН исках да кажа, ама съм изпуснал подчертаното...

Радан Кънев каза...

"... върви някаква тиха война за мястото на лидера й..."

???

Е, сега мА уби. Ама наистина, или поне ме зашемети. Много трябва да е тиха тази война... Или се води предимно в Пловдив? Ще се радвам да разкажеш не-дотам-срамните подробности от конфликта.