понеделник, 12 ноември 2007 г.

"Батальонът се строява" (За последен път?)

Е, върнах се разходката по Европа. Заварих тази карта:


И този репортаж:

Сто души реват: “Бойко - премиер”

Другия път ще вземем и Полски Тръмбеш, закани се Борисов




ФОТО Борис Цанков

"Батальонът се строява" за пореден път разтърси столичния клуб "Карамел". Вече по традиция партия ГЕРБ вдигна грандиозен победен купон след края на изборния ден и окъпа в сълзи опонентите си. А районните си кметове и общинари поля с шампанско.
Още преди Борисов да пристигне в заведението, в чашите блестяха кехлибарени напитки, а отделно сепаре, отрупано с хапки, хайвер и деликатеси, чакаше кмета. Тружениците на Генерала не дочакаха под мирен строй появата му, а извиха кръшно хоро на парчето "Бяла роза" и развяваха българския трикольор. Веселието вдигна оркестъра на "Карамел", който обикаляше по масите на районните кметове и думкаше на барабани. Лично да наглежда обстановката и да поздрави шампионите бе и собственикът на клуба Любо Пенев.

Отвратително. С една дума. Строил се батальонът, и Вальо Златев там, и Любо Пенев висаджията, и "бяла роза" и хапки с хайвер. Гнусно, та чак трогателно.

Новата българска десница, бъдещите реформатори на "републиката", празнуват победата си.
Много може да се пише по темата, а аз със сигурност ще пиша.

Но сега искам да напиша друго:

Защо в заглавието слагам тази питанка... Дали наистина този одиозен батальон, заедно с червените си приятели, заедно с някои "сини" мутри, заедно с цялата банда купувачи и прекупвачи на гласове се събира за последно толкова силен, за последно в пълен състав?

Възможно е. Може би защото този път прекалиха.

Може би защото нормалните хора вече не траят. Само за няколко седмици се създадоха десетки инициативни комитети, сдружения, инициативи или просто страници в интернет, които започват борба за промяна на статуквото в обществото ни (виж блока под главата на страницата). Само за няколко месеца понятието за обществен натиск се промени изцяло. И ще продължи да се променя. Докато цялата тази гнусотия остане в историята.

Разбира се, няма сериозна обществена промяна без политическа реформа. Общите ни дела са политика, а не черноборсаджийските далавери на няколкостотин овластени глигана, които танцуват на чалга и хапват хапки с хайвер в мутренска дискотека.

Всички кампании за обществен натиск ще имат слаб ефект, ако няма примери за почтено и успешно управление на общите дела. Ако няма сериозен и справедлив арбитраж на различните обществени интереси.

Затова се радвам на малките победи на честни хора, които дадоха душа и сърце в тази кампания.

Честито на гражданите на община "Средец" за избора на г-жа Гутева!
Честито на гражданите на община "Лозенец" за избора на г-н Прошков! (за тях двамата аз мога да гарантирам лично).

Сега остава тези блогове да останат за обратна връзка с гражданитеи за представяне на една открита, компетентна и близка до хората администрация.

И така - лека полека, на “гнездови” принцип, добре управляваните места в България да стават все повече и повече, дорде дойде време за национално реформаторско управление.

Аз имам нужда от още малко почивка от изборни емоции,
следващите постинги ще посветя на впечатленията си от
няколко по-добре управлявани града.

1 коментар:

Анонимен каза...

Добър старт