четвъртък, 20 декември 2007 г.

Timeo Danaos et dona ferentes

Вчера в разточително интервю пред вестник "Седем" селският кмет на София Бай Бойко Борисов обясни, че той и "останалите десноцентристки формации" се борили ... да отвоюват България от олигархията.

Целият текст е локумено-сладък и лепкаво-привлекателен. (За съжаление го нямам в soft copy, а този брой още не достъпен онлайн)

С две думи:
1) Всички "десни" сме прекрасни, ЕНП (не на Капон, а на Гьотферинг, пардон Пьотеринг) ни обича, иска да сме заедно и да смачкаме олигархията и левицата. Цялата световна левица начело с Фидел Кастро и Че Гевара се страхува от генерал Бойко и генерал Пиночет. Нашият генерал е много страшен за левите, един от най-страшните десни генерали. Освен това - и тук е гвоздеят - според някой си Лопес, "Който бие левите е десен". Чудничко... той и Путин бие някакви комунисти по площадите. Сега разбирам защо онова рядко л . . . но Берлускони толкова си пада по Цар Вова.

2) ГЕРБ сме мно'о силни, ама целата "десница" има изключителен експертен потенциал. Разбирай - аз ще съм мускулите, вие - мозъкът. Нещо като дружбата между борец и шахматист от "Рицаря на бялата дама"... С моите мускули и вашия акъл ше разбием червените и тройната коалиция. Ама да приемете подадената ръка и да не се отваряте мно'о, че мускулите са си мускули и че ви трошим очилата...

Образът на "мутрата" в публичното пространство е пресилен. Аз съм имал рядкото щастие не веднъж и не два пъти да преговарям с мутри, по повод спорове на мои клиенти с представители на този вид от родната фауна. Та много добре познавам маниера на "благосклонната мутра", която иска да разиграе етюда с бореца и шахматиста. Точно това видях и във вчерашното Бойково интервю. И не останах очарован.

За съжаление, доста хора в СДС явно са се очаровали. Не вярвали на Костов, но вярвали на Бойко. Изкушени са да го раздават очилатия приятел на бореца и да са на сигурно, мирно и тихичко под мощните му бицепси, крила и други израстъци.

Проблемът си е техен. Че им чупат очилата, ако не слушат...

Не се съмнявам, че и в ДСБ ще има гласове за "участие във властта" и "всички заедно срещу олигархията". Ще има готови да отворят портите на изтощения си град и да вкарат вътре дървения кон - символ на вечния реформаторски съюз на "десните" срещу олигархията.

Но вярвам и друго - че достатъчно хора в ДСБ и не малко в СДС знаят, че в търбуха на коня, удобно разположени на меката мебел, ще седят Вальо Златев, Цветелина Бориславова, Славчо Христов, както и цял сонм доскорошни "мръсни ченгета", данъчни, митничари и пр. нископлатени държавни служители, внезапно забогатели от "консултантска дейност". Този филм вече сме го гледали - той доведе до падението на реформаторското управление на ОДС. Същите говеда (освен геройски преминалите в ДПС), които опорочиха и провалиха "синьото" управление на България, днес представляват гръбнака на ГЕРБ.

Но не е същото, а е по-лошо
. Защото начело стои един безскрупулен популист с тежко минало на охранител през 90-те и настояще на некомпетентен и хаотичен администратор. Близък приятел на вождовете на "олигархията", срещу която заедно ще се борим.


Ако и доколкото зависи от мен и приятелите ми (а то е много малко), конят няма да мине портите. Винаги ще има достатъчно сериозна общност от политически ангажирани граждани, които няма да приемат Бойко за "реформатор", за алтернатива на червената мафия или пък на "олигархията", разбирай на неговите приятели мутрите.

Колкото и сладникави интервюта да даде - Timeo Danaos...


5 коментара:

Анонимен каза...

Отново отлично!! Хубаво е, че има и хора като Вас в ДСБ, но защо ми се струва, че сте прекалено малко и лишени от сила...
А ДСБ за мен умря като недоносче откакто се сговориха с Бойко, заради фиктивната му подкрепа за Беронов. След тая селска закачка и византийски приказки от страна на "важните" хора в ДСБ просто няма да имам доверие на партията, докато тия важни не се махнат. Ако изобщо.
Нямаме нужда от псевдопредставители на гражданите в България.

Анонимен каза...

Браво Радане, добре си го описал тоя селски сладур. Колкото по насериозно се взема толкова по смешен става и тия напъни за разсъждения на глас са върха.
А колкото до горния коментар, много познат подход за действие, за да им се вързва и отговаря човек.

Анонимен каза...

templar
Дилемата не е дилема. За разлика от СДС, което се е свило до клиентелна група, то ДСБ не може да съществува в единодействие с електорално по-силна партия като ГЕРБ.
Просто ще изчезне... Така че единствения шанс е самостоятелно но маргинално присъствие, докато ни стигнат батериите... нещо като предаването на Георги Жеков по Скат...

Сещам се за една сцена от 300, в която спартанците се изсмяха на няколкото хиляди войници от другото племе и им обясниха, че те макар и 300 на брой са истински войни и струват повече от всичките хиляди набързо въоръжени дебелаци и нямат особена нужда от помощта им...

Да, ама тук не се бием с мечове, а с гласове и гласът на най-малоумния пиян циганин тежи колкото гласа на професора... така че няма как да стане номера от 300

Радан Кънев каза...

Темплар,

Батерите трябва да се зареждат.Ние наистина до момента деяним "докато ни стигнат" и логично - зарядът намалява.

Как да зареждаме батерии - туй е тема отделна, по която съм пълен с идеи, но все твърде съмнителни или неясни.

Радан Кънев каза...

Е-Станков,

Много хора в ДСБ са на моя акъл, може би далеч над половината. Друга тема е, че мнозина си траят или - по Темплар - ги мързи да си кажат мнението.

ДСБ не "умря" в онзи момент, за който говориш, но понесе жесток удар. Още не е ясно какви ще са последиците му.