понеделник, 3 ноември 2008 г.

Спасяването на "Кремиковци" е престъпление


Под това малко пресилено заглавие, вестник "Сега" публикува мой текст за съдбата на СМК "Леонид Илич Брежнев".

(снимка capital.bg)

Същественото в текста е това:

"Спасяването" на "Кремиковци" чрез държавни помощи за безцелно изгаряне на още малко горива не е само и единствено екологично престъпление срещу жителите на Софийското поле. То е и целенасочено усилие за съхраняване на прахосническата енергийна "структура" на икономиката. Поддържането на тази структура се проявява особено болезнено в сферата на изключително неефективното топлоснабдяване и следователно допринася за задълбочаващата се криза на "Топлофикация-София". Ако гражданинът Х. не усеща проблемите на СМК "Кремиковци", защото не ползва пряко услугите му, достатъчно е да пипне радиатора си, да се качи на влака или в крайна сметка - да получи пенсията си.

И да погледне на север.

Останалото е в "Сега".

13 коментара:

Анонимен каза...

Интересно изказване...прав сте, че Кремиковци е екологично некоректен завод, но това е нещо, което би могло да се промени с известни инвестиции в него.
Аз лично нямам против затварянето му(въпреки, че цялото ми семейство е работило/работи в него). Просто се чудя какво ще стане с приблизително 2000 други човека, които работят там и нямат особен избор в намирането на работно място, тъй като живеят в радиус от 50км от завода?!

Иван Лесов

dzver каза...

би било относително по-евтино да им се плаща заплата, без да работи комбината, отколкото той да работи, особено в периода на криза.

albert venn dicey каза...

Статията е напълно права. Но същия довод може да се направи за почти всяка държавна субсидия, включително за субсидите за образование в сегашния им вид, които целят да обслужат интереса на обслужващия персонал - учителите, не на потребителите на субсидираната услуга - учениците и родителите.

Анонимен каза...

И още? В полза на тези аргументи има и още, които могат да се извадят....
Аз търся някой, който може да ми обясни от разумна гледна точка защо Кремиковци не се приключи веднъж-завинаги!!!
И моите наблюдения... http://palpurina.wordpress.com/2008/10/30/%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d1%86%d0%b8/

Радан Кънев каза...

@ Албърт: всяка субсидия има определена цел - образование, сигурност, енергийна обезпеченост. Понякога тези цели се постигат с пазарни механизми, твърде често - не.

Не всяка субсидия обаче влошава здравето и обезценява собствеността на мнозина и съвсем не всяка представлява пилеене на невъзстановими реурси.

Радан Кънев каза...

@ Анонимен: 2000 души не е аргумент - в хода на реформите в България са съкратени стотици хиляди и това беше/е напълно неизбежно. Мнозина бяха съкратени при драматично по-лоша стопанска конюнктура.

Но да направим една сметка - синдикатите искат 50 милиона лева за да работи комбината 1 (една) седмица нахалост. Това са по две хиляди и петстотин лева за тези две хиляди - за една седмица! Аз като данъкоплатец приветствам да им се дадат парите, които "Леонид Брежнев" изяжда за една година. Ама да се свърши с това чудо.

Що се отнася до промяна на екологичните ефекти на завода - това го слушам 20 години. И без тези инвестиции, заводът губи. С тези инвестиции пак ще ни трови и ще губи повече.

albert venn dicey каза...

@ Р.Кънев

"Всяка субсидия има определена цел - образование, сигурност, енергийна обезпеченост. Понякога тези цели се постигат с пазарни механизми, твърде често - не."

В огромния брой случаи се постигат с пазарни механизми.

"Не всяка субсидия обаче влошава здравето и обезценява собствеността на мнозина и съвсем не всяка представлява пилеене на невъзстановими ресурси."

Повечето да. Не съм уверен какво имаш предвид под пилеят се невъзстановими ресурси.

Съгласен съм, че 2000 души не са аргумент за продължаване на въпросната субсидия.

Колкото до истерясването относно екологичните последици, не съм особено убеден, че чак толкова е вреден комбинатът.

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Преди няколко месеца стана пак дума за Кремиковци. Нещата не са се променили много от тогава насам.

Причните са две да искат да "спасяват" мъртвеца Кремиковци.

1. Да наливат нашите пари на входа и да ги крадат на изхода.

2. Идеологическата обремененост, обвързаност с Марксизма и институционалната и личната зависимост на управлявалите от 89-та до момента.

Радан може да ми се разсърди, но и по двете точки няма изключения през целия 19 годишен период. Гордостта на развития социализъм КРЕМИКОВЦИ, беше реанимирана особено грижливо от всички до момента.

Какво се получи? Сергий отвори досиетата, Сергий ще закрие КРЕМИКОВЦИ, Сергий ни вкара в ЕС.

СРАМ И ПОЗОР е, че комунистическата партия свърши нашата работа, а ТРАГЕДИЯТА е, че я свърши, както умее най-добре.

Анонимен каза...

Оказва се, че философът-марксист и първи костолизач на републиката Грънчаров, бил истински герой. А пък ние да не знаем. На 10 ноември 1989 Грънчаров е проникнал в Партийния Дом и е изиграл решаваща роля в свалянето на диктатора Живков. Да, това е самата истина! Който не вярва, нека прочете тук:

http://aig-humanus.blogspot.com/

Ама защо ли тогава Ангел Грънчаров - Елтимир е на друго мнение?

"от Елтимир на Вто Окт 07, 2008 5:00 pm

През 1988-9 година се обаждах до Радио "Свободна Европа" по телефона. Предимно по поръчение на Илия Минев. На няколко пъти засичах, че когато коментират моите обаждания, говорителите казваха "Ангел Грънчаров от Пловдив". Тогава си мислех, че е някаква досадна грешка. По-късно, през 1991-2 година моят адаш почна да се изявява във вестника на радикалдемократите "Век 21". Подписваше се като "Ангел Грънчаров, ученик на д-р Зигмунд Фройд". доста псувни съм отнесъл заради тоя кретенски подпис. Но пък тези факти навяват на много размисли. Да, Хунор, аз също смятам, че адашът ми е поставено лице. Само не съм напълно сигурен, че той самият го съзнава. За мен това е един комплексиран истерик, страдащ от мания за величие. Майната му на копелето. След години ще се помни единствено, че съм имал някакъв дубльор, поставен от Службите. Ще ми се да е по-скоро, докато копелето е живо. Голям майтап ще падне тогава.

Елтимир"

http://opylchenie.forumhead.net/viewtopic.php?f=3&t=26#

Анонимен каза...

ДО ФИЛОСОФА-МАРКСИСТ АНГЕЛ ГРЪНЧАРОВ

Грънчаров, браво на тебе!

Ти си активен участник в събарянето на комунизма и построяването на развития костовизъм в България.

На 10 ноември, 1989, ти, заедно с великите дисиденти

Жельо Желев,
Николай Василев,
Стефан Гайтанджиев,
Красимир Каракачанов

направо закопахте комунизма!

Проникнахте, значи, най-безстрашно в Партийния Дом, и то под прикритие (уж като участници в редовния конгрес на Дружеството на Философите-Марксисти в България). Вмъкнахте се в бърлогата на звяра, значи, атакувахте изненадващо отвътре и го усмъртихте с един удар!

Ура, три пъти ура за героичния подвиг на дисидента-философ-марксист Ангел Грънчаров, възпитаник на философския факултет на ленинградския университет имини Жданава!

И след като съборихте комунизма, след този велик и чутовен подвиг, вие, заслужилите дисиденти, се почерпихте с червено вино. Червено като кръвта, която е течала от тежките рани, нанесени ви от комунистите.

Герой си ти, Грънчаров, наше момче си, изпитан кадър, знаех си аз! Браво!!!

Анонимен каза...

В Кремиковци от няколко години не се произвеждат следните продукти;
1.Бетонно желязо
2.Квадратна заготовка
3.Крьгла заготовка
В.Захариев нарязал ст.250 и ст. 950-500 на скрап. НА тези агрегати се произвеждат горепосо4ените продукти.
От няколко години Производство студено валцуване не работи. В Бьлгария не се произвежат следните продукти;
1.Студеновалзувани лист,рулони и ленти
2.Поцинкована ламарина
3.Профилирана ламарина
4.Бяло тенеке
5.Ламарина с пластм.покритие
В Кремиковци се произвеждат единствено горещовалцувани рулони- 10-40 х.т | на месец. ,при технологи4на вьзможност 140х.т. Екологи4ни сьорьжения при сегашната технология не могат да работят ,поради силно запрашената среда. Трябва нова технология ,но с нова техника и в нови сгради,халета. Сега на покривите има прах 50см Врьзката с другите фирми няма да е проблем ,тьи като Кремиковци от години не плаща на достав4изите за консумативи,материали,работно облекло и др.
,кьдето растат треви и храсти,падат панели. Проблемите с екологията не могат да се решат с настоящата технология. Продуктите ,които се произвеждат са енергоемки,сьпроводени с големи разходи на енергоресурси и метал. Те не са продаваеми.
ПРЕДЛОЖЕНИЕ Да се даде на няколко фирми за скрап. Безработица няма да има. В Кремиковци работеха 25х.4овека ,а сега са 4-5х ,от които половината са пенсионери. TАКА ЩЕ СЕ СПАСИ СОФИЯ И БЬЛГАРИЯ.
Дьлжимите суми кьм НЕК,БДЖ,БУЛГАРГАЗ и др. не са се отразили на тези фирми,и те са деистващи.
Бьлгарските фирми не раз4итат на Кремикоци за доставка на метал,тьи като от години не се произвеждат горепосо4ените продукти.

Анонимен каза...

През 1996г беше договорено между Русия и България ,дългът на Русия към България да бъде изплатен с доставка на металургично оборудване. Бяха направени конкретни поръчки за определени основни възли и детаили. Преди това бяха направени анализи и проучвания от наши специалисти съвместно с японски и австрииски консултанти за всеки един агрегат ,какво е необходимо за обновление на техниката и технологията.
След 1997г. Правителството на Костов отказа бсякакви обновления на Кремиковци. През 1999г. го подари за 1 долар на В.Захариев. Впоследствие тои го даде на Прамод Митал. През този период до сега никои не е мислил да работи сериозно,а само да извлича печалба . След 12г никаква подръжка и без основни обновления на техника и технология Кремиковци спря ,без да го спира никои.
Сега вече положението е неспасяемо. Трябва нова техника.с нова технология ,вичко това монтирано в нови халета. Т.е. Трябва нова МЕТАЛУРГИЯ. А дали това трябва на България , на нова територия да изгражда нов гигант ,които да работи с вносна суровина ,от Бразилия, от ЮАР и с коксуващи въглища от САЩ и др.
Доколкото знаем в бюджета на България не са предвидени средства за 2009 г. за такова строителство.
Синдикатите вместо да обещават ,че Кремиковци ще заработи , да питат Костов защо спря обновлението и го докара до това състояние?
НЯМА КАК КРЕМИКОВЦИ ДА РАБОТИ С ПЪЛЕН КАПАЦИТЕТ С ТАЗИ ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИЯ ,КОЯТО Е НЕ ЕКОЛОГИЧНА .,КОЯТО Е ЕНЕРГОЕМКА И СВЪРЗАНА С ГОЛЕМИ РАЗХОДИ.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.