сряда, 26 ноември 2008 г.

Семинар за "Синята зона" и за още нещо ...

Инициативата "Зелена зона София" и ДСБ-Средец организират семинар.

Подробности в блога на инициативата.

Моля имайте предвид, че залата е за около 40 души. Който има желание да присъства, да уведоми предварително в коментар към съобщението или по електронна поща.

Две думи от мен: Един приятел ме пита, дали събитието е политическо. Моят отговор е твърдо "ДА". Въпросите на трафика, паркирането и възможните решения НЕ са експертни - те имат много отговори и изборът между тези отговори е въпрос на политическа воля и политическо решение.

Ако искате да участвате в този избор заедно с нас - заповядайте в блога на кампанията или на семинара.

6 коментара:

albert venn dicey каза...

@ Р. Кънев

"Въпросите на трафика, паркирането и възможните решения НЕ са експертни - те имат много отговори и изборът между тези отговори е въпрос на политическа воля и политическо решение."

Така, така. А въпросите на градоустройството, строителните забрани, фактическото отчуждаване на собственост са експертни, а не политически, така ли?

Радан Кънев каза...

НЕ - естествено, че са политически.

Експертна основа е необходима и в двата случая, решението и в двата е политическо.

Аз пледирам за промяна в принципите на градоустройство в София (а и в цяла България) от политически позиции.

next bite каза...

бих искал да с настоящия коментар да заявя желанието си за участие в семинара

Арх. Иван Атанасов

Радан Кънев каза...

Уважаеми арх. Атанасов,

Очаквам да се срещнем и запознаем на семинара.

Радан

Анонимен каза...

Г-н Кънев,нещата са ясни - просто трябва да се дойде в Париж и да се види как е решил тези проблеми Бертран Деланое. Между другото,използвам случая да Ви поднеса поздравите си за добрия Ви блог,който чета с удоволствие. Аз съм по-възрастен от Вас,но това не ми пречи да търся не само Вашите материали,но и тези на други интересни блогери- Иван Бедров,Тишо,Сандо и ред други...Казвам се Димо Райков и можете да се запознаете с мен,макар и задочно,чрез блога ми -dimoraikov.skyrock.com или dimoraikov.blogspot.com

Анонимен каза...

Относно "преференциалния" режим на паркиране в "Синя зона" в град София
На 01.09.2008 година, влязоха в сила изменения и допълнения към "Наредба за организация на движението на територията на Столична община", приети с Решение № 460, по Протокол № 17 от 24.07.2008 година на СОС, с които Столична община въвежда, само за живеещите в така наречената "Синя зона", дискриминационен данък
"Местоживеене", по признак адресна регистрация, възпрепятстващ свободния достъп на гражданите до жилището им. За хората с увреждания, този данък с още по-голяма сила накърнява техните права на достъп до единственото им жилище. Според Столична община, софиянци, живеещи в "Синя зона" на София, нямат равни права, както спрямо останалите свои съграждани така и спрямо всички граждани живеещи извън територията на София. Съгласно Конституцията, всички българи имат равни права! Клаузите, третиращи този въпрос в Наредбата, нарушават гражданските, човешките и конституционните права на хората, притежаващи жилища в така наречената "Синя зона". Нарушава се и правото им на свободен достъп до тяхната лична частна собственост. Освен това, този данък има характеристиката на масова измама, защото зад етикета "преференциално право за осигуряване на достъп до жилището им", хората които пренебрегнат правата си, повлияни от непознаването им или от санкциите, с които са заплашени от местната изпълнителна власт, ако го платят не получават абсолютно никакво право, дори напротив, получават "преференциалното право", автомобилът им да бъде "закопчан" или преместен на наказателен паркинг, като по този начин си "осигуряват правото" на допълнителен тормоз и парични глоби. Това за съжаление не е всичко. Изчаква се да се види как ще се преглътне това горчиво хапче за да ни поднесат следващото, а то е такса за влизане в Центъра на града.
Решително протестирам срещу посланието, отправено към всички българи, както и срещу дискриминационното отношение на Столична община и на СОС, към мен и моите съграждани, живеещи в споменатата зона, защото ние сме ги избрали за да защитават справедливо нашите законни права, а не да ги нарушават и да ни подлагат на психологически тормоз. Недопустимо е в днешно време, ако на член от семейството му е необходима спешна медицинска помощ, да не можеш да разчиташ на собствен превоз. Докато се обадиш на Бърза помощ и докато дойде в тези задръствания, може вече и да не ти е необходима. При инфаркт или инсулт времето на реакция е от жизнено, ключово значение. Днес се упражняват на законотворчество в местния парламент, но утре ще приемат закони в Народното събрание! Много обезпокоително! Става дума само за пари и власт! Сребролюбци! Общинската фирма "Паркинги и гаражи" има приходи над 50 млн. лева годишно, а отчита смешна печалба под 2 млн. лева. Не е трудно да ги различите, достатъчно е внимателно да се вгледате в делата им. Ако не беше така, щяха да защитят правото ни на достоен живот, като ни продадат същите тези стикери на тяхната пазарна цена и след това да се обърнат със санкции, към нарушителите на правото ни на нормално човешко общежитие. Но не, Столична община и СОС се интересуват само колко пари могат да съберат от едно паркомясто (веднъж от дискриминационната такса събрана от живеещите в тази зона и втори път от всички посетили същата тази зона, голяма част от тях не престояват цял час), вместо да санкционират виновните, за създалата се ситуация в Центъра на града, несправедливо наказват живеещите там граждани, затова че в София се премести да живее и да работи една трета от населението на България. Че в продължение на години, на апартаменти и гаражи в този район, проектирани и построени за да задоволяват жилищни нужди, им се променяше статута и основното предназначение, като бяха трансформирани в офиси, канцеларии, магазини и какви ли не още помещения, за задоволяване нуждите на новозакупилите ги юридически лица, като по този начин Центъра на София, всяка сутрин приема колите както на работещите в тях, така и на клиентите им. Да не говорим, че собствениците им, имащи адресна регистрация, ще си осигуряват значително по-евтино паркомясто. Че в продължение на много години, от корумпирани чиновници, бяха издавани разрешения за строеж на нови сгради, без да се проектират задължително подземни гаражи под тях, както на мястото на съществуващи жилищни сгради, така и на мястото на детски градини и зони за отдих, като квартални градинки, площадки за спортуване и други подобни. Как ще се отрази това на цените на жилищните и офис имоти и на наемите в Центъра, както на вече построените, така и на предвидените за построяване офис имоти в Бизнес Центровете?
Уважаеми Дами и Господа, моля Ви, в рамките на Вашите възможности и влияние, да направите необходимото, за прилагането на текстовете на Конституцията, на Закона за защита от дискриминация, на Закона за собствеността, на Закона за здравето, на Закона за интеграция на хората с увреждания и други, третиращи неприкосновеността на човешките и конституционно гарантирани права на гражданите, както и на нормите на Международното право, по които е страна Република България, да съдействате, всички ние да се защитим от посланието отправено към всички българи, от дискриминационните текстове на "Наредба за организация на движението на територията на Столична община", както и да съдействате за търсене отговорност на виновните лица за нарушаването им, защото в България нито една институция не благоволява да се заинтересува. Не бива да се забравя, че правото е на страната на бдящите, а не на спящите! Ако не защитим правата си днес, какво ще ни се сервира утре?
Не зная дали ще ми отговорите, но да се откажа да защитавам от погазване правата си, би означавало да се примиря и следователно би трябвало да престана да се уважавам. Зотова имайки предвид, че институциите в България фактически не функционират (защо не се самосезират при наличието на такива нормативени актове, след като по закон би трябвало да го направят?) по предназначението си (по ред причини, предполагам известни и на Вас), създадени и финансирани с пари от нашите данъци, с единствената цел да ни служат, ще търся и други пътища за да защитя правото си на свободно съществуване, доколкото все още не ми е отнето и това право.

С уважение: Костадин Златков