четвъртък, 18 юни 2009 г.

Енергетици

Наскоро писах, че една от смислените причини да гласуваме за Синята коалиция е различната енергийна политика, която предлага. Всъщност, това е една от смислените причини изобщо аз да съм привърженик и член на ДСБ.

Ето малко примери, които имат по-скоро непреходен, а не предизборен характер:

1) Вчера Националната електрическа компания (НЕК) поиска държавата да ограничи инвеститорския интерес в проекти за производство на електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ), по информация на Медиапул.

Накратко - България е длъжна да достигне определени нива на енергия от ВЕИ (минимум 20%), и е много далеч от тях. България има и интерес да го направи, защото не произвежда достатъчно невъзобновяеми енергоносители, а ги внася, при това е заложник на монополната позиция на една-единствена чужда държава за огромен процент. Но енергийната мафия не спи - тя вече води война срещу ВЕИ...

2) Днес, отново по информация на Медиапул, българският премиер е поискал ни повече, ни по-малко, а следващият български евркомисар да бъде по ... енергетиката!

-Страната с най-ниско ниво на енергийна ефективност, но пък с най-високо ниво на енергийна зависимост... може би еврокомисарят ще бъде Петър Димитров?

(Петър "Мозъка" Димитров & friends - снимка europe.bg)

- Страната с най-замърсяващото енергийно производство в Европа (ТЕЦ Марица-Изток, ТЕЦ Бобов дол и пр., да продължат експертите )... може би еврокомисарят ще бъде Христо Ковачки?

(Ковачки & friends на приема на Първанов за 24 май - снимка Булфото)

- Страната с едни от най-скъпите, но затова пък най-некачествени услуги по отопление и енергоснабдяване... може би еврокомисарят ще бъде Румен Овчаров?

(снимка Дарик нюз - Овчаров & friends)

- Страната с най-непрозрачните процедури по формиране на цените на енергоносителите, с най-слабо конкурентния пазар на енергоносители, с най-много мутри, ангажирани с този дял от икономиката... може би еврокомисарят ще бъде Вальо Топлото???

(Вальо Топлото without friends, за съжаление ... снимка actualno.com)

- Страната, обявена от Русия за нейн "Троянски кон" в ЕС ... може би направо - Путин?

(Путин и другарче - снимка actualno.com )

Най-сетне, страната, готова да се загроби с над 4 милиарда евро борч от руската държава, защото никой не й дава нормален кредит за безумните проекти.

Абе тоя на луд ли се прави?

Надали. Дори и нас не прави на луди...

Просто дава знаци на енергийната мафия, че всичко ще е по старому.

За да не е всичко по старому, аз ще гласувам за дългогодишните врагове на енергийната мафия - СДС и ДСБ.
.

14 коментара:

Unknown каза...

Я виж колко кадърни кандидати си изредил, направо сме готови за Енергийни еврокомисари за вечни времена :) Гоце и той може да се кандидатира след 3 години, когато остане безработен.

Ангел Йорданов каза...

Аплодисменти за статията !!!

Анонимен каза...

Бихте ли ми примопнили кой продаде НЕФТОХИМ на руснаците?

stefan tafrov каза...

Да обобщим: българският еврокомисар по енергетиаката ще е умен като Петър Димитров, честен като Вальо Топлото и незвисим от Русия като Румен Овчаров.

zImage каза...

По въпроса за Нефтохим.

И.Е. Станков каза...

Да оставим на страна, че ветрените мелници са неефективни и загрозяват брутално пейзажа, където и да бъдат сложени (пътувам всеки ден сред гора от такива).

Основният въпрос е защо България се е задължила да построи такива огромни неефективни мощности, чийто ток се изкупува на фиксирани уникално високи, убийствени за България цени?!

Не случайно куцо и сакато сега иска да строи вятърните мелници - гарантираната печалба на гърба на обикновения потребител и държавата е на лице.

И от хотел на морето не можеш да изкараш вече такава далавера. Само вредата за пейзажа и природата е същата - чакълени пътища, бетони и железария. България е прекалено малка и красива за това.

Търновец каза...

Една предизборна задачка ...

Pavel каза...

А защо не става дума повече за фотоволтаици, при условие, че именно там е силата и потенциала на България. За мен и досега остава тайна, защо има стотици направени проекти за фотоволтаични паркове и само няколко построени? А на книга би трябвало това да е една от най-печелившите бизнес инициативи. Защо никой не ги споменава в енергийни стратегии след като потенциала ни на европейско ниво е съизмерим единствено с Испания, Гърция и Италия?

Belomore каза...

Наистина, фотоволтаиците са друг модерен Клондайк. Колко са перспективни в страна с три месеца здраво слънце е друг въпрос. Не сме Гърция все пак.
Трети въпрос е, че у нас фотоволтаични инсталации се планират и изграждат единствено върху плодородна земеделска земя - т.е. и за тях не е ясно ясно ли е нещо.
А не се изграждат, защото:
1. За разлика от ветрогенераторите, не можеш да си купиш фотоволтаици "втора ръка";
2. Нужната парА е сериозна, а всеки мегаинвеститор иска първо да си подсигури проектчето по разните мерки на земеделските програми.
3. Осигуряването на проектчето изисква специфични усилия, ако ми гепвате хинта... ;)
4. Фотоволтаиците имат определен функционален живот, след изтичането на който следва подмяна на модули, което значи още кинти, а родният ВЕИ мегаинвеститор не сака да дава повеке пАре, а само да зема.

По въпроса за комисаря, мисля че др.* проф. Шушулов е консенсусна, чиста и неопетнена професионална фигура!
Commissioner Shoushoulov - яко, а?!

---
* другар, не доктор :)

Pavel каза...

@ Belomore

Не си прав, защото:
- слънчевият потенциал е измерим и ясен - http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/cmaps/eu_opt/PVGIS-EuropeSolarPotential.pdf
малко се изхвърлих като казах че сме съизмерими само с Гърция, Испания и Италия - Румъния също не е зле.
- проект и за фотоволтаици и за ветрогенератори се изисква и цената и усилията и за двата проекта са сериозни.
- фотоволтаиците не изискват толкова сериозна техническа поддръжка, колкото мелниците, защото нямат движещ се механизъм. Живота на ветрогенератора е далеч по-несигурен - има случаи на разпадащи се мелници от прекалено силен вятър. Друг въпрос е, че ФВ изискват непрекъсната охрана поради зачестили кражби, което веднага значи че ИМА втора ръка фотоволтаици.
- нужната пара е сериозна, но и законово фиксираната цена за изкупуване на слънчева енергия е почти двойно по-голяма тази за вятърната.

Nakom каза...

Не си спомням опозицията да вдигаше много шум, когато сакса и доган продадоха ЕРД-тата на безценица.Тогава един командир, стидно мълчеше (може би защото не е успял да го направи сам преди това).Опозицията мълча, сделката си мина, един ужас (изцяло държавна структура) стана друг ужас (пазарно-държавен монопол), и мазалото биде окончателно.
Та тогава да имаше кой да вика, да сезира Евро-мевро и прочие институции, народ, овце и други обитатели на държавата, ама пусто.
Сега пак ще градим нещо, да видим какво.И монархия сме градили, и комунизъм, колко му е една синя енергетика да спретнем.

Анонимен каза...

I az sam za Drugaria Shushulov il Shushelov ili Chuchelov (ne znam tochno...)
Obache pri edno uslovie.
Da go izpratim v evrokomisiata s palkata na KAT/MVR - vse pak da se znae ot kade idva (i na kade shte povede komisiata).
Drugarju Shushulov - vie e ste mlad, kompetenten, kadaren i mnogoobeshtavasht KADAR. Kakto i vsichki izbroeni kandidati ot RAdan KAnev. No Vie imate palka na MVR i tova nklania reshitelno veznite vav Vasha polza.

Лъчезар П. Томов каза...

Много силен и точно написан пост, поздравления!

Deni каза...

В неделя по Нова Иван Костов и Мартин Димитров казаха, че нямали нищо против България да има енергиен комисар, но ако те го назначат. Което на мен ми прозвуча изключително лицемерно-или можем да се справим с такъв портфейл или не. Не виждам разлика в продажността на едните или другите.

Освен това, предвид, че Русия е основен вносител на газ в ЕС, не е толкова лоша идея комисаря да е от страна по-близка с Русия. Дори и ако мирише на поръчка на Газпром. В крайна сметка отношеният ЕС-Русия са достатъчно сложни. Въпреки че тогава подкрепата за големите алтернативни проекти става дори по-съмнителна. Но предвид това, че милярдите отиват за захващнае на въглерод (CCS), вместо за алтернативни източници, ми е горе-долу все едно дали ще ги вземат нефтени компании (които ще изпълняват проектите) или Русия. Очевидно зелената идея ще бъде прецаканата, кой я прецаква няма особено значение.

Разбирам пристрастността на този блог към определена партия, но все пак бъдете поне малко обективни. Много се съмнявам да предложат Ковачки за евро-комисар. Все пак това предложение ще трябва да мине одобрението на Барозо и на ЕП, което в случай на такива съмнителни личности няма да стане. Според мен по-скоро би бил Румен Овчаров, ако БСП успее да се вреди да дава акъл изобщо. Все пак, за да си назначава комисар, трябва да спечели изборите, което няма да стане.И преди да ме оплюете за Р.Овч.-не си правете труда, не съм му фен. Просто правя предположение.Всъщност може и Станишев сам да се пробва, тогава срещите Путин-ЕС със сигурност ще станат много по-забавни.

Както и да е,вие наистина ли мислите, че ще ни дадат Енергетиката :) След всички скандали нямаме никакъв шанс, освен ако Русия не се заеме лично със ситуацията, което не виждам защо им е да правят. Това са просто розовите слонове на Станишев. Иска му се, но само с искане не става. Желателно е и страната ти да не е в краката на цяла Европа, защото не можеш да си усмириш аверчетата.