четвъртък, 11 юни 2009 г.

Станишев отчита пясъчни кули

Първото впечатление от отчета на Сергей Станишев е, че малко момче описва на баба си пясъчните кули, които морето току-що е отмило.


Нито едно от „постиженията“, за които премиерът се отчита, не може да бъде забелязано днес:

1) Икономическият ръст, който правителството рекламираше като „устойчив“ се оказа основан единствено на конюнктурата на имотния пазар. Вместо планирания ръст от 4.5% за 2009г. вече има рецесия – спад от 5% на БВП, по последни данни на НСИ.

2) Чуждестранните инвестиции също бяха насочени изключително в неустойчивия модел на туризъм и строителството. Днес тези инвестиции не влизат в икономиката на страната.

3) Намаляването на безработицата през последните години се дължеше също основно на строителния бум и на усилената трудова емиграция. Днес заетостта намалява с близо 1% месечнo. С над 5% се увеличава безработицата сред младежите под 29г., по данни на Агенцията по заетостта.

За времето, през което премиерът е отчитал „успехите“ на управлението си, около 400 българи са загубили работата си.

4) Правителството не отчита стотици хиляди българи, които са в принудителен неплатен отпуск или не получават възнаграждения.

По данни на организациите на бизнеса и работодателите, най-тежките последици от кризата на пазара на труда ще настъпят след септември.

5) Увеличението на пенсиите, което отчита премиерът, е също факт от миналото. Днес в бюджета на НОИ има огромен дефицит и не е ясно дали ще има средства за пенсии в края на годината.

6) По данни на НОИ, за първите 4 месеца на 2009г. приходите във фонд „Пенсии“ са 5% под предвиденото, а осигурените лица са намалели с 140 хиляди.

7) Така нареченото „намаление на осигуровките“ всъщност представляваше поемане на част от осигурителните плащания от държавния бюджет - „национализиране“ на осигурителната система. Днес обаче държавният бюджет е издънен - осигурителният модел „Станишев“, с който премиерът днес се хвали, е вече фалирал.

8) Станишев отчита повишени инвестиции и в селското стопанство. Тези инвестиции обаче са направени от българските фермери с кредити, обезпечени от плащания по САПАРД. Днес хората, които постигнаха тези добри резултати, фалират, защото не получават грантовете по САПАРД, докато чиновници от МЗХ искат 10% подкуп за изплащане на дължимите суми.


.

4 коментара:

САНДО каза...

Петилетките се следват и си приличат... Докладите също. Изглежда, че изкуството на демагогията се предава по генетичен път така, както в някои случаи се завещават и управленчески постове, и сфери на влияние, и преданост на чужди интереси.

Искрено се надявам, че на следващите избори вълната ще отнесе и самата управляваща коалиция барабар с купищата торф, с които е изграден и дворецът на очевидната некадърност.

nakom каза...

А вие - опозицията, какво направихте?.Колко чиновника разобличихте, колко информация изнесохте на запад, колко сигнала пуснахте до ЕК, колко непрокопсаника благодарение на вас бяха уволнени, колко пари български спасихте, колко работни места съдействахте да се отворят?.

Тук изобщо не споменавам осралото се костово управление.Говоря за липсата на силна опозиция, която да не само лае, а и да хапе.Иначе се превръща в помияр на каишка, който си чака кокала.

Анонимен каза...

Даже не лае, а само имитира.
Когато се говори, трябва да се говори точно и най-вече смислено. Особено, ако се говори с цифри.
Нпр. т.3 - Заетостта намалява с близо 1% месечнo. С над 5% се увеличава безработицата ... и т.н.
и после - ....около 400 българи са загубили работата си. какъв е смисъла на тези цифри - как се съпоставят процентите, с числото 44 хиляди???
И по-надолу
"6) По данни на НОИ, за първите 4 месеца на 2009г. приходите във фонд „Пенсии“ са 5% под предвиденото, а осигурените лица са намалели с 140 хиляди"
Безсмислици! каква е съпоставката на "5%" с "140 хиляди"
Имитацията на политическо говорене чред имитация на компетентност е дрънкане на безсмислици, в стила на жълтата преса, и е лоша атестация за всеки, който го прави.
Ако го прави само от свое име, като редови гражданин - негов си е проблема, че се излага.
Когато го правиш от политическа позиция - просто дискредитираш цялата политическа идея и хората, стоящи зад нея.

Анонимен каза...

da vi serem na siniata koaliciq. Van kradeca Kostov ot BG