вторник, 23 юни 2009 г.

Повече толерантност

Това е отговорът.

(
Няма нужда да се повтарям, пък и ми липсва желание. Когато нещо не е мръднало за една година, човек се натъжава.)

Нещата са си тъжни.

Едни хора с икони в ръце твърдят, че "...че не са против правото на самоопределение на всеки..." и издигат плакат "Хомосексуалистите вън от България".

(снимка - Юлия Лазарова, "Дневник")
Още снимки тук.

Една партия (на "Зелените") подкрепя един гей-парад (това зелените да подкрепят гей-парад е най-нормалнто нещо в цяла Европа), пък после си "скрива" подкрепата.

А Илия писал за осиновяване...

В България въпросът - все още - не опира до правата на хомосексуалните в тесен смисъл.

Опира до правата на различните и постигане на европейски нива на толерантност, позволяващи изобщо да започне относително спокоен разговор.

Mного интересна трактовка на въпроса за толерантността при Templar. Не я споделям по ред причини, които са твърде дълга тема.

Общо взето обратните трактовки при Петя (страхотен текст - кратък, умен, емоционален) и при Илия (класически интелигентен ляв манифест - нещо несрещано в България) . И двете (и особено Илия) са твърде едностранчиви за мен.

Важното е, че има разговор.


19 коментара:

Радо каза...

Радане, какво означава това: "пък после си "скрива" подкрепата"?

Михаил Златков каза...

"Обратни" богослови ще се борят срещу гей-парада http://www.dveri.bg/content/view/9228/64/
Един хубав коментар на моя приятел Косьо Спиров за неадекватните лозунги.

Анонимен каза...

Все пак, толернтност означава ли, да позволиш, да ти се качат на главата, да ти събуят гащите, да ти...

Анонимен каза...

Брей, кой е този анонимен, когото толкова го е страх, че може някой гей да го изнасили? Голям смях! Винаги съм се чудила защо мъжете (предимно) се чувстват застрашени от хомосексуалистите - сигурно защото се иска много повече мъжество да признаеш, че си гей, отколкото да се правиш на мъжкар и да си криеш комплексите до следващата жена, която ще ги види с просто око.

Анонимен каза...

Една журналистка вчера каза по БНР следното"Няма световна религия, която да анатемосва хомосексуалистите. Много от тях са силно религиозни".Като е така, някой спомня ли си защо Господ е засипал Содом и Гомора с огън и жупел!? Това е от Стария завет, тъй че НЯКОЛКО вероизповедания -ако зачитат Господа, своя бог трябва да са против хомосексуализма: иудаизмът и всички видове християнства-от православното до мормоните.Като една проста атеистка без особени познания в световните религии аз съм ПРОТИВ хомосексуализма защото: от толерантност ще стигнем до измиране на вида човек.С тая масирана пропаганда скоро да си хетеро ще стане позорно.И как не-все пак въпрос на конкуренция, нали!?:)))Ние жените и те-педерастите се борим за вниманието на все по малко оставащите мъже:))) Не ми приказвайте за лесбийките-първо по малко са,у второ-половината, че и повечето от тях раждат деца.Ама скоро няма да има от кого, ей там е работата...

templar каза...

Моята реакция, след като броих на глас до 100

http://templar.blog.bg/politika/2009/06/23/tolerantnost-kym-zloto.352776

Поздрави!

далтонист каза...

Тъкмо писах за тази журналистка, за богословите и гейовете...
http://daltonist.blogspot.com/2009/06/blog-post_22.html

Радан Кънев каза...

@Templar

Не е въпросът да си повтаряме разговора всяка година :) Въпросът явно е кое е "... Пълна европейска, човешка толерантност ..."

Все едно, де. На по бира

Николай Павлов каза...

Тамплиера иска да се бори със злото, тва е положението. Анатема!
Жалко, че такива хора намират място в листите на уж модерната и реформаторска "Синя коалиция"

Анонимен каза...

Моля коригирайте поста си - подкрепата не е скрита - материалът беше недостъпен за час-два посред нощ, както и куп друга информация, докато сайтът се местеше на Wоrdpress. Сега си е там. http://www.zelenite.bg/499
Няма да спираме да отстояваме позицията си.
С уважение,
Румяна

Анонимен каза...

До загрижената за намаляващия брой мъже: аз имам две деца и не се боря за вниманието на мъжете - имам си го! Не ми пречат хомосексуалистите и за разлика от вас, мадам, не съм атеистка. Само че не понасям да се развяват религиозни или каквито и да било байряци в името на омраза към други хора. От омраза намалява броят на човеците, за чието опазване толкова сте се загрижили.

Анонимен каза...

За Содом и Гомор - прочетете малко фон Деникен и ще научите, че те са унищожени от извънземна цивилизация!
Това в кръга на шегата - истината е, че не може ХХІ век да тормозим хора затова, че имат по-особени вкусове за това с кой да си лягат. Но е добре и хетеро, и хомо да не се гологъзят по улиците...

keen каза...

Радане, и си прав и не си.
Относно ЗЕЛЕНИТЕ - аз съм в пълно недоумение с кой акъл две седмици преди изборите, в 12 без 5 дето се вика, са решили да променят основно структурата на сайта си. Че така ще се загубят един куп препратки към публикациите там, от къде ли не в интернет! Прекипя ми чайника като разбрах, но какво да се прави...

Но добрата новина е, че публикацията все пак е на сайта на ЗЕЛЕНИТЕ, пък макар и без близо 200-те си коментара.

А за богословите - те отдавна са загубили думата за социално значими теми. Неистово се опитват да си я върнат чрез прояви като обсъжданата, или чрез опити да се насилят децата да изучават подобие на "вероучение" в училище.

ЗЕЛЕНИТЕ каза...

ЗЕЛЕНИТЕ подкрепяме инициативата за организиране на Rainbow Friendship София 2009 и се солидаризираме с исканията на неправителствените организации, които организират гей-прайда.

http://www.zelenite.bg/499

Радан Кънев каза...

Очевидно зелените са имали проблем със сайта.

Коментарите под позицията им са също интересни.

Анонимен каза...

Толерантността, прощавайте, не е универсална ценност; стремежът да разбереш другия, стремежът към истината и съвършенството, солидарността са такива. От там нататък идва необходимостта от заемане на позиция и от нейното отстояване. Затова хайде да не декларираме толкова лесно привързаността си към различието - и то само по себе си не е ценност, то е просто факт.
Сигурно хомосексуалистите имат своите проблеми, аз също имам проблеми, хайде всеки от нас да си ги решава без да ангажира прекалено ресурсите на обществото - аз разбирам, че моите проблеми, които не са уникални и не са изключителни, не заслужават това, на какво отгоре някой друг ще натрапва своите проблеми като по-значими. Освен това имам и своите естетически възражения срещу подобен парад - както и мои приятели-хомосексуалисти намирам подобни прояви за пошли. В края на краищата нали не очаквате от мен да изляза на Солни пазар и да подскачам с възгласи за своята хетеросексуалност и проблемите, които тя ми създава за съсредоточаването, да речем.
А що отнася до язвителната ирония, която тук се долавя по отношение на хората, не приемащи хомосексуалното поведение (иначе сме грациозно толерантни), нека отбележа, ме във физиологията съществува златно правило : "Функцията ражда органа".

Анонимен каза...

Гей всъщност означава педераст. А педерасите - вън. Иначе ще ни се качат на главите. Пример - Азис. Още малко остава да го направят герой с национално значение. А не е нищо повече от циганин-педераст!

Анонимен каза...

[color=#6699cc]
Как жизнь? мм.. есть cупер мысль по[url=http://www.pi7.ru] видео[/url] порталу Думаю вам понравится

[url=http://www.pi7.ru/]Каникулы строгого режим[/url]
aнекдот для разнообразия :)

Вернулся крестьянин в глухую деревню из Столицы. Собралось всё село.
Сидят, выпивают потихоньку.
Путешественник рассказывает:
- Был в таком магазине интересном "Секс-шоп" называется! Ну и магазин, скажу я вам!.. Девки надувные продаются!
Тут самая бойкая на деревне тётка и спрашивает:
- А мужики надувные есть?
Мужик:
- Скажу честно, - мужиков не видел. Может, не завезли? Но запчастей к ним - до е#ен...

Я 7 часов блуждала по сети, пока не вышела на ваш форум! Думаю, я здесь останусь надолго!
прошу прощения за опечатки.... очень маленькая клваиатура у PDA!

[/color]

Анонимен каза...

[color=#6699cc]
Как жизнь? мм.. есть мега мысль по[url=http://www.pi7.ru] видео[/url] порталу Думаю вам понравится

[url=http://www.pi7.ru]сайт порнографии [/url]
aнекдот для разнообразия :)

Паврень склоняет девушку к блзиости:
- До свадьбы нельзя...
- Ничего, до вадьбы заивжет

Я 5 часов блуждала по сети, пока не вышела на ваш форум! Думаю, я ддесь останусь надолго!
прошу прощания за опеечатки.... очень малнекьяа клавиатурра у PDA!

[/color]