вторник, 2 октомври 2007 г.

Сайтът на Мартин Заимов - не просто една добра кампания

... чак да се чуди човек струва ли си при избори с толкова изявен фаворит.

Моето мнение - да, струва си. Първо, защото само много силна кампания може да "удари" много силен противник.
И второ, защото подобна кампания гради политическа култура. А "нова вълна" политически реформи (или както казва приятелят ми Петьо Москов - "Трета република") изисква нова политическа култура.

Сайтът на кампанията на Мартин е образец, великолепен не само по БГ стандарти. Чудесен дизайн, предразполагане към участие, изключителна интерактивност. Това не е просто техническо предимство - това е политическо послание.

Все същото послание - че Градът, това са хората, че няма абстрактни "проблеми", с които трябва да се "борим".

В този дух е и едно доста спорно интервю на Мартин за "Всеки ден":

Нека да поговорим малко по-прагматично. Основните проблеми в столицата са боклука, задръстванията и ромските гета. Как ще разрешите тези проблеми?

Ще ме простите, по принцип съм съгласен с вас по отношение на възгледа на софиянци. Замърсяването на града не е само боклукът. Проблемът с предвиждването на хората е другият проблем, а не просто задръстванията. Проблемът с ромските гета не е само в ромските гета, а отношенията между хората, липсата на общностност в София.

Наред с някои непремерени изказвания и "непредизвикани грешки", ако използваме термини от тениса, Мартин Заимов показва изцяло нов модел на правене на политическа кампания и загатва нов модел на правене на политика въобще.

До момента не е имало друг политик, който толкова отблизо да напипва чувствата, идеите и търсенията на хората, които аз наричам "реформистко малцинство".

1 коментар:

Анонимен каза...

Няма друг толкова добър сайт в БГ- политиката.И като мултимедия и като оформление и като всичко.Освен това и текстовете са много добри - човешки и лесни аз възприемане без да са досадни и тъпкани с факти и закани.
Впечатлен съм и то приятно от цялата кампания.