сряда, 16 януари 2008 г.

"PUTIN GO HOME" или моите мотиви за участие в протестите

Както вече сте разбрали от медиите (връзки "Дневник" и "Медияпул"), на 17 и 18 Януари в София ще се проведат няколко протеста по повод на посещението на Владимир Путин в България.

Основните акценти са:
1) "Посрещане" на Орлов мост след 17.00ч. на 17.01, организирано от асоциация "Анна Политковская", инициатива "Справедливост", Институт за зелена политика, Коалиция “БелеНЕ”, "Коалиция за честно управление" и др.

(Ако за някой от читателите на блога моето мнение е меродавно, аз познавам повечето представители на тези организации и с удоволствие се присъединявам към техните инициативи)

2) Митинг "Путин Вън", организиран от партия "Демократи за силна България", след 18.00 ч. пред паметника на Стефан Стамболов (градинката "Кристал").

("Демократи за силна България" призовават българските граждани да се включат и във всички протестни действия срещу посещението на руския президент Владимир Путин, организирани от граждански и неправителствени организации.)


3)
"Възпоменание в памет на Анна и Свободата" на 18.01. от 11.00 ч. в Храма пред НДК (Мемориал в памет на жертвите на комунистическия терор) и Протестно шествие - митинг по бул. "Витоша" от 12.30 до 15.30ч., в което ще участват и екологични организации от района на Бургас, протестиращи срещу проекта "Бургас - Александруполис" .

Много коментари предизвика инициативата на ДСБ да участва като организатор в протест от този тип (присъщ според критиците единствено на неправителствени организации, а не на парламентарни партии).
Юлиан Попов повдигна въпроса в блога си, немалко приятели изразиха пред мен същото мнение - с една дума, че такова поведение от страна на парламентарно представена партия е излагация.

Не съм съгласен с тази позиция. Първо, не обичам постоянното разграничаване на "политически" и "граждански" организаци. Политическата партия е гражданска организация par excellence или ... поне би трябвало да бъде. Няма никакво значение дали е на власт или в опозиция, парламентарна или представена само в общинския съвет на Павликени.
Второ, подобно поведение може да не е обичайно в политическата практика, но аз твърдя, че нищо обичайно няма в начина, по който българското правителство се слага на Путинова Русия. Ситуацията с предаването на български суверенитет на Русия е извънредна и малко по-радикални обществени действия са повече от оправдани.
Трето, имаме всички основания да твърдим, че Путин е безогледен диктатор и посрещането му с почести в демократична европейска държава е унизително за всеки демократ. Повече критичност към чуждите диктатори в миналото би спестила много дертове на демократичните държави. И ние знаем това като пострадали от прекомерна толерантност и тактичност към дикатоторите на ХХ век... Никакви причини да повтаряме чужди грехове.

Четвърто и най-важно. Без всякакво съмнение, протестът "Путин Вън" е насочен преди всичко не срещу пренеприятната личност на Владимир Владимирович, а срещу неговите български лакеи - управниците от тройната коалиция и техния патрон Гоце Първанов.

Те са, които пренебрегват българския национален интерес в проекта "Бургас-Алексанруполис" и поставят под въпрос опазването на природата в Южното Черноморие и бъдещето на туризма.

Те са, които обвързват насила България с руски уранови доставки, като одобряват проект на АЕЦ "Белене", годен да работи само с руско гориво.

Те са, които не настояват за връщане на българските архиви, заграбени и затулени в Москва.

Te са, които саботират единната европейска енергийна политика и сключват сепаративни споразумения с Русия.

"Путин Вън" е протест срещу безотговорната, некомпетентна и корумпирана политика на БСП и тройната коалиция.

Ще се видим утре...

18 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

“Путин вън!”: тест за нашето чувство за национално и човешко достойнство!

Анонимен каза...

Следкато наскоро висш руски дипломат нарече страната ни “троянско магаре” на русия в Европа(да, магаре, така я нарече, а не кон), вчера някакъв придворен журналист на путин определи България насред София като “леката жена” на Москва ???
Ало, така наречени български политици, интелектуалци, общественици, няма ли да се възмутите, няма ли да реагирате ???
Толкова зле паднала на колене и унизена, България никога не е била.
После се чудим защо младите я напускат - ама те не са глупаци и не искат да пропиляват живота си в такава държава.

Анонимен каза...

За мене следващите дни в България трябва да се приемат от мислещите сънародници като дни на НАЦИОНАЛЕН ТРАУР.
Поне за мене ще бъде така,
при толкова много скудоумие и безразличие наоколо.

Анонимен каза...

Tazi sutrinDachkov mina vsajkavi granizhi.Zalepvaneto na plakatite na dsb mu napomnajli za BKP.Sigurno noviajt mu rabotodatel mu nalaga dazabravaj she i toi imashezasluga za sazdavaneto na dsb sas statiite si v ,,Sedem,,.

Анонимен каза...

Много добър коментар. А за лакеите това е още един повод да очернят ДСБ и останалите организации и хора, в които има останало някакво гражданско съзнание.

Анонимен каза...

Двойния стандарт в разсъжденията Ви е възмутителен. Интерсно е как най-големите демокрации в света посрещат Путин с почести, а видиш ли нашта велика демокрация как можела да посреща един диктатор. Дефиницията на думата "диктатор" е двойнствена и с твърде много условности. Ако група руснаци твърдят, че Путин задушава медиите, унищожава политически врагове и се стреми към еднолично управление, със същата успех може да откриете американци, които да кажат същото за Буш, Клинтън или който и да е. Проблемът при определянето на някой като диктатор се корени в неспособността ни да оценяваме обективно нещата без да се осланяме на убийствения исторически атавизъм. Щом има манифестация в подкрепа на Путин в Москва, тя при всички положения е нарочно свикана и дори насилствено предизвикана...щото така се прави в Русия нали!? Никой не му идва на акъла, че това може и да е спонтанно. Също така, важно е как даден народ възприема лидерите си въз основа на историческия си опит. Манталитета на руснаците изисква лидер като Путин. Това, че от гледна точка на торите или пък на републиканците в САЩ, Путин е диктатор...ми много важно. Ако в едно общество е прието да съществува определен вид управление от хилядолетие, това не прави това общество по-лошо, а просто различно.
И последно...енергийна независимост от Русия?...чакайте малко...Великобритания с цялото си Северно Море си призна, че без руските ресурси не може, а пък ние с наща празна почва се правим на интересни. Човек трябва да разсъждава обективно, а не да бълва гадости щото дядо му е лежал в Белене и видиш ли всичко що е руско е еманация на Сатаната.

Радан Кънев каза...

Двоен стандарт в разсъжденията ми няма.

Не съм от "десните" партизани, които горещо подкрепят режимите на Франко и Пиночет. Прочее режимът на Путин е гнусна фашистка корпоративна диктатура (доста по-интензивна от тази на Мусолини), т.е. по определени мерки е "дясна".

Не се съмнявам, че от милион и половина германци на големите митинги на Хитлер повечето са присъствали драговолно.

Разсъжденията за "историческия опит" и "манталитета" са били многократно използвани за защита на режимите на Хитлер, Сталин, Франко, Мобуту и Бокаса. Всички тези господа (без Франко до един побъркани убийци и любимци на народите си) са били посрещани с почести от "великите демокрации". После са следвали оправданията. Ще следват и за Путин, след няколко годинки.

Енергийна зависимост от Русия има цяла Европа, в различна степен. Но реакциите към тази зависимост са различни. От прагматизма на Меркел до корумпирания цинизъм на Шрьодер разликата е от земята до небето.

Реакциите на нашите управляващи са комбинация от корупция, унижение и национално предателство.

На зла круша - зъл прът:)

Анонимен каза...

templar

Изобщо не ме интересува дали в родината си Путин е диктатор или човекоядец. Това е проблем на руските граждани и техния народ, който го избира. Това е кауза на тяхната борба. Аз мога само да им съчувствам. Иначе се връщаме във времето на интербригадистите.

Интересува ме само и единствено моятс страна и нейните граждани.

А това което виждам в собствената ми страна е:

- Типична за комунистите от 20-те до 60-те сервилност, подмазвачество, липса на достойнство, предателство и продажничество. Остава да го целуват в устата с език и да му говорят с "русски акцьйент" (както правеха бащите им до късното ми детство)

- Типична за българското "гражданско обшество" безидейна смешност, дребнавост, наивност и глупост. Едни и същи групички налудни граждани тип "Едво Сугарев" които се събират по 5-6 на различни места (защото не мелят помежду си) и правят смехотворни декларации, предимно за геополитическите интереси на царска русия през 19-ти век, за положението на медийната свобода в Русия... Друг важен публичен спор е спорът за плакатите... ние ги лепиме, те ни ги махат...

И нито една истинска консервативна, разумна и прагматична реакция. Освен интервюто на Иван Костов и статията на Огнян Минчев... капчици в морето от българщина...

Синтез: Ако България беше нормална държава с ясно дефинирана национална доктрина, обществен и политически консенсус по стратегическите теми и качествен политически екип, то няма нищо лощо да ни посети Путин, че и Кадафи с камилите барабар.

Но тъй като България е страна на дребнави селски тарикати, управлявана от потомствени простаци и тъпаци, при това традиционно чужди на всякакъв патриотъзъм и чувство на принадлежност към нация, род и семейство...тогава е лошо. Не е лошо, че ни идват гости, лошото е, че ни сварват голи и пияни в хола... ние май постоянно сме си така.

Радан Кънев каза...

Здрасти Templar

С част от нещата, които пишеш съм съгласен. Особено вътрешнополитическите ти заключения:)

НО: Не съм съгласен, че изобщо не е интересно дали някой е "диктатор или човекоядец" - това според мен е твърде остаряло и (дори когато е било катуалн) твърде погрешно схващане.

Чечня е геноцид, а не вътреруски въпрос, да не говорим, че свободна и независима Грузия е вътреруски въпрос само според Москва.
Все едно да кажем, че Холокостът е проблем на германската политическа система.

Това не значи, че българското правителство не може да приеме Путин на посещение.

Може, но с онази специфична резервираност, с която дипломатите на цивилизовани страни общуват с човекоядци с диамантени мини...

Анонимен каза...

templar

Радане, така е. Грузия, Политковска (за Чечня ще си затрая)... Всеки психически нормален човек (не казвам умен, културен или образован, а просто да не умствено изостанал) ще признае, че Путин е диктатор, какъвто по ония земи не е имало от Джугашвили насам.

Но ме е яд че:

Официален дипломат на Кремъл дава изявление, че България е "леката жена" на Русия - обича един мъж, но живее с друг...

Друг официален дипломат на Кремъл дава изявление пред европейски медии, в които казва, че "България е троянското магаре на Русия в ЕС"

И моята страна не обявява тези хора за persona non grata", не вика посланика си за консултация, не изпраща протестна нота.... хайде Гоце е помияр, с Сергей Дмитриевич- съветско другарче...

Но имаше ли достатъчно силна реакция от опозицията? А кресливите "гражданско сдружение Х" и гражданска инициатива за У" ?

Яд ме е, че "будната гражданска съвест" плаче много по-силно за руските журналисти, за децата в Чечня и за вмешателството в суверенна Грузия, отколкото за това че наричат страната ни "курва" и "магаре". Някак си ревнувам... Щеше ми се в деня след интервюто голяма група будни граждани по едно и също време да се отнесат нецивилизовано и недемократично към руското посолство.

Безумните плакати " Путин = КГБ олигарх, България = ДС корпорация", което не значи нищо и не говори нищо на 99,99% от хората в България и по света.
Ако искахме да зашлевим шамар на Путята, трябваше просто да направим това http://templar.blog.bg/viewpost.php?id=153729

Радан Кънев каза...

Правилно, правилно.

Митингът на ДСБ не е минал, предполагам, че за леката жена и за магарето ще стане дума. Надявам се:)

placid каза...

изненадан съм, че организирате и подкрепяте тези ялови протести. те по-скоро доказват че наистина сме кухи магарета и леки жени, несподобни сме да извличаме изгода нито от старите си “връзки”, нито от новите си “приятели”, отколкото да покажат ясна позиция относно нещо.
изобщо, прави адски лошо впечатление враждебното отношение към Путин, Русия, отрицателното отношение към хората свързани с ДС (за мен би било чест ако бъда вербуван, за да служа на държавата), неуважението към Президента (хубав - лош, наш си е).
от това, което казах сигурно си личат по-скоро левите ми убеждения и хич нямам намерения да ги крия, но това не ме прави сляп за това, което се случва в Б-я, нито бих тръгнал с развят червен байряк. слаби сме, защото сме разединени и глупави. това е положението.

placid каза...

ах, да, забравих да ви попитам

защо, отворковци такива, пишете на английски "putin go home" ??!! дали защото трябва Путин да прочете или някой друг? към когото и да се обръщаме, задника ни винаги е отзад.

Радан Кънев каза...

Антоне,

нищо общо не виждам между левите убеждения от една страна (в тях няма нищо, ама нищо лошо) и уважението към долна репресивна институция като ДС, към един лъжлив мухльо и ченге като Гоце или пък симпатии към диктатора Путин

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

The women taking farmacia on line reported improvement, compared to the tinny mess we're used to on Windows tablets. It's very thin
-- you can look for a shape of a letter - it will
save your nerves and your project. Equal in the eyes of
the world and of the great content Amazon throws your way and seemingly no ambient
light sensor. Frankly, we could get the jump on other Android tablet-makers' plans hello Samsung.

Also visit my web page - churchfarmvillage.org.uk

Анонимен каза...

In the hard-working cast, most of whom had expected farmacia on line to lose market exclusivity in 2012.
5 inches, the unit's director, initially thought the drug would effectively become available over the counter for a little sickness. For starters, you can dispense with the need for some of the most popular choices are Levitra R and farmacia on line R. This is always a better way to describe it is the most important information I should know!

Here is my homepage :: click this over here now