сряда, 9 юли 2008 г.

Tуризъм? Това не е ли част от строителния бизнес?

Това си мислих миналата седмица, когато прекарах два-три дни край Черно море (с извинение).

В България вече няма такова нещо като туризъм. То е част от строителството, от Real Estate бизнеса - както рекламата, както посредничеството и търговията с имоти, както корупцията в общините, в ДНСК, в МОС.

Туризмът е лъжа, с която се продават имоти. Шарени картинки на 3D...


Реалността са панелни Ж.К. на 3-4 километра от плажа:


Туристи няма. Чака се някакъв "сезон" да "стартира". Какъв сезон, бе пичове? От два месеца температурите са перфектни, всеки ден пече слънце, водата е синя и топла. Какъв сезон???

Отдавна предупреждавам, (не само аз разбира се) че от строителната мафия печелят всички*, само не и местните хора, само не и честните предприемачи в туризма.

Прочетете тук, за нереалистичната ценова политика на големите комплекси.
тук, за строителството през сезона и ефекта на all inclusive схемите върху местния бизнес.
тук, за състоянието на инфраструктурата.
и тук, за настроенията на туроператорите.

Добро впечатление ми направи това интервю на един от съпредседателите на Партия "Зелените" Андрей Ковачев. Човекът поставя сериозни въпроси и има трезва преценка за състоянието на природата и туристическия бранш. Съвсем не иска хората по морето да гладуват, напротив...Ето това гони туристите и води до обедняване на хората:


Жалко е, че българските политици не оцениха жестоките последици от мафиотското застрояване навреме. Малко са изключенията като Евдокия Манева от ДСБ, които надигнаха глас още в началото на безумието - 2003/4 година.

Напротив - подлъгаха се по лесните пари, лесната корупция, увеличените данъчни приходи за общините. Понесоха се сред всеобщата лакомия, обхванала населението.

Късно ли е сега?

НЕ - никога не е късно да се спре безобразието.

Мерки много (да се спре строителството без устройствен план, да се вкарат нови зони в НАТУРА, да се създадат нови защитени зони, да се спрат замените с държавни земи и гори в близост до курорти), но важната мярка е ЕДНА:

Да се работи с местните общности, човек по човек да се разясняват пагубните последици от строителния бум за туристическите перспективи в района.



10 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Тези двамката преди мен само събират точки за интернет търсачките и нямат нищо общо с твоя текст, Радане.

Иначе коментарът ти е много точен. Много точен!

Комитата каза...

малко ми е тъжно, че нашето поколение май загуби битката за българската природа по черноморието. Докато се разрушат излишните сгради, докато се възстанови нормалната среда, може да мине и половин век.

Анонимен каза...

Много си прав. Битката за природата е може би дългосрочно най-важната в момента, но никой (фактор) не смее да я води като хората, защото му бърка в джоба.

И за да съм верен на проклетията си, ще кажа, че и тук не се намира правилната мярка, а се отива в крайности. Вместо разни зелени фанатици да искат всичко да бъде вкарано в "Натура" за да може в сухите пущинаци да щъкат незнам кои си бръмбари (всъщност знам :)и да се натискат нискобюджетни и мърляви влюбени гедерейци, по-добре е просто да се правят нещата с мярка и по правилата. Например застрояване до 30% и то не по-високо от 3 етажа (вкл "мансардния етаж" и куличките), останалото - ливадки, задължителен лесен и безпрепятствен достъп до плажа за всички желаещи, достатъчно паркинг-места.

Преди седмица гледах фамозната"Златна перла" на Варвара, част от обръча на ДПС. Ако не беше 4 а 3 етажа, ако не бяха 5, а 3 сгради, можеше да е доста приемливо и дори приятно нещо, което да не дразни, да не доминира в целия красив регион и най-вече да става за почивка.

Радане, аз като препатил консерватор, изстрадал много през последните няколко века, от собствен опит ти казвам: Не можем да спрем прогреса... глави реже третото съсловие, колчем застанеш на пътя на капитала. Затова трябва умно да се опитваме да моделираме неизбежното, като правим компромиси и ограничаваме пораженията :)

Unknown каза...

оффф само едно и също пишете бе

Радан Кънев каза...

Темплар,

Съгласен съм с тезата ти. Не бих влязъл в технически детайли (колко етажа, каква плътност).

Важното е, че разюзданото строителство е изключително вредно за доходите на местните общности (а е възможно само благодарение на тях).

Лесно е да кажем "Лаком гъз-кръв сере" и да караме напред (по-точно на Юг към гръцкото незастроено море).

Трудното е да се прави политика - да се обяснява на собствениците, че те губят, когато си продават лозята и гласуват за "строителните" партии.

Аз и ти конфликт с мафиотите (то пък ебаси и третото съсловие) нямаме, че да им стоим на пътя, а с честните строители сме на един акъл - от тая работа може и да се припечели.

На пътя на строителите трябва стоят местните, с гьостуриците.

Belomore каза...

Две бележки, с които нищо ново не казвам:
1. Как трябва да се строи - справка споменатата Гърция*. Там плътност 20 % = 20 %, а два етажа са два етажа, а не два етажа с пет подпокривни...
Не знам (или знам?!) защо при нас при визите и разрешенията за строеж се дава кота корниз, но не и кота било?!
2. Относно местните - справка Банско. Там милите местни просто не разбраха какво се случи. Докато се чудеха коя бивша нива как да продадат супер изгодно, изведнъж се оказаха само в ролята на обслужващ персонал... Тук проблемът иде и оттам (не само, разбира се), че много от продавачите на земи са хора, които благодарение на "мероприятията на народната власт" отдавна не са местни и въобще не им пука за района, а само за реализация на падналото се сякаш от реституционната лотария наследство...
-
* За тяхно щастие там брегова ивица - бол, та могат да си позволят някои луксове...

Анонимен каза...

Няма как да се съглася с така изложените доводи. Това което става в България в областа на туризма се прави по същият начин по целият свят - вземете Испания например.

Радан Кънев каза...

Предимно Испания... единствено Испания май трябва да "вземем", Ник :')