понеделник, 12 ноември 2007 г.

Stadtluft macht frei или пътуване до някои стари европейски градове - част І, за малко във Виена

Stadtluft macht frei...


Поговорката произлиза от Средните векове, когато свободни хора са живели само зад градските стени ...

А нашата екскурзия започна някак импровизирано, с идеята да посетим рождения ден на сестрата на жена ми (балдъза му викат), която учи в Хайделберг (за Хайделберг в друг постинг).


После се оказа, че имало концерт на Sonata Arctica в Кьолн. Аз не слушам тази банда, но винаги съм искал да видя града. Навиха се още приятели, да не е жена ми сама на концерта. Аз пък останах сам в бара ... но с този проблем винаги съм се справял някак си, имам доста опит.

После пък се оказа, че от Кьолн до Амстердам са само някакви си 250 км. И ....

Накрая се оказа, че пътят за връщане минава през Мюнхен и Залцбург. Така сглобихме този германоезичен Eurotrip. Немски знаех само аз, и то - както се оказа - твърде позабравен. Английският свърши общо взето по-добра работа...

А за Виена... забравих. Виена е на път за Хайделберг. Там живее кумата ни, а от балкона й гледката е следната:



Някой късметлия живее и тук:

Може би е Карлсон, но той май беше в Стокхолм.

Иначе градът е по-соро величествен, отколкото красив. Излъчва гордост и самочувствие, но му липсват уют и свободомислие, които имаше в някои от следващите ни спирки...




Естествено, намерихме половин час за Виенското колело, нали бяхме във Виена:



И снимахме комина на прочутия завод за боклук:


За повече нямаше време. Запалихме колата и се запътихме към границата. Като казах колата ... във Виена няма задръствания. Всъщност никъде няма задръствания в града, понякога има леко по магистралите. Повече за задръстванията няма да пиша - тривиално и глупаво е.

(Следва доста по-голям репортаж за първата и най-продължителна спирка - Хайделберг)

2 коментара:

Стойчо каза...

Като допълнение към поговорката: Stadtluft macht frei произлиза от едно правило през Средните векове в по немските територии, което гласи, че който влезе зад градските стени се освобождава автоматично от робство или крепостничество (каквото го е имало и в Европа). Изобщо градът е била територия, свободна от феодална (местна) зависимост - другото са зависими селяни. С цел разширяване на влиянието си, градовете са приели тази практика да освобождават всеки, който влезе зад стените им.

Радан Кънев каза...

Даааа,

личи си:)че точно така е било.

Разликата с източните градове е огромна, дори само архитектурата обяснява много неща.