сряда, 29 октомври 2008 г.

Koй плаща безплатния вестник?



Вестник "19 минути" буквално е залял града.

Вчера пътувах повече от обичайното с обществен транспорт в пиков час и направо се шашнах. Пасквилчето беше навсякъде.

По принцип съм противник на идеята за безплатен вестник, но в крайна сметка - има си Комисия за защита на конкуренцията. Който не нарушава Закона, да издава безплатни кИфтета ако ще. По принцип не харесвам и полу-анонимните медии, но и те не са незаконни.

Отговорността е на читателя. Ако поразгърне "19 минути" и маааалко се замисли, ще открие нещо важно:

Точно този вестник съвсем не е безплатен.

Той е платен авансово. От читателя ... Със сметките за парно, с авансовото плащане на електрическа енергия, с винетката. Може би част от вестника е платена от програма САПАРД...


44 коментара:

Stan каза...

Още след 2рия брой от тази гад, се замислих на същия въпрос - "Кой плаща безплатния вестник?"

Разбира се, че хората които го взимат и попиват информацията вътре. От една страна най-вероятно е платен с откраднати пари, а от друга това е един много ефикасен начин някой да си купи обществено влияние.

Търновец каза...

Да! И аз след като разгледах един от първите му броеве се замислих, дали не го издават с част от бюджетния излишък ...

Анонимен каза...

А аз съм голям почитател на безплатните вестници. И вярвам, че това е бъдещето на печатните издания. Моделът е определено печеливш и се е наложил в големите градове по света. Винаги много съм се забавлявала как хората в метрото си подават различните издания един на друг докато пътуват -- виждала съм го в Лондон, Мадрид, Бостън, Виена... Сядаш на седалката, пресягаш се и взимаш вестник, четеш, като дойде спирката ти слизаш и ОСТАВЯШ вестника на седалката, за да може и някой друг да го прочете.

Да, обикновено съдържанието е със силно регионално значение, почти не се пише по политически теми, за сметка на това има огромно количество информация за културния живот на метрополиса (откриване на изложби, премиери, събития), за евентуални ремонти/подобрения на инфраструктурата, които може да затруднят ритъма на града, за представянето на местните спортни отбори в съответните шампионати, за инициативи на студенти и ученици, за намаления по магазините дори. Неща, които интересуват обикновения човек. А това, че има реклами в безплатните издания -- ами то и във Financial Times има реклами. Нито един вестник по света не се издържа от абонаменти и продажби, всички разчитат основно на рекламните постъпления, честна дума.

Не съм попадала на 19 минути засега и не знам на какво ниво е, ясно е, че не защитавам точно него, нали :)

MARFI каза...

Чакайте малко, нали има някакви реклами вътре ? Все едно седмична поща и останалите безплатни вестничета или пък "Програмата" да са и те от САПАРД...

Молим за по-малко негативизъм.

Анонимен каза...

Чакайте бе хора! Аз по същият начин мога да попитам: Кой плаща вашите блогове? Безплатните вестници отдавна са наложена марка в големите градове и печелят адски много от реклама. Някой е вложил доста пари в този бизнес и явно очаква да го избие в бъдеще, друг е вече въпроса кой, колко и защо, но той да му мисли.

И преди да пишете поне проверете на кой е:

REGISTRANT:
BAL MEDIYa AD
bul. Tsarigradsko shose 131A et.2
gr.SOFIA, 1784
BULGARIA


ADMINISTRATIVE CONTACT:
Milena Savova
savova@slava.bg
BAL MEDIYa AD
bul. Tsarigradsko shose 131A et.2
gr.SOFIA, 1784
BULGARIA
tel:0878778876
fax:
NIC handle: MS44907

Анонимен каза...

Здрасти! Искам само да отбележа, че безплатните вестници пристигат в Бг с десетина години закъснение. В големите европейски градове подобни издания се разпространяват масово и за никого не е тайна, че зад всеки един такъв вестник стои някоя голяма медийна групировка. В Париж например всяка сутрин можеш да прочетеш "20 Minutes", "Métro", "Direct matin", а вечер излиза "Direct soir". Освен това има и седмичници (Sport+, Matin économie), и месечници (A vous Paris)... В крайна сметка всички тези издания се финансират с реклама, а вредят на платената преса точно толкова, колкото интернет, телевизията и радиото.
Според мен безплатната преса е част от цялостното банализиране на информацията. В българския случай обаче опасността е не толкова в количеството, колкото в качеството на поднесената информация, защото всеки образован човек е способен да забележи интелектуалния срив и липсата на всякаква критическа мисъл в медийните продукти. И за да подчертаят безличието на съдържанието, таблоидните журналисти поливат всичко това с тонове правописни и граматични грешки.
За жалост обаче простащината рядко се заключава само в неграмотност. В повечето случаи статиите са поръчкови, информацията е изкривена, измислена или направо липсва, а често компроматите се скалъпват или разкалъпват в зависимост от сумите, които даден обект или субект е готов да заплати. Да, в България големи вестници се занимават открито с рекет на публични личности.
За един мой братовчед бяха писали, че е правил зулуми в Лондон с брат си.
А той няма брат :-))))
Статията нямаше да види бял свят, ако братовчед ми не беше толкова стиснат и ако си беше платил 10 бона в евро. Благодарение на така създалото се недоразумение обаче аз разбрах за съществуването на неподозиран братовчед - и то в Лондон! Дано да е Мик Джагър!

Санде

Александър Кръстев каза...

Малко е трудно да го плащаме от сметките за парното, ама както и да е.

Вижте си добре "Слава" на кого е, чии са интересите там и после защо гърците идвали у нас да правят бизнес...

dzver каза...

Интересна тенденция - негативни и подозрителни коментари от регистрирани и лют ентусиазъм от нерегистрирани =)

Анонимен каза...

Нямам нищо против безплатните вестници, но 19-те минути са нещо, което нито едно общество не заслужава, дори нашето. Профанизмът и незнанието могат да те докарат до лудст. И когато не си даваш сметка, че носиш отговорност за написаното е страшно... Тази сутрин минах покрай Ректората, уплаших се като видях колко хора го четат...А те не са длъжни да имат специфично познание... Те четат, за да разберат нещо, но като видя какво разбират и ме хваща страх.
С всичко това исках да кажа, че профански платен вестник, може би е една идея по-малко безумно от профански безплатен вестник...

Радан Кънев каза...

И в текста съм го писал - нямам симпатии към нищо безплатно, но не е незаконно да издаваш такъв вестник.

Иначе аз предпочитам първо да коментирам самия продукт, а не собственика, издателя, и пр. argumentum ad hominem.

Конкретният продукт говори прекрасно сам за себе си - близо 100% поръчкаджийско съдържание и безогледна политическа пристрастност не към конкретна партия, а направо към конкретен клан в конкретна партия. Тази пристрастност НЕ е забранена разбира се - но тя показва мотивацията и източника на финансиране :)

Анонимен каза...

Във Варна този вестник май за късмет още го няма, но веднъж бях в София и го взех да го разгледам, понеже трябваше да чакам няколко часа на централна автогара. Като видях колко неграмотно е написан, се погнусих и отидох и го оставих там откъдето го взех. Във Варна има друг безплатен - Диалог, което е доста по-професионално списан, но възхвалява кмета и градската управа, и въобще ако го прочете някой , който не е от тук, ще си помисли, че Варна е райско кътче. А пък мога да ви уверя, че никак не е така.

Анонимен каза...

хора вестниците са голяма отживелица,крайно време е да се отървем от тях,само хабим хартия(унищожаваме дървета),при нали4ието на интернет,радио и телевизия ми се вижда напълно безмислено,още повече пък и безплатно....

Анонимен каза...

Не мога да ви разбера, г-н Кънев, щом нямате симпатии към нищо безплатно, защо не таксувате за четене на статии във вашия блог?

Радан Кънев каза...

Първо, блогът ми е на безплатна платформа - аз нямам разходи за поддръжката му.

Второ, блогът ми НЕ е стопанско предприятие - той не е предвиден да ми носи печалба.

Трето, целта на блога ми е ясна - да представя и популяризира моите позиции, кампаниите, в които участвам и подкрепям, партията, в която членувам.
Трето и половина - целите на блога ми никога не са били под съмнение, нито политическите ми пристрастия, напротив.

Belomore каза...

Мисля, че се отклонявате от основното.
Безплатни вестници има навсякъде в Западна Европа, но материалите в тях НИКОГА не са политически.

В момента, в който т.нар. безплатен вестник започне с политическата пропаганда, тогава вече не е безплатен вестник, а анонимна агитационна брошура, при това издавана не от политически субект, а от търговско дружество.

А в анонимната масовата политическа агитация не виждам нищо, ама нищичко хубаво.

Следва също да попитаме и - не е ли налице скрито дарение (а упорито се говори в парламенат и медиите как не трябвало да се допускат дарения от юридически лица) от търговското дружество - издател в полза на венцехвалената в изданието политическа сила или личност.
Т.е. - понеже не мога да ти даря едни кинти да си издадеш брошура, която и без това никой няма да чете, като види, че е твоя брошура, аз ще издам безплатен вестник, който една камара балами ще четат и все нещо ще остане в мозъчетата им.

А критикуващите автора ще попитам най-учтиво - блогът ли дойде сам при тях или те дойдоха да проверят какво пише тук, с ясното съзнание кой и от какви политически позиции пише.
Има малка разлика нали?

Анонимен каза...

По пътя към големите европейски столици, след нова година само за информация на всички, ви информирам ,че предстои излизането на още два безплатни вестника.За
София със сигурност.Ще има да четем..............

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Радане, има три възможни обяснения.

Първото е, че вестникът се стреми да се развива, като комерсиален, разпространява се безплатно за да има по-широка публика и се издържа от рекламодателите си на базата на висок тираж. Има такива практики и в Европа и в САЩ от години.
С други думи, такъв вестник е безплатен за ползване ор потребителите му, а цената се заплаща от клиентите- рекламодатели. Нищо необичайно, това е бъдещето на хартиените издания.

Другата възможност е на принципа, на който си правим блоговете, но понеже едно печатно издание иска влагане на средства, в него да се влагат такива, от този, който иска да направи някакво послание, а останалата част от цената да се покрива от читателите.

Има и трета възможност- тази, за която загатваш- някой иска да отправи определено послание, разполага с някакъв бюджет за целта, издава вестник и го разпространява безплатно.
Последното е практикувано от много години, предимно от комунистическите организации в нелегалност- печатене и разпространение на позиви- пак безплатно за потребителя.

Кое от трите е с този вестник времето ще го покаже.

Търновец каза...

Бас държа, че ще просъществува само до изборите догодина ...

Анонимен каза...

Всичка Мара втасала,само не се вчесала.....
Някой да е дал калкулация за киловатчас на парното?
Или на транспортния билет?
Правят ни на будали от маса време и това дето си мислят че сме толкова големи будали си е за тяхна сметка.
От давна тия дето останахме тук
сме на принципа "СПАСЯВАЙ СЕ ПО ЕДИНИЧНО"
В краен случаи ако го докарам
хептен зле-тази графомания става
за "ЗАДНИ ЦЕЛИ"

Анонимен каза...

Не знам , защо, но българинът се плаши от всичко безплатно. Подхожда плахо към "авантата" като гладен плъх към капан пълен с Гауда. Не вярва на учите си! В съзнанието му тревожно свети огнено сигнална лампа и той не спи и се мае: "Защо?!? аджеба се 'абят тия будали вес'никарите?" Защото "Безплатен обяд няма" - значи пак ни пързалят и ни заблуждават някак силните на деня другари!!! Но КАК!?! Ей на тоз не до там сложен въпро не съумява да си отговори Ганьо! 'щото Ганьо е прост, не е "изръшкал" достатъчно Европата, а робската му "малка" душица цяла настръхва при вида на нещо ново! А тя истината е някъде там - едни чевръсти другари решили да списват едно ежедневниче - с техни средства, на техен риск - решили да го сторят по-интересно и привлекателно за хитрия българин акто му предоставят информацията, видна във всеки "ВАЦ" и клюката на всеки "ЖЪЛТУР"! А парата започва да капе не от САПАРД, САЩ, МОСАД, ЦРУ, ВиК или Общински съвет "Долно Уйно", а от едни пичове, които простия галош шопа е чувал да наричат "рекламодатели"!!! Понеже безплатното (спокойно - не пари и не хапе) стига по-лесно до Вас читателите, отколкото палтеното (и то не хапе)!!! Туй то цялото чудо, бедни ми псевдоинтелектуален шопе-спи спокойно, никой не се опитва да "Спре Мелодия на годината"!!! А пък ти, драги ми драгинко може и да си го купуваш - по левче за минутка та 19!!!
Аз специално обичам да имам алтернатива, а ако може да е безплатна още по-добре!!!
Приятно четене!!!

riva каза...

Много разпитвах, за да разбера, от кого се издава "безплатния" вестник. Защото както е известно безплатен обяд няма. Безплатно е само сиренцето в капана. Както и се оказа в случая. Този вестник сме го платили отдавна, я при някоя приватизация, я при някоя фалирала банка или фараонска пирамида. Като имам предвид как услужливо се тиражират в него клюките за Пламен Юруков и СДС и как подробно се представят олигарсите ни, като строителите на съвременна България, вече не се чудя.Всички знаем, че се пръкнаха от старата номенклатура и ДС.Сега очаквам в него да се появи и Славчо Христов сред тях и до следващите избори ще се оформи поредната партия на париимащите, например - ДСБ - "Демократи са само богатите". Така, че много трябва да се внимава с безплатното сиренци в капана и да не се хванат толкова мишки, колкото очакват.

Анонимен каза...

Прави сте, другари!

Вестничето е малко поръчково на места, малко неточно на моменти, но за сметка на това има някой некачествени коментарчета! И все пак... Мисля, че дяволът не е чак толкова черен! На пазара вестници бол и всеки има своя гледна точка (не рядко обслужваща нечий интерес), но за това пък сме ние - да отсеем от морето думи само информацията!

Нищо лошо няма във вестникарския плУрализъм!

"Демокраи са само богатите" - това е находка - поздрави!!!

А за финансирането кой знае - все пак това не е единственото, нито първото издание на тази фирма, никой не е виждал приходите от реклами, така че като не знаем - нека да не говорим!

Ангел Грънчаров каза...

За госпожата преди мен: драга госпожо, винаги съм бил демократ, преди от СДС, еса ог ДСБ, ала никога не съм бил богат; така че Вашата теория "Демократи са само богатите" не издържа и най-елементарна проверка. Също познавам много други демократи, които не са богати.

Да не говорим обаче за нещо друго: не съм срещнал досега в живота си комунист, който да е беден или пък да се занимава с обществено полезен труд...

Това за Ваше сведение, понеже симпатиите Ви са пределно ясни: погледнете първом в своя двор преди да почнете да хвърляте камъни в градината на съседа...

Ангел Грънчаров каза...

Апропо, пропуснах да отбележа: госпожата със своето "Демократи са само богатите" в някакъв смисъл е абсолютно права; в същия смисъл аз съм много богат човек; става дума за едно друго богатство, което молци не го ядат...

albert venn dicey каза...

Статията на Р.Кънев е поредното му истерясване и теория на заговорите.

Вестникът е тъп, но не повече от простотиите, които може да се прочете в 5/6 от българските вестници.

Колкото до твърдението, че блогът му не е стопанско предприятие, това наистина е така. Също така е вярно, че вестникът съдържа анонимна политическа пропаганда.

Е, и?
Разграничението между търговско и нетърговско слово е напълно кухо и произволно. Парите, властта, влиянието и популярността са и трябва да бъдат в едно напълно свободно общество взаимно заменяеми. Едните са средства и цели на другите и обратно.

Аз лично не чета 19 мин., защото не ми е интересен и нивото на изказ в него е доста ниско, не защото не знам кой му бил собственикът и кой плащал да излиза.

albert venn dicey каза...

@ Belomore

Ето и водещото решение на Върховния съд на САЩ по въпроса за анонимното политическо слово:

http://supct.law.cornell.edu/supct/html/93-986.ZO.html

Особено препоръчвам становището на съдия Кл. Томас. Той е и привърженик на премахване на разграничението между търговско и нетърговско слово. Водещото съвременно дело по въпроса за търговското слово:

http://supreme.justia.com/us/517/484/case.html

Отново препоръчвам становището на съдия К. Томас.

Анонимен каза...

Логичният отговор е "рекламодателите", обаче в това отношение "19 минути" са истински феномен: вътре обикновено няма нито една реклама... Много-много-много рядко последната страница се заема от "2be" и толкоз. Така че отговорът "рекламодатели" отпада, освен ако това не са някакви супер-скромни алтруисти, или просто компании, плащащи як рекет, за да не плюе вестничето по тях...

Анонимен каза...

... а дали чисто икономически не е редно да предположим, че издателите са предвидили няколко месеца работа на загуба докато "тръгне" - както казват... Иначе реклами има (но наистина са малко), а ако не стане така, че към 19' не се роди интерес - начинанието ще спре - малко ще фалира... Да изчакаме 5-6 месеца и ще видим!

Mariyan Iliev каза...

Хайде стига с тези истерии.Лошо няма че е безплатен.Аз разбирам ако няма реклами вьтре,наистина весничето е безплатно,това кой какьв вкус има е друг вьпрос.Но ако има реклами в тази брошурка тогава не го прави безплатен,поради причината че си го плащаме.Много хора си мислят че рекламата е безплатна,ей така,да те зальгва за да си купиш дадена стока,само че потребителят си няма и на представа че е платил тази реклама още преди продуктьт да е излязьл.Обрьщам се кьм тези които не-знаят че си плащат рекламите които ни заливат от всякьде,а тези които са в бизнеса с рекламите,знаят какво имам вьв предвид.

voxy каза...

а кой плаща за безплатната информация от bTV, Nova, Dir.bg, Netinfo

интересно защо платените Труд и 24 часа са такива парцали и пълни с поръчкови статии след като са - ПЛАТЕНИ или платен парцал може, безплатен не може

Mariyan Iliev каза...

(voxy) Не ме разбирай погрешно,аз сьм (за),да има такива вестници,само казвам че няма безплатен обяд.Докато вьв страниците на този вестник няма реклама,е безплатен,има ли реклама,няма как да е безплатен.Аз нямам нищо против и да има реклама.Всяко начинание се прави с пари за много пари,това е формулата.Между другото този вестник не се предлага само по улиците,то е с доставени етажерки и в офисите на големите фирми и седалища.Сега имам малко работа в зградата на Сименс,нокия,оракьл и бул и трябва да ти кажа че етажерката е много по стилна от самият вестник.Нямам нищо против хората които са решили да списват вестничето.Ако се поогледаме в интернет пространството,блоговете,ако не всички то поне половината станаха комерсиални.А това вестниче с нищо не се различава от блоговете които се пускат всекидневно.И недей да оставаш с впечатлението че сьм против рекламите.

fish каза...

"Кой плаща безплатния вестник?"

Естествено, че го плащаме ние, а тая приказка за рекламодателите ме кара да си спомням ония свински времена, когато чевръстите плъхове Блъсков, Тошев, Найденов и пр. сива гмеж изпълзя от партийните редакции да шашка плебса с пунтове за независим и свободен печат.
-Хайде холан!
Та, тогава де, рекламодатели им бяха Нефтохим, Кремиковци, АЕЦ, пристанищата и т.н. и поради неотразимото въздействие на рекламата на въпросните "рекламодатели" народа взе да подминава дизела на BP, SHELL, ESSO и мина изцяло на роден дизел и роден ток, и родна стомана, и рибарите от Созопол тръгнаха да си паркират лодките в Порт Бургас - нали?!
- Париците ни паркираха тогава в джобовете си бездънни и бъдещето ни на трупчета вдигнаха "рекламодателите" с пагони и с тях се изградиха империи и по скромни бардаци на лъжата, пък после се заизливаха и едни основи на капитализЪма/по Маркс ли, по Живков ли или по Дикенс, де да знам - казва ли ти някой?/ и сега ни се хилят мазно насреща, и решат мазната перушина на Сокола си, да неби случайно да си помислим, че е мазен лешояд...
Та, това, относно безплатните или платени средства за "формиране на обществено мнение". - Моделиране на глината. Сиреч калта. - Така гледат те на народа си.
Аз обаче съм риба. Вярвам, че и вие сте нещо различно от това, за което ни мислят.

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Кога се е появил този вестник. Видях реклама по телевизията преди около седмица, но не съм го чел. Дайте снимка на нещо да видим за какво става дума.

Радан Кънев каза...

Балтазаре, той е и онлайн - следвай линка.

Bruce Wayne каза...

радане, виждаш под вола теле

има си бизнес план човека, като направи тираж ще пусне и рекламите

"Слава" излиза от година и е почти без реклами вътре. Кой плаща хартията тогава, може би Ивана?

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Провокативно и малко неглижиращо отношение към повечето споменавани политици. Това се вижда на пръв поглед.

Времето ще покаже за какво става дума. Поне на мен ми е рано да си направя извод при липсата на достатъчно информация. Ако продължи да се разпространява безплатно, вероятно ще трябва да ходиш да пишеш там статиите си :))

Анонимен каза...

Ако разгърнете вестничето на страницата с кръстословицата и се зачетете,с учудване ще разберете,че та авторът и се старае да запознае евентуалния читател, с предизборната листа на ОДС! спомнете си онзи анекдот с "кои са двете имена на другаря Тодор Живков"!

Анонимен каза...

Безплатните медии имат своето бъдеще.Нормално е в началото да не са с качеството на който и да е друг вестнник в 5, 10 или 100-ния си брой. Не съм веща в политиката, но по отношение на безплатно - некачествено, за медиите в България имам едно опровержение и то се казва списание Шарено - излиза, за мое учудване вече почти 2 години в София, а го има и в няколко дриги града - и аз не знам дали се издържа само от рекламите вътре, но е с качестени и интересни материали За своята аудитория, разбира се - за родители и деца е, има страници за децата, има за родителите много статиии - изключително балансирано и интелигентно Безптално списание е Шарено. По нищо не отстъпва в съдържанието си на платените издания в тази тематика - купувам си често и от тях.
Дали някоя холяма медиййна група стои зад него, незнам. Тези които се подписват поне, не са от силните на дена в печата.
С поздрав към безплатната преса и почитателите на Шарено: една майка от София :)

Анонимен каза...

Безплатните медии имат бъдеще, но този вестни трябва да бъде изключително внимателен.

Анонимен каза...

zdraveite bg-mediatori!Pisha vi ot dalechno Toronto,mnogo shum se vdiga okolo toia vestnik,mnogo filosofstvane,postarach se da procheta vsichko,ama pak ne razbrah - koi ima tolkova pari,za da izdava tozi pluvalnik - spravka www-to

Анонимен каза...

Да, вероятно така че е

Анонимен каза...

много интересно, благодаря

Анонимен каза...

Трябва да проверя:)

Анонимен каза...

кой плаща ли? Който поръчва музиката :-)
И не е ЧАК толкова скъпо да излиза на хартия - скоро по Интернет ще е по СКЪПО