четвъртък, 6 декември 2007 г.

За монархията, царските имоти и (за сефте в този блог) нещо за семейната история

Един интересен разговор се завихри в блога на Templar. Поводът е поредната атака на ДСБ по казуса с "царските имоти".

Templar и Conservator размениха някои про-монархически позиции, което ми действа като сода на чаша оцет - накипява ми , та се включих. Толкова стана дълъг коментара ми, че реших да го пусна направо тук:

Това е първият ми коментар:

Първо, аз съм републиканец в червата и НЕ признавам особени заслуги на монархическата институция в развитието на родината. Всяка политическа дейност, която пресича и последните (слава Богу) шансове за Кобургска монархия, е полезна

Второ, дори и да си монархист, наглият грабеж на имотите на Короната от един мошеник с претенции е скандален

Трето използването на властта за собствено нагло облагодетелстване е мегаскандал, незаивисмо дали Симо граби ловна хижа или Гоце граби нужник

Четвърто персоната Сакскобургготски е съюзник на комунистите и не е лошо да се напомня, че те осигуряват комфорт на дворците и нужниците му

А това вторият, основен, тъй да се каже. В него за първи път занимавам читателите с някои факти от историята на семейството си, които са важни за интереса ми към политиката и част от позициите ми.

1. Въпросът за царските имоти не е въпрос на миналото на България, на историята. Това е въпрос на управленски практики. Много важен, защото напомня на избирателя отговорността да избира според заслугите и качествата, а не според родови белези. Между фон Кобург унд Готта и Делян Пеевски разликата се оказва съмнителна.

2. Въпросът за монархията за мен не е исторически, а политически. Българският монарх нанесе на "социума" най-тежките поражения след комунистическия режим, не говоря за греховете на дядо му (неизброими) и на баща му (значителни и добре описани от Стефан Попов например, не от Вълко Червенков).

3. Въпросът за поданичеството не е исторически. Поданичеството и безпросветния, необмислен възторг от триадата "Бог, Цар, Отечество" доведоха на власт един международен мошеник, заедно с небивала коалиция от международни тарикати, руски агенти и "десни" крадци. Никой не би гласувал за карикатурата Сакскобургготски и за сганта му, ако не беше "Правото свише" да краде тъкмо от българския бюджет.

4. Поданическата теория на Консерватор* не приемам по една много проста причина: Всичко, което е написал за дядо си, може да се напише за прадядо ми Кольо, за дядо ми Боян, за баща ми Милен, в различните епохи, в които са живяли. (респ. епохата преди и/на войните, "третото поколение" и поколението, което прекара целия си живот под ботуша).
С малката разлика, че дядо Кольо (Никола Кънев) е задраскан лично (с прочутия зелен химикал) от цар Фердинанд от списъка на Малиновия кабинет с думите "Без този мрррръсен рррррепубликанец в пррррравителството". В резултат дядо Кольо става първия политик-републиканец в председателството на народното събрание, а после над 40-те вече, слага мундира и три месеца хвърля снаряди по Одринските редути като прост капитан от артилерията.

До ранния край на живота си (20-те) остава нещо като "ляв радикал" сред демократите, заклет и злъчен враг на Короната (не лично на един или друг монарх) и ... почтен човек.

Сигурен съм, че ако адв. Кънев-старши беше жив днес, би лежал на магистралата пред "Враня" с плакат за връщане на царските имоти и сигурно му е доста тъжно там горе, че правнукът му не го прави.

Ами то си стана един цял постинг.

* Тук цитирам от Conservator за яснота:

А поданиците - аз имам някаква носталгия по тези хора. Преди половин година почина дядо ми. Роден през 1915 г. той беше поданик. Именно затова ходеше на Църква, загова обичаше страната си, традицията, семейството. Да си поданик за него означаваше, че света не започва от теб. Че имаш отговорности и правила които да спазваш. Именно защото беше поданик този човек е проливал кръвта си по време на войната (както са го правили баща му и дядо му). Именно защото беше поданик този човек никога не прие комунистите. Никога не склони глава пред тях. Никога не престана да ми повтаря (това, което съм днес се дължи на неговите думи много повече, отколкото на всичко друго), че комунизмът е зло. И че краят му ще дойде, защото е противоестествен и порочен.

5 коментара:

Комитата каза...

Изпълзяхте на припек, а, републиканчета ;-)

Радан Кънев каза...

Ами да, разцепи се НДСВ-то и сега ядем глозгани кости.

През 2001 се бях заканил, че когато (не ако!) Симеончо си тръгне завинаги от България, ще го догоня на аеропорто и ше му тегля един шут в трибуквието на изпроводяк.

Моментът наближава, та си точа чепиците:)

Анонимен каза...

Внимавай с гавазите му, и те са опасни :)))

Анонимен каза...

До невежите и заблудените.Ето това е активно мероприятие на тези, които внедриха поредна конституция, владеят парите и командват четирите власти в България, а явно и мозаците на тези с червените чипове в главите.Мероприятието може да се нарече"И агнето цяло и вълка сит".Абе хора за един и същт имот могат да бъдат издадени по няколко нотариални акта, които определят границите на един и същт имот.Колкото и нотариални акта да бъдат представени толкова пъти ще бъде върнат един и същт имот, на притежателите на тези актове, като наследници.Друг имот се връща с друг акт, който определя други граници на други собственици или наследници.Да се смееш ли, или да плачеш на простотията обхванала комунистите.Задайте си въпроса защо имат интерес да ви лъжат и то през средствата за масова информация?Ами времето притисна , клеветниците и лъжците да признаят, че Царя е невъзможно да се вербова и че имотите му са върнати по законен начин, защото са отнети незаконно след окупация и последвал комунистически терор и незаконен референдум, за промяна на държавното устройство.Сега, за да нахранят клеветниците си, разбойниците, измислиха, че с дублиращи се нотариални актове, определящи границите на един и същт имот, може да се вземе двойно повече и то чужда собственост.На мен с братми върнаха едно и също лозе което имаше един нотариален акт, издаден от предишния собственик, през 1908г., после баща ми е извадил втори, през 1938г., а брат ми си извадил трети.Няма начин да ни върнат нещо в повече, камо ли лозето и на комшията да ни бъде присъдено, такава грешка е невъзможна, освен в главите на злонамерени нещастници, които бавно но сигурно са поели пътя към Суходол.Тия ви лъгаха 50г. и немога да разбера защо им вярвате още?!?.Те самите присвоиха България и труда на българите и без нотариални актове, защо за тях няма прокурорски проверки?За престъпление може да се зачете, само, ако въпросната гора е продадена от собственика, два пъти на двама различни куповачи, ползваки се от два нотариални акта издадени през различните години.
А колко струва олиото и хляба сега???Само за това да не сте посмели да си помислите.

Анонимен каза...

А бе кой те изучи теб бе?

Кой ти даде жилище?

Комунизма бил зло дрън дърн, гупак !

Сега хората ровят по кофите по времето на лошият социализъм нямаше такова нещо !