петък, 21 декември 2007 г.

Изтърколи се...

... близо година членство на България в Европейския съюз.

Тъжно е, че през тази година българското общество не се изтърколи божем един метър по-близо до ценностите на Европейската цивилизация. Напротив... Политиката ни придобива все по-ориенталски орнаменти, икономиката ни расте, но става все по-зависима от азиатската властваща върхушка.

Данъците ни намаляват, държавните приходи растат неудържимо, и все по-голяма част от тези пари отива незнайно къде, в бездънната каца, стегната от обръчите на Доган.

Но най-лошото е другаде. Най-лошото е невидимо за очите, ако прибегнем до тъжна перифраза на думите на Сент-Екзюпери.

Според информация от "Дневник":

80% от българите имат негативно отношение към хомосексуалните, сочат данни от проучване на агенция "Скала" за дискриминационните нагласи в българското общество,

.............

Едва 17 на сто декларират, че са в състояние свободно да общуват с човек с такава ориентация.

..............

Близо половината от интервюираните не биха работили в една стая с хомосексуалист, около ¾ не биха могли да създадат приятелство с такъв човек. 70 на сто не биха записали детето си в училище, за което знаят, че има учител с такава ориентация. 50% пък не биха се примирили, ако детето им има хомосексуална ориентация.

Не мислете, че става дума само за дискриминация, основана на сексуална ориентация. Тук ще ни помогне информация на "Медияпул":

Според проучването дискриминацията по етническа принадлежност е най-често срещаната, според 68% от българските граждани. Притеснителното е, че този процент от хората, които признават етническата дискриминация, я приемат за нещо нормално, докато по-малко от половината виждат в нея проблем.

..........

Според данните 83% са съгласни, че собствениците на сгради, които не създават облекчен достъп на хора с увреждания, трябва да бъдат санкционирани, 92% нямат нищо против да работят в една стая с човек с увреждания, 95% - да създават приятелство с такъв. В същото време едва 11% без уговорки биха се съгласили детето им да сключи брак с човек с увреждания, 29% не биха могли да общуват свободно с такъв.

Е, Сидеров и Масларова не са сами. Напротив - те са представителни за настроенията в обществото ни. Може би идеалната кандидат-президентска двойка?

Оказва се, че сме нетолерантни към всичко освен ... към дискриминацията. Нея приемаме със симпатия и разбиране. Винаги има по-слаби и по-уязвими от нас. Винаги има кой да отнесе повече бой. Винаги има Вуте (Манго, Хасан, "педерасът" от съседния вход или болното дете на комшийката), на който да "му е зле".

Европейска работа. Преди точно година писах, че "готовността" да бъдеш европеец има много измерения. Оказва се, че най-бедната страна в ЕС е най-близо до Европа именно по икономическите показатели. По други сме по-близо до Уганда. Жалко, нали:

България влиза в Европейския съюз.

Парадоксално, но макар България да е влязла в ЕС, трябва да почака един час.

Ние влизаме по Източно-европейско, те ни приемат Централно-европейско.

Един час безвремие. Илюминациите се в разгара си, но правилата не важат.

И в самата сърцевина на този сюблимен час, в 00.30 българско време, по националната телевизия bTV, започва събитието на годината, епохата, вечността... :



Започва грандиозният концерт на Митьо Пайнера по случай влизането на България в ЕС. Цяла България празнува европейската си интеграция под ритмите на ма'ането, пиянството на един народ се изразява - както си му е редът - в отривисти подвиквания и завъртане на задни части.

България празнува.

Правилата не важат.

Дано съм черноглед, но ми се струва, че този час ще бъде безкраен. Междинно състояние, което разделя непоправимо българското общество от Европейската цивилизация, макар да не отделя държавата България от Европейския съюз.



Тъй, както Ицето Стоичков разделя не Ботев от Левски, а всички нас от тях двамата...

Това също е от преди една година.

Дали ще бъде актуално и след десет?



7 коментара:

Комитата каза...

батка зарязвай адвокатството и ставай новия алеко константинов ;-) майтап бе, майтап. дръж адвокатството, че дава хляб но не спирай да ни радваш с политическата си сатира...

Анонимен каза...

templar
Ако някой легне с мъж като с жена, и двамата са извършили мръсотия: да бъдат умъртвени, кръвта им е върху тях.
[Трета книга Моисеева - Левит 20:13]

Радан Кънев каза...

Темпларе,

3000 години от книгите Мойсееви... но дори не това е най-важното. Старият завет е свиреп на моменти, и ако следваме всичките му свирепости .... каква е разликата между нас и талибаните?

Анонимен каза...

templar

Точно заради тези 3000 години го цитирам. Ако беше невярно или глупаво или отживелица... нямаше да издържи проверката на времето... щеше да отшуми като Cиси Кеч и Сандра...

Анонимен каза...

ВЕКО
От непрекъснатите избори - за велики българи, за български символи и т.н., може да се заключи, че ние, българската държава, сме нещо болни и се нуждаем от доктор-психиатър...
Или, може би, от повече и по-остра политическа сатира...

Ivo Ben каза...

Проблемът според мен се подсилва от демонстративното поведение на мнозина известни и не чак-толкова личности. Мен лично не ме дразни факта, че някой е хомосексуален, колкото това, че натрапва сексуалността си.

Радан Кънев каза...

Хммм по въпросите на правата на гейовете и дискриминацията срещу тях ще посветя отделен текст. Повечето читатели знаят мнението ми, но досега не съм се аргументирал сериозно, а и не съм засягал размаха на хомофобията и дискриминацията в нашето общество.