вторник, 2 юни 2009 г.

Програмата в 3 думи - малко разум за енергетиката

Продължавам поредицата, посветена на програмата на Синята коалиция, с една особено характерна за българския политически живот тема:

Ще включим отново 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" !

Ще включим и 1 и 2 блок на АЕЦ "Козлодуй" !!

Ще включим отново Чернобилската централа !!!


или

Ще направим България енергиен център на Балканите!

Ще направим България енергиен център на Европа!

Балканите - безядрена зона!

Всчко яйце - бомба, всяка кокошка - летяща крепост в борбата с империализма!

Всички комунисти - под земята!

Политическите идиоти в България имат обща мания -


безогледен популизъм на енергийна тема. Няма значение ляв или десен, дебел или фъфлещ, ченге или обикновен крадец, българският политически идиот лъже, че ще "опра'и" енергетиката. А всъщност - обещава светло бъдеще на енергийната мафия и на руските енергийни доставчици.

Синята коалиция предлага:

1. Развитие на ядрената енергетика единствено на пазарен принцип - без държавни помощи, без държавни гаранции на милиарди кредити, без гарантирано изкупуване на завишени цени (т.е. АЕЦ БелеНЕ - забравете, ресто, не струва!)

2. Ядрени реактори само ако са действително безопасни (3+ поколение), т.е. руски реактори - когато направят 3 поколение. В некой друг живот...

3. Енергийна ефективност вместо енергийно прахосничество. Държавните помощи да отиват не за наливане на газ в бездънния търбух на "Кремиковци" или "Топлофикация", а за създаване на модерни енергоспестяващи системи в дома и бизнеса.

4. Развиване на "зелени енергии", за които България има потенциал, вместо енергии от невъзобновими източници (каквито у нас няма...).



Това струва пари, ще кажете? А 4 милиарда евро за АЕЦ Белене как ви се струва???


8 коментара:

Радан Кънев каза...

Тъй като освен пропагандно-ефективен се опитвам да бъда и обективен (все пак и след кампанията ще си остана блогър), отново трябва да призная, че в тези искания Синята коалиция не е единствена. Това е поредната "зона", в която имаме близки послания със "Зелените".

Зелените обаче са за тотално премахване на ядрената енергетика, а десницата е противник на такива радикални мерки. Тази разлика я има в България, както и в цяла Европа.

Unknown каза...

4 милиарда е малко за Белене - руснаците отдавна говорят за 8-12 и никой не казва каква ще е цената на енергията. Пък и Белене е земетръсна зона.

Спас Колев каза...

Ако разбрах добре, според програмата бюджетът трябва да субсидира топлоизолации и възобновяеми източници вместо Белене и Топлофикация.

Пропускаш най-важното - колко ще струва? Колкото Белене? 50%? 1%?

Предимството на общите приказки е, че трудно могат да те хванат в лъжа. Но аз изглежда си представям летвата по-високо.

Радан Кънев каза...

@ Спас Колев: Нали не очакваш да ти кажа какъв процент от бюджета ???

Пиша за приоритети - едни имат за приоритет Белене. Други имат намаляване на разхода на енергия. А колко пари ще се изхарчат точно сега никой не може да ти каже. Той Орешарски не знае какво ще остави след себе си...

Радан Кънев каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Peter Petrov каза...

Г-н Кънев, дебатът в България за перспективите пред енергетиката е тъпа работа. Този въпрос не е вчера за страната ни, той е онзи ден. Изобщо е тъпо да говорим по тъпи соц наследства, каквато е идеята БГ да стане енергиен център. Изобщо в глобализиращата се икономика е тъпо да си някакъв център.
Модерното е да си "част"от нещо. И нещото да не е производство на масов продукт каквато е енергията, а да е в сферата на услугите. И то в тази част от услугите, свързана с повечко мисъл и по-малко ресурси, защото сме една Ирландия по богатства на ресурси.
Въпросът с Белене трябва да кара всеки нормален българин да настръхва от яд къде го бутат. да налива бетон, да се катери по скелета. И накрая други да печелят.

Ivaylo Ivanov каза...

Много хубави думички, всеки може да ги каже. Хубаво е че поне сините не говорят глупости като другите.

Забелязвам че в тази предизборна кампания много рядко се говори за нови блокове на Козлодуи. Там има изградена електропреносна мрежа която би струвала около милярд да се построи в Белене.

Nakom каза...

Браво Радане, по "демократично" започна да ме търкаш.Значи това ще ти бъде отчета за дейността.