четвъртък, 4 юни 2009 г.

Има разлика!

Участието ми в Референдум по БНТ във вторник (а и в доста други дебати през последните месеци) може и доста да ме изтощи ...


(Добре са ме хванали фотографите на БНТ, на моменти почти издъхвах срещу седем стари кримки с по два мандата в Парламента, ЕП и дори в Министерски съвет...)

... но за пореден път ме убеди, че съществуват съществени разлики между Синята коалиция и останалите формации, участващи в кампанията за Европейски и национален парламент.


Единствено Синята коалиция:

1. Е готова на смели стопански реформи без популизъм, които да извадят страната от кризата;

2. Разбира значението зелените енергии и устойчивото развитие и не се поддава на евтин "енергиен популизъм";

3. Има чувствителност към правата на малцинствата и проявите на дискриминация в обществото;

4. Се противопоставя на приемането на неподготвена Турция в ЕС без да залита в опасна ксенофобия;

5. Издига опазването на околната среда в основен приоритет и разглежда дивата природа, горите и чистите природни ресурси като стопанско предимство, а не скъпо удоволствие.

По десетки други теми съществува относителен консенсус между партиите. Консенсус, основан на позиции на десницата, станали общонационали.

.

16 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте, г-н Кънев!
За съжаление не съм гледал въпросният дебат по БНТ, но мисля, че ми е ясно как се е развило всичко. Поздравявам ви (всички от СК) за това, което правите, но все си мисля, че може още... ;-)
Препрочитайки за пореден път Програмата на СК, се убждавам отново, че тя е най-доброто, предложено в момента, а може би и най-доброто възможно! Но дали е достатъчно популяризирана?
Не следя централните вестници (с изключение на "Капитал" и "Дневник"), така че може да пропускам нещо, но не е ли добра идея там да бъдат публикувани конкретни пасажи от програмата? Също и в клиповете по националните телевизии вместо традиционните призиви и декларации, да има конкретни неща от програмата, които да се набиват в главите и на най-заспалите. Пак казвам, това може вече и да е направено, за което ще се радвам...
Успех!
Ж. Илиев

И.Е. Станков каза...

Няма ли запис да е качен в мрежата? С интерес бих гледал представянето ти!

Стойчо каза...

Що не каза, че ще участваш - щях да гледам. Сега и аз ще чакам линка

Stephcheto каза...

Направих едно статистическо изследване на 40 НС / http://stephcheto.blogspot.com/2009/05/blog-post_24.html / на база данните от сайта. Ако имате време, погледнете! С над 3 мандата до 6 мандата са 25 парламентаристи. 43 депутати са от 61 до 80 години! И само 2 - от 20 до 30 години. Направо сме си за оплакване! 90% от депутатите са в дълбока анонимност - смея да твърдя, че освен за собствените си интереси или безхаберие, не са имали грижа за нищо друго. 34 са депутатите, които всеки път се кандидатират от различни избирателни райони - парашутисти! Възмутена съм! Ако ситуацията се повтори, сами ще сме си виновни. Според мен, сега България е в ръцете на младите. Не се ли активират, светлината в тунела ще изгасне.

bolero каза...

"Няма ли запис да е качен в мрежата? С интерес бих гледал представянето ти!"
И аз също, дайте линк.

MARFI каза...

Браво Радане! Тия вярно са те изтощили!

Kolega каза...

@drakar - http://izbori.bnt.bg/view/evroizbori-v-balgariya/303/v-referendum-predstaviteli-na-parlamentarno-predstavenite-partii-otgovoriha-na-shest-vaprosa-ot-glasovoditel# само това можах да намеря. може би на site на ДСБ и/или СК трябва да се поддържа архив от записи на медийните изяви на всички представители.

Kolega каза...

Иначе - поздравления за Радан Кънев за добре защитената позиция. Ще се радвам повече хора като него да са ударната сила на СК, която да покаже истински реформаторската си позиция.

Анонимен каза...

Здравейте г-н Кънев,
Представянето ви в дебата беше много добро, стояхте адекватно в диалога с опонентите си и ми направи добро впечатление, че разпределихте правилно времето си, като успяхте да запазите еднакъв брой минути за отговор на всички въпроси.
Сега критиките - те произтичат повече от позициите, които защитавате, а не от личната ви изява.
1. Така и не разбрах дали сте против или за членство на Турция в ЕС - в програмата писе "ще поставим европейската перспектива пред Турция ако спре да се намесва във вътрешните работи на бълг. партии" или нещо от този род. От друга страна костов преди няколко дни обвини Атака, че му щкраде тезата "Турция вън от ЕС", защото ДСБ било казало това още пред година поне. Така че, къде сте вие по този въпрос?
2. Направи ми впечатление пълният Ви синхрон с почти всички участници по въпросите за гейовете. С риск да ме обвините че отново паля по тази тема, защото съм лично заинтересуван, ще кажа че за мен този въпрос е белег за принадлежността на една партия към европейската кауза или не. По този въпрос за съжгаление звучахте почти като ченгето Каракачанов, като оня шашавелник от Атака. Трябваше една жена от ГЕРБ да спасява либералната кауза, макар, че на тази партия това не й е работата.

Смятам че Вие сте едно от новите перспективни лица на десницата (заедно с Борис Станимиров) и когато заемете първите места на листите, бих гласувал с удоволствие за Вас! Засега обаче ще се въздържа да го направя!
Успех в политическата Ви кариера оттук нататък!

Георги Младенов

templar каза...

Не можах да те гледам, защото бях на обиколка. Но съдейки по прекрасната ти статия в последния вестник, сигурен съм че си им разкатал мамата на помиярите, по твоя си - деликатно толерантен и политически коректен начин ;)

FREGATA каза...

Kolega, благодаря за link-a.

И от мен поздравления за Радан Кънев! Много добре представяне! Е, не точно като в "Пристрасно"-майтап:)
Дано това да е само началото! И да има и развитие. Политиката в България има нужда от точно такива хора!

Любомир Попов каза...

http://bnt.bg/bg/productions/74/edition/2901/referendum_2_uni_2009

Г-н Кънев, поздравления!!!

Анонимен каза...

Zdraveite, dnes v golamoto juri po Darik i kolegite vi podnesoha pozdravi za dobroto vipredstavane.Gorda sam ,sche sam chlen na dsb,zaradi vas i templar.

Wynche каза...

@Георги Младенов:
На мен ми се струва, че нямаше никакъв синхрон между позицията на г-н Кънев и останалите политици по въпроса за гей браковете.
С изключение на това, че въпросът беше некоректно зададен :)
Г-н Кънев изтъкна, че в обществото ни липсва толерантност, и посочи дори нападателното изказване на г-н Семов и аплодисментите, които то породи, като потвърждение на този факт. Той също така се позова на европейски опит, според който толерантност първо се изгражда, а след това се регламентира със закон. Останалите участници също казаха, че сме много далече от приемане на идеята за гей бракове, но изказванията им ме оставиха с впечатление, че това, че сме консервативно общество по-скоро е ОК за тях и те искат да се съобразят с тази даденост - докато г-н Кънев ясно формулира липсата на толерантност като проблем.
Възможно е и да не съм разбрала добре изказванията.
С г-н Кънев бих дискутирала на тема наистина ли е редно да чакаме обществото да самоизгради в себе си толерантност - възможно ли е изобщо това, и не е ли по-добре да се опитаме да подпомогнем изграждането й. С останалите участници не бих дискутирала на никаква тема - половината от тях и сами не осъзнават хомофобията си, а другата половина се гордеят с нея. Г-н Кънев се прояви като разумен и уравновесен човек, за което го поздравявам.

Радан Кънев каза...

@ Георги и Wynche:

Наистина се надявам, че моята позиция се различава от откровената популистка хомофобия, която чухме на дебата.

@ Wynche: Убеден съм, че толерантността трябва да бъде насърчавана и подбутвана, най-вече чрез личен пример на хора с авторитет, тя не идва от само себе си. Това не променя мнението ми, че обществената толерантност е предпоставка на правна защита, надали обратното.

Анонимен каза...

С още няколко твои участия като това от вторник вечерта по БНТ директно ще паднем под бариерата, Радане. Не знам дали го разбираш това. Нямам нищо против да репетираш, да се учиш, да се тренираш и да импровизираш, но нека, поне засега, да не е в кампании, които касаят още десетки и стотици хиляди хора.