четвъртък, 21 февруари 2008 г.

Късо съединение

Сглупих.
Templar ме подведе, пък и имах път по ул. "Шипка", та реших да погледна турбо-мега митинга на "обединената опозиция". Самият факт, че тръгнах от немай къде и без желание, е достатъчно показателен. Първото, което видях, беше полиция:



Много полиция. Стотици полицаи скучаеха, пустосваха, пиеха кафе и пушеха цигари, а най-онеправданите от тях стърчаха край огражденията. Тези жертви на параноята съм заснел.

После видях протестиращи - привърженици на партиите от "обединената опозиция". И тях ги тресеше жестока скука и нямаха идея защо са на площада. В интерес на истината, над 50% от присъстващите (общо около 1500 души на око) носеха разни отличителни белези на партия ГЕРБ. Видях и няколко дежурни знамена на ВМРО, "Ред, законност и Държавна сигурност, пардон Справедливост", едно-две на СДС.


Някакъв човек говореше глупости. По едно време млъкна драматично, и после започна да крещи "ЕДИНСТВО, ЕДИНСТВО". Покрещя, покрещя пък млъкна. Публиката мърмореше нещо присмехулно. Само аз се разсмях на глас - явно повечето присъстващи нямаха чувство за хумор.


Като стана дума за присъстващите - впечатлението ми е тягостно. Повечето имаха специфичното излъчване на квартален апаратчик с амбиции за секретарско място в общинската администрация. Всъщност хората с шапки на ГЕРБ май бяха осъществили тези амбиции - поне отчасти. Сигурно десетки общини из България са осъмнали с табелка "Днес не приемаме граждани". И през 1997г. по митингите лъхаше на партизанщина, но това бяха 5-10% от протестиращите. Днес бяха повече от половината...


В този район - между казиното и паметника - срещнах неколцина приятели и познати. Всичките - партийни деятели от общински председател нагоре. Много вожд. Нема индианец. Скоро народът взе да се разотива. По магазините, нали са дошли "на София"... тъжно.


И аз си тръгнах, докато от трибуната един еколог-животновъд (така го представиха) призоваваше за единство останалите на площада. Може и да са се обединили, не знам.

Изводите?

Първо, бай Бойко си направи някаква крива сметка. Реши, че само като каже "БАУ" и десетки хиляди негови привърженици ще се втурнат към жълтите павета да свалят кабинета. Повярва си, че хората го възприемат като алтернатива на статуквото, на олигархията, на червената номенклатура. Дрънци... Очевидно потенциалът на ГЕРБ се изчерпва с мобилизация на местния апарат и пряко зависимите чиновници.

Второ, гражданите с реформистки настроения, противниците на статуквото, изобщо не се вълнуват от "обединената опозиция". Нито една от партиите - организаторски не ги е убедила с действията си и посланията си, че заслужава тяхното доверие. Толкова по-малко ще ги убедят показни "общи действия".

Трето, идеята за бъдеща "десно-центристка" коалиция, потенциален носител на изпълнителната власт, не вълнува хората, които са възмутени от корупцията на тройната коалиция. Липсва всякакъв ентусиазъм от типа "Силни сме, утре сме на власт". И това е добре, дабе чудесно. Хората очакват перспективи за промяна на начина на упражняване на властта, нежели промяна на имената на министрите.

Четвърто, участието в "обединена опозиция" НЕ мобилизира привръжениците на ДСБ и на СДС. Тези две партии имаха присъствие, по-скромно дори от това на абсолютни фантоми като формацията на Яне Янев. Надявам се, че този сигнал на привържениците ще бъде разбран от тези, които повтарят, че "хората искат власт". Хората искат промяна и не виждат промяна в лицето на бай Бойко.

Организаторите на днешния митинг се надяваха да овладеят и насочат реформаторската гражданска енергия, оправданото недоволство от безобразията на тройната коалиция.

Ядец.

Получи се ... късо съединение:

Предпоставки за възникване на дъгови къси съединения са ......... компромисите с качеството на използваните изолации или човешка грешка, в резултат на която се създава временен контакт ............... между фазовите или между фазовия и нулевия проводник.
Металическите къси съединения се причиняват при реализиране на стабилна връзка между разноименни проводници, например при грешки допуснати при инсталацията или поддръжката на електрическото оборудване.
(от списание "Инженеринг ревю")


15 коментара:

Анонимен каза...

Знаете ли, с това разединение си заслужаваме тройната коалиция. Щом не е Костов и нашето "реформаторско" виждане, никой няма да е. Вие имате точно толкова гласове, колкото и РЗС. Хората не излязоха, защото са апатични и напатени.
Не защото "реформаторското" не знам кво си (80 000 човека из цялата страна) не се било вдъхновило.
Както и на референдума, хората се скриха.
От което ще си патят, но това няма да попречи на ГЕРБ да си направи коалицията и без разни фантомни партийки, които няма и да влязат.

Радан Кънев каза...

Teзите на анонимен (коментар 1) ги слушам от няколко години.

Практиката показва обратното - всяко "обединение" отблъсква хора, не привлича.

Нали като се обедини опозицията, хората щяха да тръгнат след нея? Именно защото били апатични и разочаровани от "разделението" щели да се хвърлят с гърди към щиковете ако има "обединение"?

Разберете, никой не се интересува дали ще управлява РЗдС, СДС, ДСБ, БДС, Гергьовден, БНД, ЕНП, ВМРО - ни заедно, ни поотделно.

ГЕРБ си има избиратели, те вЕрват на Бойко и се дразнят от всички други, от "политиците". Обединение около ГЕРБ е нонсенс.

А има много избиратели, от образованите хора, от "средната класа" и т.н., на които тези "обединения" са им смешни и жалки. Те чакат политика, послания, смели позиции, малко откритост, малко риск...

Комитата каза...

Добре че ме домързя да се домъкна.

Анонимен каза...

Мерси за хубавия репортаж и коментари.

Феноменално много полиция! Тия умряха от страх. Има какво да се губи явно.

От друга страна обединена опозиция няма, няма и разединена опозиция.
Говоря за принципна опозиция на днешния ни "елит".

Сидеров потъна яко най-вече заради Слави Бинев. Хората преди това не се скупчваха в Атака толкова заради националистическите глупости на Волен, а защото мислеха, че е алтернатива. Е, доказа, че не е.

За Бойко не говорим. То само за ЕНП е интересен.

ДСБ се харесва от макс. 100 хиляди човека в България, това е факт. Костов никога повече няма да е на власт. Това трябва да ни е ясно. Хората го олицетворяват с многото му корумпирани министри. Той не направи достатъчно да се разграничи от тях и все още си кътка някакви помошничета в партията, все бивши депутати и зам. министри. С тия няма да стане.

Ноародът няма за кого да се хване в крайна сметка!

Анонимен каза...

Г-н Кънев, пак е Анонимен 1. Благодаря за интелигентния отговор - може да не съм съгласен с вас, изказвате се много възпитано. Имам обаче един въпрос - не смятате ли, че населението у нас е прекомерно апатично. Да приемем, че днес не им харесват партиите, но нека попитам - на референдума ставаше дума за тях и морето им, те пак заспаха?

Анонимен каза...

И аз посетих. И всъщност няма какво да добавя. Реалностите са тежки, а аз изход не мога да видя. Доволен съм само, че единствената партия, която нямаше знамена (мернах 2 плаката във формат А4, но това не се брои), беше ДСБ. Това е и единствената партия, която няма да клекне пред Бойко.

Тежко, тежко...

Анонимен каза...

Много мизантропично нещо...
На години станахме, стари хора, не се смесваме с простолюдието. Или просто ножът не е опрял до кокала? Спомням си 97-ма. Тогава имаше едно много смешно СДС с някакъв смешен лидер, дето се бараше финансов експерт и който, не щеш ли, впоследствие взе, че се оказа гуру от висотата на Шри Матаджи Нирмала Деви минимум. Ако тогава бяхме гледали какво е СДС-то и какви са му лидерите, сега щяхме да сме преживяли пълен мандат на БСП 94-98-ма.
Истината е друга - т.нар. "обед(и)нена опозиция" не успя да убеди никого, че наистина иска да свали тройните корсари СЕГА, че наистина иска днес да каже нещо ново или с нов тон. Защото няма какво. Защото може да е "обединена", но не е "убедена". И тук Кънев е прав, че хората искат не просто смяна на безсрамната коалиция с друга, псевдодясна пасмина, а дълбока промяна в начина на мислене и правене на политика. Позволете да изразя скептичната си убеденост обаче, че никой вече не вярва във възможността такава промяна да се случи.
Между другото, ДСБ конкретно се държа като българското правителство по въпроса за Косово. Хем участват, ама ги е срам да си кажат, мъчи ги нещо. Ами как да са там т.нар. митични реформатори, реформисти (апропо - каква е разликата?), реформанти и реформатели? Някой убеди ли ги, тези натежали, ехидни, недоверчиви, леко дори параноясали реформофили (и себе си числя към тях, не мислете, че си плюя е тъй на), че има защо да дойдат?
Е това чака ДСБ и на изборите, бай дъ уей!

Анонимен каза...

чакат някой добър да се появи и да свърши работата и се крият зад различни паравани. Един копа десет го гледат, дават акъл и гледат да не се минат, нормална българска картинка.

Търновец каза...

Факт е че тройната коалиция е ужасна работа. Факт е че хората не виждат нормална алтернатива в някоя от другите партии.

Радва ме факта, че в ДСБ има хора като теб, Радане ... но докато Командира не си бие камшика както направи Петьо в СДС-то, не виждам нишо розово на хоризонта... И не е крив народа, че свързва името на Костов с курумпираните му или недъгави министри , ами е крив Костов, че се беше превърнал в човека-партия и човека-правителство тогава.

Анонимен каза...

Скръб и в парламента, и на митинга.
Разумно, Иван Костов не се появи на трибуната, не му беше там мястото.

Радан Кънев каза...

Благодаря за разумните и интересни мнения. Те са незаслужена чест за постинга:) и по тази причина ми е трудно да отговоря на всички. Ще опитам все пак:

1) До И.Е. Станков - ОЧЕВИДНО е, че мнозина нямат за какво да се хванат, камо ли да гласуват. Моята теза е, че причината за това НЕ Е някакво "разединение на десните" а липсата на политически идеи и перспективи.

2) Анонимен 1 - да, населението Е апатично. Но това е обяснимо - няма политическо лидерство, което да го извади от апатията.

3) Борисе, с теб просто сме на един акъл:)

4) До анонимен 7 и 8 - нямаше защо нормален човек да присъства на този митинг. Ако през '97 лидерството е било слабо (а беше много по-силно от днес), имаше други фактори - мизерия, хиперинфлация, икономическа разруха. Алтернативата беше ясна и дори лесна, очевидна. Нужна беше само смелост, а лидерът на опозицията тогава смогна да излъчи точно това.

Днес е нужно много повече от смелост - нужна е визия за нова политика, за нов модел на упражняване на властта, нов политически идеал.

Тук имам обяснение за анонимен 7 - "реформатор" е всеки, осъществил промени. Реформатори са Иван Костов, Александър Божков, Петър Стоянов - това е дефиниция за политическа биография.

"Реформист" е човек, който изповядва политическа идеология на бъдещите реформи, иска да обоснове политически въпросната промяна. Ще пиша отделно по темата.

5) Търновец, не мога да сравня Иван Костов и Петър Стоянов, изобщо не мога да мисля за тях като за сходни величини. Все едно.

Важното е, че и в ДСБ има криза на лидерството, партията от години предлага основно експертни лица, тези и позиции, а това не привича избиратели.

Тази криза не е проблем само, нито основно на Иван Костов. Лидерът израства в конкурентна среда, като излага и налага идеите си...

Анонимен каза...

http://templar.blog.bg/viewpost.php?id=165968

Радан Кънев каза...

Реплика към мнението на Templar (публикувано е в блога му, проследете линка по-горе):


Социалните преломи имат дълбоки предпоставки, но настъпват за часове.

Само за пример: през ненавистния ти юли 1789г. едни гладни и опърпани хора просто са искали да хапнат хляб без пари.

Интелектуалците около Мирабо, Лафайет, Брисо, Дантон (съвсем примерно изброяване) нито са очаквали това да им даде властта, нито да им вземе главите.

Една медия няма да реши нищо за никого. СДС доскоро си имаше медия и нямаше влияние. Сега няма медия и все толкова няма влияние.

Нужно е "доверие към някого и нещо", да. Доверие в "цялото общество" има Бойко и показва учудващо слаб потенциал за толкова доверие... Стига ти и доверие в "нещо" сред сериозни обособени обществени кръгове, поне за начало.
А това "нещо" трябва да се окаже продаваемо във ВСИЧКИ или поне критично много медии, които се ползват от този определен кръг хора.

Накратко - не е видима промяната, но това не значи, че е невъзможна. От позиция на резигнацията обаче приносът е невъзможен.

Стойчо каза...

Хубав репортаж

Анонимен каза...

Добър старт