понеделник, 3 декември 2007 г.

бележки от Националното съвещание на ДСБ

В романа си “Ерик”, Тери Пратчет има един знаменит израз:

“Нищо не се променя, всичко си остава същото, само още по-същото”.

Три очевидни извода има от Националното съвещание на ДСБ, което се проведе на 1 и 2 декември. И трите се споделят от повечето медии, които отразиха съвещанието (например "Дневник" и "Медиапул") :

Първо, партията не възнамерява обезателно да се хвърли в “спасителен” коалиционен кадрил и не приема тезата, че е безсилна за самостоятелно участие в българската политика.

Второ, голяма част от организациите на ДСБ са опитали тръпката на реалната борба за власт и заявяват интерес към участие в управлението на местно и национално ниво, готови да изпитат и меда и жилото на такова участие. Същевременно мнозинството е категорично против коалиция с ГЕРБ и Бойко Борисов, дори като цена на властта.

Трето, ръководството на ДСБ отказва да се занимава с вътрешните драми на партията и призовава местните организации, членовете и симпатизантите си да не се ангажират с вътрешните драми на “десницата”. Да се занимават с проблемите на общността и да развиват опозиционен потенциал в рамките на едно неблаговидно статукво.

Трите извода в две думи са “НЯМА НОВИНА”. За добро или за лошо. Няма драматични завои в позициите на партията, няма “коалиционен разгул”, няма и посипване на глави с пепел и оставки. Има спокойно приемане на неуспехите, има повече зрялост в структурите, има потвърждаване на отдавнашни принципни позиции за самостоятелно битие в дясното пространство.

Ако някой смята впечатленията ми за придобити през розови очила, бърка. Безспорно бяха взети формално верни решения, безспорно позициите звучат добре. Но ... не за първи път. Много малка е разликата между зрелостта и спокойствието от една страна, и сенилната апатия, от друга. Много лесно е склонността да приемем една коалиция за принципна да се окаже правопропорционална на мързела за развитие на собствените структури. Много изкушаващо е да приемем идеите на по-силния за свои, вместо да направим позициите си достояние на мнозина и в конкуренция да развием собствената си сила.

Решенията и позициите на Националното съвещание на ДСБ могат да поставят основа за развитие, но могат да се тълкуват и като подготовка за капитулация. И всичко зависи от едно – дали партията действително ще започне незабавна и сериозна дейност по идентифициране на нуждите и проблемите на местните общности, по остро и активно противопоставяне на статуквото на местно ниво, по изграждане на местни политици с обаяние на опозиционни лидери, с популярност и влияние, надхвърлящи националната подкрепа за “партията на Костов”.

Някои биха казали – това не е най-важното, нужно е организационна работа, обучение на кадри, медийна политика. Да, нужно е. Но това са предпоставки, необходими средства за постигане на пряката политическа цел. Организационна структура, обучени кадри и медийно влияние имат ДПС. Но това не ги прави алтернатива на статуквото, нали? Няма политически потенциал без тези фактори, но те сами по себе си не дават опозиционен ресурс и облик на политическа алтернатива.

И така, остава да видим две неща: Дали Националното ръководство ще осигури ресурси и ще изпълни ангажимента организационно развитие (защото такъв ангажимент не се поема за първи път), и дали местните организации действително ще използват ресурсите си за ежедневна работа с общността, без да се набъркват в изкусителни малки гешефти. Ако отговорът на тези два въпроса е положителен, значи решенията на съвещанието на партията са били правилни. Оценката предстои.

Написано за вестник "СЕДЕМ"

13 коментара:

Анонимен каза...

Благодаря за бележките. Добре че си ти да драснеш ред-два, че от безумните "позиции" в партийния сайт не научих нищо, освен да псувам още по-сръбски.
Пораждат ми се два въпроса:

1) "заявяват интерес към участие в управлението" без ГЕРБ е безмислица, защото и мацката от "сблъсък" знае, че на Герб и БСП ще са на първите 2 места с много пред всички останали на следващите избори. Т.е. във властта може или с БСП или с Герб... Или извън властта. Няма четвърта опция.

2) В-к СЕДЕМ на Герб ли е или не? И ако е, то да пишеш за него ти, Даниел или който и да е, не е ли лоша идея, доколкото го легитимира като "наш" пред венчетата, които все нешо трябва да четат? Помня, че навремето имаше един период, в който "по върховете" вече беше ясно, че Софиянски е престъпник, но не можеше да бъде пипнат, защото беше свръхлегитимен - лщбимец на всички лели, които денонощно го цапотеха с червило по стъгдите...

Спомням си и за едно време, когато "по върховете" беше ясно, какво представлява Надежда Михайлова, но нямаше как да бъде спрана, защото бе свръхлегитимна вътре в общността... доста от основателите на ДСБ искрено се радваха, когато тя стана председател на СДС...

Та се чудя, дали сами не легитимираме СЕДЕМ, който утре умело и по малко ще подменя посланията и ще легитимира курс, който ще ни заведе не там където трябва...

Питам се не риторично, а защото не съм сигурен, че знам отговора.

Поздрави,

templar

Радан Кънев каза...

Привет, Тemplar!

"Позициите" наистина са странен документ... На въпросите ти:

1. Очевидно е безсмислица, но го представям такова, каквото е. В цялата му безсмисленост. Затуй и по-нататък казвам, че това е голям риск. Възможно е желанието за участие във властта да убеди мнозина, че позициите на силния на деня са "еволюирали" достатъчно за една коалицийка:)

2. Не. "Седем" не е на ГЕРБ а е на члена на ГЕРБ Георги Стефанов и на члена на ДСБ Иво Беров. Сделка с фирма на Абаджиев, Цветанов, Бориславова, Борисов или Андрей Иванов и т.н. не е сключвана и не виждам на хоризонта.

Вестникът се редактира от Иво Беров и Рени Нешкова и е такъв, какъвто е. Т.е. приема текстове, които са твърдо против ГЕРБ (както и преди), И текстове със симпатии (за разлика от преди).

Докато е така и Иво Беров редактира, аз не виждам причина да не пиша, а Даниел да не дава интервюта. Няма лошо десебарите да си купуват вестника и да четат мен или Даниел:)

Малко ми стана смешно на "съвещанието", когато неколцина видни лидери на ДСБ надълго и нашироко си обясниха как не купуват "Седем", а после седнаха да си подмятат един "Труд"...

Факт е, че в "Седем" пишем аз и Даниел, а знаеш че мен (вярвам и него) никаква сила не може да ме закара при Бойко

Анонимен каза...

Радане, Радане и ти ли полудя? Откакто стана притурка на оня жалък гном-Атанасов, си друг човек. жалко, много жалко.... Повярва си нещо, но май с екачи на грешния влак.

Анонимен каза...

Ще си позволя да поупорствам.


Труд е изначално гаден и това е известно. Т.е. няма опасност някой десебар да се разврати чрез Труд - там можеш да четеш за мачове, времето, голата мацка от N страница и други простотии...

При СЕДЕМ не е така.
Вестникът е на членът на ГЕРБ Г.Стефанов, но няма сделка с Абаджиев, Цветелина... това е нелепо. Точно това ме дразни най-много. Да бяха купили вестника и да го направят свой - ОК, бизнес. Но те са купили човека. Вестникът е с мажоритарен собственик член на ГЕРБ...

"Т.е. приема текстове, които са твърдо против ГЕРБ (както и преди), И текстове със симпатии (за разлика от преди)."

"Не го искам - дай го!"

Какъв е смисъла от това? Каква е физиономията на този вестник? Какви ценности защитава? Предлагам да сложим и някой от БСП и да почне да приема статии със симпатия към Вълко Червенков и Добри Терпешев...

Това е като преди време Св. Синод си беше направил сайт в някакъв безплатен хост и над него имаше поле за реклама, на което често рекламираха публични домове... Отгоре те канеха на нечий венерин хълм, а в сайта ти говореха за християнското семейство... нещо такова е днешният Седем, както го описваш.... Ще има статии, в които "добрите ченгета" са прагматици, технократи и борци с наркотрафика, а съседната статия в синилен каданс ще мърмори за "репресивния апарат на бивщата ДС..."


Четейки този вестник, десебаря малко по малко се убеждава, че ГЕРБ не е чак такова зло... а ДСБ всъщност не е единствената партия извън олигархичния съветски модел...

Това е политически вазелин, подхранван от естественото желание на хората да се видят във вестник...

Държа да отбележа, че никога не съм бил и не съм от онези хора в ДСБ с фиксация на тема ГЕРБ. Нещо повече, считам, че позицията на ДСБ по въпроса е малоумна (като повечето позиции в последно време). И Бойко се възползва от това малоумие и ни прави живота все по-тежък... Но след като очевидно партийната воля е да се постави ГЕРБ на едно ниво с БСП, то редно е партията да работи в синхрон с тази политика, а не да се държи като група млади творци на пленер по художествена самодейност в Созопол.

templar

Радан Кънев каза...

До анонимния (трети коментар):

Наистина бих се радвал да пишеш с името си. Има хора, които безкрайно биха ме натъжили, ако се подпишат по такъв текст. Но има и такива, за които не ми дреме. Та е хубаво да знам да се трогвам ли, или не.

Горното е сериозно. Умея да се трогвам.

А иначе не съм "друг човек", нито една моя позиция не се е променила. И на влакове не съм се качвал...

Радан Кънев каза...

Теmplar,

1. Аз съм убеден, че вестниците и всяка друга медия трябва да се използват по предназначение, без оглед на собствеността.
Важното е дали медията поставя условия за участие - ще пишеш (говориш, пееш, танцуваш) това и това.
"Седем" НЕ поставя условия, това ми стига.

2. За позицията по отношение на ГЕРБ - за мен не е съвсем ясно каква е позицията на ДСБ към ГЕРБ. Очевидно е отрицателна, но няма експлицитно изключване на някаква коалиция (както беше с НДСВ).

Моята е по-ясна. Съвместно участие във властта с тази патия означава инкорпориране в политически модел, който е всичко, което мразя. Моята позиция по темата не зависи от политиката на ДСБ, единствено мога да пледирам и гласувам вътре в партията според убежденията си.

Комитата каза...

интересно как хората разбират ролята на вестника в политическата борба и в демокрацията. тук може да се напише цяла дисертация.

добрият вестник по дефиниция не може да е ничий - т.е. той може само да дава трибуна. и да я дава по възможно най-добрия начин.

т.е. вестникът не може да бъде директно в подкрепа на дсб, а само в подкрепа на ценностите, които декларира дсб. както и не може да подкрепя хора, а само позиции. и може да подкрепя тези позиции само ако са основани на горепосочените ценности.

това, разбира се, означава нарушаване на партийната "карантина" срещу определени лица. В случая Герб-ери.

Но ако позициите и ценностите на ДСБ са "по подразбиране" по-добри от тези на ГЕРБ, и ДСБ-ориентираните автори по-адекватни на публиката на вестника, не би трябвало да има никакъв проблем. По естествен път вестникът ще подкрепи правилната позиция.

Имам и още по темата

Анонимен каза...

templar
Редно е да правим разлика между масова медия, която се чете от много и всякакви читатели (Труд, Стандарт, 24 часа....) ерго през нея могат да се лансират послания към обществото
и
Бутикова маргинална медия за строго капсулиран кръг фенове на дадена идея, която служи повече като вътрешен бюлетин и среда за общуване в общността и не стига до никакви хора извън нея (Седем, Анти, ЦСКА, Синя магия, 4 лапи, Българска орда...)

Помислете над това.

Ако години наред си бил начело на синята агитка и си ревал по стадионите, че съдията Антон ... е педераст, бъркал си със среден пръст в ухото му,бил си се с полицаите, които го измъкват от стадиона и си писал срещу този съдия във вестник "Левски", не върви в един момент да кажеш: Във вестника на Левски вече ще има 3 вида статии: Такива които казват, че Антон е педераст, такива, които казват че е пич и такива, които казват "и кво от това че е педераст?"

Радан Кънев каза...

Ама вестникът никога не е бил на "Левски", ами на един приятел на баджанака на Наско Сираков, който бил ходил на мач веднъж в сектор "В".

И тъй като е приятел на баджанака, а може би дори е бил на мач, всички в агитката си говорим, че вестникът е на "Левски"...

Всъщност "вестник на Левски" е малко тъпо, дет' вика Комитата, аз - като доста уме(о)рен футболен запалянко - никога не бих си го купил.

Комитата пък - уме(о)рен десен запалянко и не-десебист - не си го купува разбира се.

С други думи, това, което се случва със "Седем" го прави гаче по-добър вестник от преди (много хора ми го казват, не че аз пиша повече), купуват го вече и 20 души извън сектор "Б"...

fun88indo каза...

terimakasih mas infonya dan salam kenal

totokita каза...

mantap sob buat infonya dan salam sukses selalu

togel4d каза...

bagus bos artikelnya dan menarik

livehktercepat каза...

makasih gan buat infonya dan semoga bermanfaat