четвъртък, 5 март 2009 г.

Вместо отговор

Отговори се дават на въпроси.

В случая липсва въпрос, но се чувстам длъжен да споделя отношението си към серия твърдения, по молба на г-н Ангел Грънчаров (уточнявам, твърденията не са негови, а на анонимен коментатор в моя блог):

Радан, извинявай, че питам, но след като твоите съратници (д-р Н.Михайлов, Н.Димов и Понева, които бяха против курса на Костов за следизборна коалиция с ГЕРБ) напуснаха ДСБ, ти какво ще правиш, примири ли се с неизбежността, или заради разбиранията си също се подготвяш да напуснеш партията? Или пък правиш компромис със съвестта си с оглед влизането в листите за предстоящите избори?!

И тъй:

1) Изброените хора са ми толкова "съратници", колкото всеки друг, с който сме участвали в сдружение "Диалог" или сме работили заедно в/за ДСБ. В "Диалог" бяхме с Нели Понева (и с още дузина известни политици, които не са напуснали ДСБ). С Нели Понева ни свързват чудесни лични отношения от доста години, макар отдавна да не сме се срещали... С Нено Димов - семейно познанство от времето, когато съм ходил гол по плажа на "Арапя", а с д-р Михайлов - нищо. За първата глупост - толкова.

2) Не разбирам нито "неизбежността", нито "разбиранията", за които става дума. За добро или зло, нищо следизборно не е нито сигурно, нито неизбежно. Не виждам с какво да се примирявам... С напусналите ДСБ имам различни разбирания относно бъдещето на партията - нито смятам, че ДСБ е политически труп, нито, че партията няма бъдеще с Иван Костов начело.

3) От горното следва съвсем естествено, че не се готвя да напусна ДСБ.

4) Компромиси прави всеки, постоянно. В работата си, в личния си живот, в обществените си занимания. Според мен, ДСБ прави сериозен политически компромис, като автор на проекта за предизборна коалиция - но го прави по волята на огромна част от членовете и организациите си. Естествено правило на демокрацията е да се съобразиш с волята на мнозинството от съратниците си. Така че компромис със съвестта тук няма.

5) Кой ще влиза в листите на ДСБ за предстоящите избори ще се знае до 26 този месец. Не виждам смисъл от цялата дандания - всичко ще е ясно до дни. Днес не мога да отговоря със сигурност на въпроса (който не е и зададен, освен в абсурдния контекст със съвестта) дали ще бъда кандидат на предстоящите избори. Най-малкото не съм съгласувал такова решение с жена си, с колегите си, с общинската организация...

Това по повод твърденията на Ангел, че :

"...който със сигурност ще бъде в листите на своята партия за предстоящите избори..." и
" ...опасения, че ако такива съюзи се създадат, то тогава неговото име е все по-малко вероятно да попадне в листите?" (пълният текст в блога на Ангел)

Не разбирам прочее логиката, че коалицията намалява шансовете за успех на даден кандидат - нима тя ще намали общия брой на гласовете за десницата?

Извинявам се за предългото обяснение. За мнозина читатели на блога ми то навярно е излишно и досадно, но обещах отговор.

24 коментара:

Анонимен каза...

Моето мнение:
Коалицията ще намали (още повече) броят на избирателите на ДСБ.
Малцината, които останат може би наистина ще са в "огромното" си мнозинство за коалицията.

Анонимен каза...

Znaesh li istinata za izhvarlaineto na D. Nenov ot dsb -Pleven.

Радан Кънев каза...

@ Иво - това е друг аспект на въпроса. Дали членовете и организациите на ДСБ (няколко хиляди души) преценяват правилно настроенията на симпатизантите от твърдото ядро (няколко десетки хиляди) и периферията (да кажем, двеста хиляди).

Това ще се види на изборите и разбира се, зависи от доста фактори - дали ще има коалиция, дали тя ще се заработи качествено или ще забуксува, дали самите общински организации ще работят с настроение и енергия. По тези въпроси ще пиша отделно, защото са важни.

Радан Кънев каза...

@ Анонимен - това е много настрани от текста горе. Няма да го обсъждам.

Анонимен каза...

Г-н Кънев,изтрещях от изумление,че така обстойно,надълго и нашироко отговаряте на анонимни въпроси-провокации към Вас.Вие звучите неубедително,направо едвали не се оправдавате за вашата позиция.Всъщност много често така звучите и в "Голямото жури" по Дарик радио.Впрочем можете да предложете поетесата с твърде грапава мисъл но неспираща да говори К. ДИМИТРОВА за най-разочарована от КОСТОВ.А що се отнася до ваща приятелка Нели Понева много добре си я спомням как висеше пред НДК,през есента на 2003.Изумлението ме бе огромно,когато стана депутат от ДСБ.Г-н Кънев, приятелка Нели тази пуританка за чисто и свято ненакърнимо ДСБ Е ТИПИЧЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ на средно спецалното образование в случая лаборанка.МАНТАЛИТЕТА ИМ ОТ ПРЕДИ 1989Г НЕ Е ПОМРЪДНАЛ НИ НА ЙОТА.С мазничък гласец,присвити раменца плетат интриги,клюкарстват зловредно и забиват нож от ръката,която са се хранили.Такива НЕОБРАЗОВАНИ БОКЛУЦИ КАТО ПОНЕВА СЪМ ГИ ИМАЛА С ДЕСЕТКИ И МНОГО ОБИЧАХА ДА СЕ ПРАВЯТ НА МЕН -ДОКТОР,САМО ДЕТО КАТО ИЗЛЕХ ОТ КАБИНЕТА, А АЗ ГО ПРАВЕХ НАРОЧНО И НЕПРЕКЪСНАТО ПАЦИЕНТИТЕ НЕ ЖЕЛАЕХА И ДА СИ ПОМИСЛЯТ ДА БЪДАТ ЛЕКУВАНИ ОТ ТЯХ.д-р М БАКЪРДЖИЕВА

Радан Кънев каза...

@ Д-р Бакърджиева:
Ако въпросът беше останал анонимна провокация, нямаше да отговоря. Но на Ангел дължа отговор, така си мисля поне. Убедителен или не - отговорът е честен и искрен.

Моля Ви, нека не обсъждаме надълго и нашироко личните качества/недостатъци на други хора. Критиките срещу конкретни позиции са добре дошли и са отлична основа за разговор.

Анонимен каза...

Г-н Кънев,извинявайте,че засегнах чувствата ВИ към приятелката ВИ А.ПОНЕВА.Примерът,който дадох с тъпите си медицински сестри просто беше една метафора на необразованите комплексари.И не смятам ,че е демократично да ми определяте за кого и какво да пиша.Просто приемете,че ни ми харесвате като поведение,за което съм спорила не еднократно с вашата съученичка от Френската гимназия Магдалина ГЕНОВА,която за ваш О ужас! ми се пада дъщеря.Мила

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за отговора. Въпроси или невъпроси, анонимни или неанонимни, основателни или неоснователни, но подобни съмнения така или иначе битуват из съзнанията не само на симпатизантите на ДСБ, но особено много на безразличните, неориентираните, обърканите, не знаещите какво вече да мислят граждани, поради което ми се стори потребно да настоявам г-н Кънев да даде своя отговор. Особено в наближаващата предизборна обстановка.

Във всеки случай има смисъл да се разговаря, и също така да се привиква да се отговаря също така на най-неудобни и неприятни въпроси ("невъпроси").

Аз, впрочем, държа на правото си да имам свои собствени преценки за нещата, включително и за моралната компонента на случващото се, която според мен е особено важна.

Преди време четох едно интервю на Радан Кънев във вестника на Явор Дачков, в което интервюираният, дето се каза, беше попаднал в небрано лозе: щото, от една страна, не се знаеше още коя линия (на взаимодействие с Бойко Борисов или на остракирането му от ДСБ) ще надделее, а също дали Иван Костов ще се запази като лидер на ДСБ. Аз това интервю го имам като пример за това че всеки човек, пък макар и политик, не трябва да се опитва да шикалкави, а да говори само онова, което мисли - независимо от всички рискове и опасности да сгреши и да съжалява после.

Този и е моя съвет към младия политик Кънев: политическото въжеиграчество и шикалкавене, на което някои викат "дипломатичност", създава крайно лошо впечатление у публиката, у обикновените граждани, у електоратеца. Ония политици, които имат достойнството да говорят което мислят, и които пренебрегват личните интереси заради едничката истина, такива хора от по-голям мащаб стават автентични и силни политически лидери...

Радан Кънев каза...

@ Мила: Няма начин всички да се харесваме, приемам го и го разбирам. Благодаря за откровеността, няма място за О, Ужас!

@ Ангел: Когато давах интервю за "Гласове" (ранна есен на 2008) поне аз знаех чудесно "коя линия" ще надделее, и също така - дали Иван Костов "ще се запази". Знаех си и позициите, и си ги казах.

Комитата каза...

Тежка е професията на политика, защото в основата и стои управлението на лични отношения, докато при други професии можеш да си оставиш личните отношения вкъщи, а на работното място да си градиш служебни отношения.

Какво искате от Радан точно? Да отговаря за цялото ДСБ, да защитава хора, с които не е съгласен или пък да скъса отношенията си с хора, с които го свързват дългогодишни отношения, защото не споделят политическите си възгледи?

Политиката си е политика, не е лесно, а той се справя.

Ужас или не ужас, по един начин изглежда ДСБ отвътре, а съвсем друг е популярният имидж на партията в българското общество. Политиката е борба на имиджи и на идеи.

Комитата каза...

Между другото горното го казвам като външен човек за ДСБ и далеч не голям фен на Костов.

Политиката не е игра. Газовата криза не беше игра. Студените радиатори са далечно но сигурно следствие от пускането на грешни бюлетини или непускането на бюлетини през 2005-та година.

Анонимен каза...

Седесарската болест.... егати темата, егати разговора.

Между другото Радане, веднъж един твой съсед, член на ОФ ти каза наздраве като кихна и ти му отговори с "Багодаря!" Кога бяхте искрен г-н Кънев? Когато заклеймявате народната власт, или когато благодарите на нейните апологети? :))

И не е ли време да имаме свой десен вестник или телевизия. Защото Анти, Седем, Гласове, Прелом, Пролом, Зелено земеделско знаме, ББТ, РеТВ, Дарик, Дойче веле, и РФИ не достигат до достатъчно голям брой наши привърженици... :))))

Радан Кънев каза...

@ Темплар

Моля те не ме вкарвай в шикалкавене с таквизи неудобни въпроси.

'Щото докато изясним дали аз ще ставам депутатин, БСП изпълни всичко, което обеща.

Ангел Грънчаров каза...

Темата е за нравствения компонент на политиканстването :-) Интересно е, че някои хора съвсем не зацепват за какво става дума...

Политиканстване у нас се знае прекрасно що е, но политика, водена по нравствени подбуди, им се вижда "нонсенс". За хора, претендиращи да са десни, това е непростимо... така мисля аз де, пък аз мисля различно от "правилно мислещите"...

Анонимен каза...

Комита ли си ,хъш ли си един бог знай,но моля Ви се не се маскирвай на адвокат на Радан,защото по този начин го обиждате.Кънев има достатъчно дар слово и най-вече си е адвокат и може достатъчно и сам да се защитава.Очаквам и И.МАРКОВ да се намеси и да развие бодри мисли за ДСБ.Но най-добре е да го пуснете в "Пристрастно"-ГАДНИДЕ ДЕСЕБАРИ НАПАДНАХА НАШЕТО ДРУГАРЧЕ. А сега сериозно,проява на много лош вкус е да се намесваш в чужд спор,който не те касае, Комита.НЕ ЗАВИСИМО,ЧЕ НЕ ХАРЕСВАМ МЪНКАНЕТО НА МОМЕНТА НА РАДАН ,ЧУВСТВАТА МИ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДОБРОНАМЕРЕНИ И ОТ ПОЗИЦИЯТА НА ОГРОМНИЯ СИ ОПИТ С РАБОТА С МНОГО ХОРА ПРОСТО ЛЕКО ГО ПРЕДУПРЕЖДАВАМ, БЕЗ ДА МУ НАЛАГАМ С КОГО ДА Е ПРИЯТЕЛ ИЛИ НЕ.МИЛА

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Кънев, ще се изразя пределно понятно, за да не стават повече недоразумения:

Вашето интервю във вестника на Явор Дачков у мен специално, а, предполагам, и у други хора, създаде впечатлението, че Вие шикалкавите. Вие специално може да нямате такова усещане, но отстрани то се забелязва. Ние, човешките същества, сме различни, и няма как по един и същ начин да възприемаме и оценяваме нещата. По тази причина Вашата субективна преценка не може да е меродавна и задължителна за останалите хора. Не е зле да си питате: а какво впечатление оставя в душите на хората тази или онази моя дума, действие проява? И винаги помнете, че (като изключим Комитата и Марков) няма как други хора да възприемат нещата точно като вас...

Мисля, че се изразих ясно...

Peter Petrov каза...

Ангел Грънчаров, Вие също не правите това, което съветвате Кънев. Гледам Ви писанията и се чудя. Вижте само как менторски завършвате последния си постинг. А от къде знаете, че Комитата мисли точно като Радан?
Благодарете на Радан, че си е направил труда да Ви отговори. Вие почвате да го въртите след това на шиш. На всички е ясно, че проблемът в партията Радан Кънев се казва "Костов". Той също го знае, но къде да отиде?

Комитата каза...

абе то ясно, че в десебето само силно се люби и мрази

Ангел Грънчаров каза...

Господин Петров, много е вероятно да сте съвсем прав, ала това съвсем не е сигурно. :-)

Вземете обаче предвид, че аз не съм политик, аз съм съвсем обикновен гражданин и избирател като Вас самия. По тази причина имам правото да бъда по-взискателен към тия, които имат претенцията да ме представляват във властта. Това е наш дълг, дълг на нас, гражданите, включително и "да въртим на шиш" политиците си: ако бяхме точно такива, политиците ни щяха да бъдат съвсем други, щяха отдавна да са привикнали да се вслушват в гласа на демоса. Аз сега изпълнявам гражданския си дълг, разпитвайки за туй-онуй политика Р.Кънев, а пък Вие, също гражданин като мен, ми се сърдите за това; абе странно племе сме ний, българите де, спор няма, а големия ни проблем според мен е че прекалено много щадим политиците си, т.е. нашите "кандидати за славата"...

А що се отнася до "проблема на ДСБ", който се бил наричал според Вас - забележете, според Вас лично, а не според всички! - "Костов", то аз например мисля, че не е така. Това, че Костов е лидер, изобщо не е проблем за ДСБ, напротив, това е огромното предимство на тази партия: нейн лидер е премиерът-реформатор, който проведе най-тежките реформи на прехода, който промени геостратегическата ориентация на България и я направи достойна да бъде част от западната цивилизация на свободата.

Аз обаче смятам, че истинският проблем на ДСБ, но не само на ДСБ, а и на всички български партии е един порочен манталитет на нашите "кандидати на славата", според който властта се възприема не като най-тежка отговорност, каквато тя е според своето понятие, а като низ от благинки, като непрестанно перчене по медиите, като плямпотене на нищо незначещи общи фрази и баналности пред сервилните на властта журналисти, като нескончаем празник, състоящ се от вечни пътувания на държавна сметка по пустата му чужбина, като несвършващи приеми, коктейли, партита и пр., където човек може донасита да се наяде с деликатеси и пасти, и не само да се наяде, ами и джобовете с пасти примерно да си напълни, та да има и за домочадието (туй е алегория!).

Ето този вреден манталитет ни е проблемът, драги ми г-н Петров, а не Костов, който е от малцината български държавници, показали, че умеят да носят най-тежки отговорности, т.е. които са доказали, че са автентични политици и държавници.

А по разисквания случай с младия политик Радан Кънев искам да кажа това, че с туй "въртене на шиша" пред погледа на неговите избиратели аз му сторвам голяма услуга, ама се съмнявам, че той, пък и приятелите му, схващат това. Ако г-н Радан Кънев си представя заниманията с политика като безкраен празник и като нескончаемо хвалене и потупкване по рамото, да има да взема; изобщо не е така, трябва да чака всякакви удари, и то по най-неприятни места.

Аз му заострям вниманието върху нещо, за което той може да ми бъде вечно благодарен, стига да го спази: а именно, че десният избирател не ще да го баламосват, а иска пределна честност и вярност спрямо истината. По причина на това, че много политически избраници на десницата в предишни години си позволиха да шикалкавят, да се преструват, да ни баламосват, да лъжат, да си позволяват други крайно аморални и орезиляващи действия и пр. се стигна дотам избирателния корпус на десните партии да се свие и да намалее кажи-речи десет пъти!

Избирателят на десните не прощава политическото въжеиграчество, той е крайно чувствителен спрямо нравствения компонент - ето върху това заострям вниманието на г-н Кънев. А Вие, г-н Петров, наричате това "въртене на шиш", ей-Богу, не Ви разбирам, признавам си, що искате и как може да се угоди на представители на нашия многострадален електоратец като Вас, които до такава степен са объркани, че даже не си правят труда да схванат що е от техен интерес и що не е...

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Кънев, а за това какво и как сте го казали във визираното интервю във вестника на Явор Дачков просто няма какво да спорим: дайте линк към него и тогава всеки човек ще може сам да се убеди какво впечатление ще породи в съзнанието му Вашето говорене там...

Davidov каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Davidov каза...

Приятели,
Да оставим на мира Радан! Всеки прави това което може/разбира за момента.
По темата за нашия (аз също го чакам) десен политик при Калин Манолов и коментарите там:
http://kalin-manolov.blog.co.uk/2009/03/06/1044-1054-1052-1054-1071-1044-1045-1057-1045-1053-1055-1054-1051-1048-1058-1048-5706285/comment_ID/9311930/rtc/1/#c9311930

Анонимен каза...

Комита, можеше да измислиш нещо по фръц,относно ДЕСЕБЕТО.Явно инверсията на мисълта ти си е взела безсрочна отпуска.Плебейските чувства като клиширания ти израз любов и омраза никога не си ги разрешавам и като всеки интилигентен човек обичам най- вече себе си, а подир това останалите.Имам едно питание,Комита,това за любовта и омразата и за Радан ли се отнася вероятно?Между другото установих ,че на подсъзнателно ниво ти страшно мразиш казано по селски ДЕСЕБАРИТ и ДЕСЕБЕТО.д-р М.Бакърджиева

Лъчезар П. Томов каза...

Няма никакви морални проблеми в това да избереш по - малкото зло (ГЕРБ и др.), за да спасиш страната си от далеч по - голямото. Оптимизация с ограничения. Просто и ясно - нищо аморално, защото всяко друго действие носи вреди. Такива са условията, такива са ресурсите на противника, такава е историята на демокрацията у нас. Дали ни харесва не е от значение. Между другото съм изненадан колко малко хора слушат собствения ни лидер внимателно, като говори. Щом се имаме за класен елит на България няма да е зле да можем да разбираме някои парадигми на политиката и да не изоставаме от Костов, все пак не ни е майка и бавачка да върши всичко сам, нали?