вторник, 17 март 2009 г.

Олигархия няма. Криза има?

Премиерът Станишев (цитат от "Медиапул"):

Първо мога да кажа моето лично мнение, че олигархия в България, в смисъла на власт, основана на бизнес, която се слива с държавната и която определя държавната политика, в този смисъл няма. Има... богати хора, които се стремят да оказват влияние, но това влияние не е по никакъв начин по-голямо от много други европейски страни...

Бизнесменът Шарлопов (цитат от Money.bg):

Като мерки срещу кризата той замразява своите проекти - след завършеното обновяване неговият хотел в германския град Фройденщад до известния курорт Баден-Баден засега остава затворен, няма да стартират 5-звездният комплекс в Северна Гърция и еко селищата в Априлци, Хисаря и Велинград.
(бизнесменът Шарлопов - снимка Иван Бъчваров, "Стандарт")

Бизнес-семействата (?) Шарлопови, Баневи, Барбукови, Стойкови (цитат от "Капитал"):

... плашат финансовата криза и я горят на клада, тъй като основните бизнеси на компанията били сериозно засегнати от стагнацията в икономиката. ... Гостите предприемачи също били наложили кожи върху гърбовете си, а Николай Банев бил с характерното си манто от змийска кожа.

Станишев е прав. В България няма олигархия.

Вече няма.

По една елементарна причина - т.нар. "олигарси", a.k.a. спонсорите на БСП, са толкова прости хорица, че набутаха всичките си пари (независимо как и с чии протекции, но все пак спечелени в "реалния", производителен сектор) в т.нар. туризъм, a.k.a. строителство на бетонни чудовища с неясна цел и неизвестна клиентела.

(Банев имаше десетки фабрики в АКБ-Форес. Сега има картини)

В момента цялата група кукери от пернишки села и градчета е затънала до гуша в разходи за поддържане на "туристическия бизнес" и не им остава друго освен да палят огньове и да баят на кризата да си ходи. Представяте ли си как Баневи, Барбукови, Евгени Минчев и вся осталная ...

(Барбукови на Граовски бал)
... публика на Виенски балове с граовски привкус бучат вуду-кукли на кризата, навлечени с дрехи от змийска кожа.

Хммм... боя се, че не помага.

Доста се позабавлявахме с Комитата и Илия на тази тема в 13-то предаване на "Пристрастно" по RE:TV



Съмнявам се, обаче, че на работниците в "империите" на кукерите им е забавно. Това е тъжното в цялата наша стопанска гротеска.

7 коментара:

Peter Petrov каза...

Г-н Кънев на всички ни се иска олигарсите да пропилеят заграбеното, но това няма как да стане. Наели са най-добрите консултанти и според мене правилно си управляват риска. Това със загубите е дрънкане на средностатистически български бизнесмени. Богатствата са им несметни и обидни за бедна страна като нашата.
Вместо медиите да грабнат Зайо и да не спрат за прикриване на явни олигархически структури, на срастването на властта с управлението, той се прави на философ.
Хак ни е. За 20 години се видя, че сме общество неспособно да излъчва водачи, да се самоорганизира . Има разбира се умни българи, но кого излъчваме - генералите Бонев, Атанасов и Борисов. Докторите Тренчев, Чирков и Михайлов. Инженерите Неев, Александров и Биков. Ще Ви омръзна сигурно с прависти като Гошо Тъпото и адвокати като Гоцев.
Вижте водещите ни журналисти Инджев(ченге), Коритаров(петорен агент) Цветков(неграмотен) и т.н.
Др. Живков младши приема г-н Кошлуков с мини скандал в т.н. VIP брадър... Е защо Зайо да не разсъждава има ли у нас олигарси или не...

Анонимен каза...

Много точно, г-н Петров! Тъжно, но вярно.

Анонимен каза...

То доходните инвестиции за това са такива - свързани са с по-висок риск. Ако инвестираш свои (или поне нормални) пари проблемът не е толкова голям, лошо е да имаш кредитори с хладен ум и горещо сърце...

Радан Кънев каза...

@Peter Petrov: Имам някои впечатления, които потвърждават написаното от мен. "Добри консултанти" и изобщо прилични финансисти и юристи липсват около тази сган, по обясними причини - те си решават финансовите проблеми чрез данъчните, а правните - чрез прокурорите. Но качествата на съответните им протежета са доста скромни.

В момента - на фона на многото пари за харчене и манта от змийска кожа - положението е крайно незавидно.

@Спас Колев: Аха, именно. Нелицеприятни кредитори...

Анонимен каза...

Хубав материал, но мисля,че Петров е прав - възможностите на тези хора са много,много големи, в Париж,например,срещнах толкова богати българи,голямата част от които май че са протежета на тези, за които пишете...А за тези хора криза няма,г-н Кънев. Криза винаги е имало и ще има за обикновения българин. Затова ми е смешно,когато в БГ се говори непрекъснато за криза. Та мокър бои ли се от дъжд? Най-бедната страна, с най-голямата мизерия - на властта й дойде от небето тази криза - то и преди никой не говореше за най-важното в БГ - мизерията,ниските,безбожно ниските доходи,но сега пък...А властта как само продължава да си живее...А ето я тази Масларова - 16 хиляди само за един самолетен билет...Обаче на никой не му пука - тя се явява в разни там предавания за рейтинги и на никой не му пука. Не искам повече да пиша,просто ми е тъжно. И безнадеждно...И ми е жал за все пак такива умни млади хора като вас...Дано,дано нещо да просветне...Иначе ще се множат младежите като моя приятел Чочо от Провадия,който спи под мостовете на Сена,но който,така ми каза той,никога няма де се върне в БГ...
Димо Райков
dimoraikov.blogspot.com

Комитата каза...

Е, да има повече клошари от бг произход не бих си пожелавал. Но да има повече българи, успели във Франция - това да!

Анонимен каза...

Дали наистина олигарсите ни са ударени много силно. Трудно е да се каже. То зависи и как са си правили бизнеса, ако всичко е било на заем, работата е ясна.
Има слухове, че и Прокопиев е в много тежко положение.