вторник, 10 март 2009 г.

Необходимо и ... недостатъчно.

СДС реши да не скача от балкона (ако следвам вчерашната си логика).

Националният съвет на СДС е взел трудно, но необходимо решение за продължаване по пътя на сътрудничеството. Новият лидер на СДС излезе като победител от първата си сериозна схватка в партията.

(Снимка - Асен Тонев, "Дневник")
Дотук добре.

Необходимо, но далеч не достатъчно.

Следва истинското усилие да убедим реформистките избиратели, че това не е насилен проект на оцеляването, а съюз, който ще надгражда - ще ражда идеи, послания и в крайна сметка - политики за промяна на управлението в България.

Да убедим десните граждани, че това не е поредна коалиция, а начало на стабилен реформистки блок, който ще промени България.

И хич не е навреме. Много сме закъснели.

Трябва от утре да започнат да работят щабове, да се подготвят основните послания, да стартира интернет сайт. Да се види какво обединява двете партии и евентуалните им съюзници.

И като казах съюзници - хубава е идеята "Нито един десен глас зад борда". Но много се надявам да не започне поредният рунд кандърми.

Който иска да прави политика - да прави.

Който иска кандърми - зад борда. За да останат на борда десните гласоподаватели.

P.S. Позиции на хора с гражданска активност и реформистки възгледи: При Никодил, Нервната акула, Комитата. Mного е важно това, което Комитата е написал - говорим за нашата коалиция, на хора с нашето мислене, на десните граждани, а не на 2, 3 или 7 десни партии.

Имаме предостатъчно време ние да моделираме посланията й, облика й, кампанията й.


22 коментара:

Анонимен каза...

Новият лидер на СДС пропусна да отбележи политическа победа и се появи като боязливо, объркано момче. Отказът му от позиция, гласуването въздържал се и уклончивото шикалкавене до обяд, както и наставническото говорене към ДСБ в късния следобяд бяха само непремерени ходове.

1. Вече лютата чушка- бомба цъка в задничето му - за всяка издънка, а и за всеки успех, който може да бъде интерпретиран като издънка хищните посредственици ще го оглозгат.

2. Да си на 30-тина години без 1 трудов ден извън НПО-сектора (т.е. без 1 трудов ден)и да си влязъл в парламента през 2005г, а в политиката - миналата година и да говориш за споразумението с Иван Костов като за "нашия библейски жест към блудния син" не е много мъдро, меко казано... Благой Ковачки би го казал...

Така че нашия съучник да си намести очилата и да внимава в урока, защото незнайко е съветска книжка за деца, а в България имаме да махаме цял интернационал (български, турски и истински съветски комунисти).

Лъчезар П. Томов каза...

Аз предлагам да не дразним излишно човека. Ще влезне в правилния път, неволята ще се погрижи. Важното е да се запретнат здраво ръкави и да се работи, не да се мотаем вече. Всеки със своя приятелски кръг поне

Радан Кънев каза...

@Templar:

Сигурно си прав. Особено в т.2 (макар да не знам подробности за стажа на г-н Димитров ПРЕДИ И.П.И. - може и той като мен да има завиден стаж като строителен работник, хамалин и продавач на стари кремвирши... макар да не му личи, ако е така).

Но той е безспорно най-доброто, което СДС предлага, пък и спечели битката си, както той е намерил за добре. Може би по най-хитрия начин, независимо дали на нас двамата ни харесва. Не ни харесва, затова не сме там :)

P.S. Не мога да си обясня, защо не го помня от гимназията...

Анонимен каза...

Щото сигурно е бил освободен от физическо... :)

Да е жив и здрав. Само да се учи бързо и да влиза в пътя, и най-вече да не вземе да си повярва че, защото ония ще го сготвят докато се прави на велик пред огледалото в банята.

Hristov каза...

Айде сега и бъзици с М.Димитров ... Не стига че положи усилия и успя да спаси ДСБ от собствения им проект за коалиция с БНД и РЗС, ами и виновен. Айде малко по-сериозно!

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Кънев, всичко сте го казал прекрасно и верно, бих казал даже вълнуващо. Но, знаете ли, не защото съм прекалено придирчив, а щото държа честно да кажа отново как звучат Вашите думи в моите уши: дразнещо звучат някак си, честно Ви говоря. Аз, признавам си, не знам какво означава думата "кандърма", просто не съм я чул до този момент. Имам усещането, че значи нещо като "раздори", "караници", знам ли?! Ако вярно съм разбрал непозната ми дума, Вие значи призовавате: който спори, пита, мисли и търси истината - зад борда! Щото това не било "политика" - а Вие давате ли си сметка какво значи "правене на политика", и то не каква да е, а именно дясна?!

Тя, успешната дясна политика, привличаща гласовете на "гласоподавателите", се прави не чрез "изхвърляне зад борда" на ония, които не мислят точно "като нас", "по-важните" сред нас, а чрез убеждаване, чрез много, и то най-човешки разговори, чрез сближаване на позициите, чрез приобщаване, чрез пробуждане на съпричастност, та да възникне доверие на почвата на споделени базисни ценности. А Вашата позиция, простете, звучи ми авторитарно и излъчва грандоманско пренебрежение към нас, "гласоподавателите". Честно си говоря, такова е моето субективно впечатление.

И, накрая, знаете ли, добре е за Вашата кариера като политик да извадите от речника си думи като "гласоподавател" и някои други, които не звучат добре. Наричайте ни нас, гласоподавателите, както си искате, наричайте ни "граждани", "българи", "хора", "човешки същества", както си искате ни наричайте, но, по дяволите, не ни наричайте "гласоподаватели" - щото ние сме нещо много повече от това да сме "подаватели на бюлетини" и на гласове.

Това исках да Ви кажа, дано сте ме разбрали и дано не сте се подразнили, щото го правя от най-добри чувства към Вас - та нали сме все десни, нали сме нещо като "съратници"! Желая Ви успех!

Радан Кънев каза...

Ангеле, "кандърма" е пазарлък, увещаване, придумване, а не спор.

Казвам го по-просто - нужно е да се убеждават гражданите, че тази коалиция предлага промяна, а не да започнат изтощителни преговори коя партия да влезе в коалицията.

Нека преговарят, нека влязат още партии, но да не става това тема номер едно.

Mila каза...

Е,г-н Грънчоров стига сте се заяждали с Радан. На момента ставате безкрайно досаден с дългите си филсоствания. Хайде да ги оставим младите,те са по-образовани по-можещи,бързо се ориентират в пазарната-конкуретна среда от нас.А иначе съучениците от Френсата гимназия от София са страхотно готини,Е малко ме ядосват от време на време по блогове и най-вече в къщи,но това пък ме стимулира и помага да видя и собствените си кривици.

Анонимен каза...

"Нито един десен глас зад борда"

Ще има да извинявате... Имате ли идея колко потенциални десни избиратели има в България? И колко от тях са отвратени от Иван Костов, Бъдеще за България, Сапио, Евгени Бакърджиев, Александър Божков, Стефан Софиянски, Софийски имоти, Агенцията по приватизация, Христо Бисеров и пр. паплач.

Появи се един свестен човек - Мартин Димитров, но определено няма шанс със този негативен товар.

Заради група егоисти, на които хората явно не могат да намерят достатъчно ясен начин да обяснят, ЧЕ НЕ ГИ ЖЕЛАЯТ ПОВЕЧЕ!

А ИМАШЕ ШАНС НЕЩАТА ДА ЗАПОЧНАТ НА ЧИСТО!

"Нито един десен глас зад борда" Bite me!

Belomore каза...

Имам едно питане, което е задочно и към Комитата - за една и съща коалиция ли пишете, щото имам чувството (може би погрешно), че Комитата има предвид нещо друго и, че, за да се стигне до идентичност на коалициите (тази и онази) трябва много усилия, пот и сълзи.

Решаващата стъпка за "сливането" обаче трябва да бъде направена от Тази коалиция в посока Онази. Така си мисля поне аз, разбира се.

Темплар е много прав по т. 2 и това е един сериозен проблем в държавата ни, защото, например, много от съдиите в съда (най-обикновения, ежедневния) също не са изкарали и един лев сами преди да почнат да решават съдби.
Нека да си припомним обаче (както наскоро коментирахме с Радан), управлявал ли ни е наскоро някой, който преди политиката да има и един ден "трудов стаж" и един реално заработен лев:
- Жан - ц;
- Костов - ц;
- СерГей - ц;
- трудовата и осигурителна книжка на Дедо се крие сигурно в Масква, така че не е ясно.

Очевидно, че, ако спазваме традицията, Мартин е сигурен за следващ премиер :)

А ако кандърмите ни спестят БНД и уникалния шанс да гласувам, без да искам, за Шулева, Ралчев, Панайотов и Свинаров, то бих казал "Нека цъфтят всички кандърми!" :)

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря сърдечно за така убедителното разяснение! :-)

Ангел Грънчаров каза...

Горното беше адресирано до г-н Кънев, а тук искан също така най-искрено да благодаря за толкова мъдрия съвет, който г-жа Мила е благоволила да ми даде :-)

Belomore каза...

Констатирам погрешност на чувството. Тази е Онази (справка - при Комитата).

Презюмирането на алегории явно е било подвеждащо за презюмиращия.

Peter Petrov каза...

Templar, кое е по-добре - да станеш лидер като целия ти стаж е в НПО( обичайна форма за консултантски бизнес в обърканата ни страна) или целия ти стаж да е бил катедра по "Политикономия на социализъма"?

Не познавам Радан Кънев, но от задочните репортажи на Комитата мога да твърдя, че има собствено мнение и то се различава от това на Кънев, че е по-земно.

Комитата каза...

Ха сега де. Каква е разликата в коалициите? Няма нищо идеално. Включително и коалиции.

Belomore каза...

Комита,
ако имаш предвид моя коментар за разликите, видно е по-горе, че установих липсата на такива и че съм сбъркал, придавайки неволно някакво по-алегорично тълкувание на писаното от теб.

Ако нямаш това предвид, простете излишаната намеса!

Лъчезар П. Томов каза...

Определено е нашата коалиция, в края на краищата политиците служат, а не властват (голямата разлика с Азия) и имаме правото да изиксваме да служат по най - добрия начин на не чак толкова мъдрия си, но единствен техен народ

Николай Павлов каза...

Радане, да разбирам ли, че не съм с реформистки възгледи :)

Радан Кънев каза...

Хехехе, не разбирай това. Но тук проследих настроенията на хора, които биха гласували за "десните" партии - как се отнасят към коалицията.
За съжаление, ти и И.Е.Станков сте загубени за ДСБ ...

Анонимен каза...

Добър ден, господин Кънев.

Listen the picture, as I can see it.

1. Не обсъждам в случая кой е и какъв е Костов.

2. Какво направи Мартин /Димитров? така ли беше?/? Изглежда като комсомолски активист. Разни такива едни поведенчески характеристики. Залепи си на едната буза етикет "Костов", на другата етикет "Надка", сложи отгоре на главата си табелка "Александър Йорданов" и се замозакла. И така ще ходи на избори.

3. Какво направи Костов? Закачи се за първия, който се съгласи и най-удобен логически, за когото можа. Ще има и още.

4. Каква е схемата? Една и съща от 15 години. Гласувайте за /заради/ [мен, нас, едикогоси, едикоиси, едикаквоси, Софиянски, Гаврийски, Стоянов, Беронов, Николова], за да преборим комунистите!

Леко, лампата! Не сме толкова тъпи, само така изглеждаме. :-)

В един иначе подпосредствен филм се казваше: "Лешоядите са много, а мършата е само една."

Защо ли ни е направило впечатление точно това изречение...

Поздрави и успех!

Анонимен каза...

морла старата
И помнещата.
Знаете ли каква е разликата между един зелен симпатизант и един син симпатизант. Зеленият е ифнормиран и помни.
2000 г Костов се продаде на Цеко Минев - перача на червени нарколевчета, човек на кръга около 1-во главно. По него време и на Манева, с пистолети се влизаше в кабинетите на служителите в министерство на околната среда.
Манева сякаш се разкая и се опита да атакува свинщината на Банско след това. Тя и тогава, когато 1000 души бяхме пред министерството и протестирахме, разписа концесията и замалко да получи сърдечен удар.
И така - старата Морла помни и знае, как някога сините еколози, оплюни и охрачени от цялата система, начело със СДС, станаха зелени.
Кой беше от тях "червен" сами преценете.
копирано от:
hhtp://www.dnevnik.bg/analizi/2009/03/12/688526_desen_sujuz_a_ne_porednoto_shiroko_obedinenie/?p=0#addcomment

Анонимен каза...

Когато Костов се отцепи каза, че СДС е мъртво тяло. Та това "мъртво тяло" го прибра и даже му благодари. Със своите командирски похвати ще нацвъка пак своите неудачници-въздухари в избирателните листи и се страхувам , че ще повлекат коалицията надолу. Те са стари играчи и могат да обезличат Мартин напълно. Те даже си избраха избирателните райони, където да водят листите. Дано Бог да е милостив!