понеделник, 23 март 2009 г.

Управлението на феодалните касти в България никога не е преставало

На сайта на радио Deutsche Welle има страница с представяне на български блогъри.

Преди половин месец бях при тях и мисля, че се получи много приятен разговор. Тук можете да го прочетете, а под страницата има плейър - който иска да слуша.

Ето акцентите (по нашенски - ударенията):

За причините за бедността:

Докато администрацията е придатък на бизнеса, който пък без администрацията не може да съществува, тоест докато тази корупционна връзка не бъде разкъсана, България няма да престане да е бедна държава. Хората не са свободни да правят пари, да правят бизнес, да печелят с честен труд.

За феодалите, които са в основата на тази порочна връзка:

Управлението на феодалните касти в България никога не е преставало. Започнало е преди 10-ти ноември 1989 и продължава след промените. Това, което наблюдавахме по времето на Луканов, много изявено по време на правителството на Беров, беше всъщност апогеят на победата на късно комунистическите феодали...

За вечния въпрос - защо феодалите преживяха реформаторското управление '97-'01:


Много показателен за хамелеонщината в българската политика е примерът с Христо Бисеров - бащицата на сините велможи от 1997г. Днес той е в ДПС и не случайно е там...

Още малко за Бисеров - в блога на Ваня Панайотова.

За изхода:

Промяната е неизбежна, както казах. Но тя ще е еволюционна. Няма Волен Сидеров с воленомобила да измете корупцията. Бавно ще се европеизираме, бавно ще забогатяваме.


Не е кой знае колко оптимистично, май. Но в никакъв случай не е черногледа позиция:)

Няма коментари: